Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.


Hvad vil du bruge din terrasse til?

Skal det være et sted, hvor du nyder din morgen- og aftensmad, skal den placeres, så det er nemt at komme til og fra køkkenet. Er dit ønske med terrassen, at den skal fungere som et lille refugium, hvor du kan slappe af i stilhed, skal den måske placeres lidt afsondret fra husets mest aktive rum. Måske er det udsigten, som betyder noget særligt for dig, og du må så vælge den plet, som er skønnest for øjet.

Pas på vinden
På varme dage kan det være skønt med en let brise. Men decideret vind er sjældent nogen fornøjelse på en terrasse. Vær derfor opmærksom på, om der er naturligt læ, der hvor du planlægger at placere din terrasse, eller om du fx skal bygge læhegn.

Træ eller sten

Foto: Lithos
Fliser fås, så de dækker næsten alle behov.

Du skal også overveje, om du ønsker morgen- eller aftensol – eller måske begge dele. Husk, at det også kan være rart at have mulighed for at søge skygge, de dage hvor den danske sommer er allermest gavmild med solskin.

Terrassen skal passe til huset

Når du skal vælge materialer til din terrasse, skal du overveje, hvordan de forskellige belægninger vil passe til husets øv­rige arkitektur. Er dit hus enkelt og stilrent, kan det være en fordel at bibeholde det udtryk på terrassen, så den ikke kommer til at dominere huset.

Kig i boligmagasiner
Er dit hus holdt i en specifik stilart, kan du videreføre nogle af disse detaljer til terrassen, så den harmonerer med bygningen. Fx kan du bruge samme træsort som vinduesrammen eller vælge nogle sten i samme nuance som taget. Hvis du lader dig inspirere af magasiner, så luk øjnene og forestil dig den afbildede terrasse i forbindelse med netop dit hus. Vær også opmærksom på hvilken stoflig fornemmelse, du ønsker.

Beton, natursetn eller træ, der er mange muligheder. Se mere på næste side.#br

Hvor meget gider du vedligeholde?
Holder du af at gå på bare tæer på træ, eller kan du bedst lide fornemmelsen af et fast stenunderlag under fødderne? Og så bør du tænke praktisk i forhold til, hvor meget vedligeholdelse, du er indstillet på at udføre. En træterrasse er nem i det daglige, da den hurtigt kan fejes fri for støv og skidt. Til gengæld har den godt af en jævnlig behandling med olie. En terrasse af toppede brosten er charmerende og kræver ingen vedligeholdelse men er ujævn at bevæge sig på og sværere at holde fri for snavs.

Hvad skal du vælge?

Foto: Dansk Beton
Natursten i partier skaber hygge.

Hvis du foretrækker en terrasse af sten, har du stor mulighed for variation og mønstre. Grundlæggende er der to hovedkategorier, du skal kende – betonfliser og natursten.
Men der er ikke noget i vejen for at bruge begge, og på den måde lege med kontraster og farver.

Beton er billigst
Betonfliser og betonsten er billige og nemme løsninger, som kræver et minimum af vedligeholdelse og er lette at lægge. Be­tonsten mister far­ve og får patina gennem tiden, men de kan sagtens holde i mange år.

Teglsten er også et godt valg
Hårdt­brændte og frostsikre teglsten kan også bruges på terrassen. Ofte vender man dem med siden opad, så stenene har en vis tykkelse. Det giver som regel et pænere udtryk, hvis du vælger en anden nuance end din husmur.

Natursten er uopslidelige

Natursten er, som navnet antyder, sten, der findes i naturen. Natursten er – når man ser bort fra kalksten – nærmest uopslidelige, og bliver næsten smukkere med alderen. Natursten giver mulighed for en lang række variationer. Du kan lege med stilen og vælge en gammeldags og poetisk gårdbelægning med toppede brosten, eller du kan vælge glatte flader med jævn overflade, der giver et rolig udtryk.

Trykimprægnerede brædder

Foto: Træbranchens Oplysningsråd

Trykimprægneret træ er behandlet, så det er ekstra holdbart. Derfor får træet en lang levetid. Trykimprægneret træ er også velegnet der, hvor terrassen har kontakt med jorden.

Stofferne er giftige

Til gengæld er de stoffer, det er behandlet med, giftige, og derfor anbefaler man ikke at bruge trykimprægneret træ i nærheden af køkkenhaver, ligesom du ikke må brænde det i brændeovnen eller udendørs. Trykimprægneret træ skal altid bortskaffes på en genbrugs­station. Vælger du trykimprægneret træ til fundament og stolper, der har kontakt med jord, skal du sikre dig, at det er af mærket NTR klasse A.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Mest læste artikler