Der er plads og rum til hygge på den nye terrasse.
Der er plads og rum til hygge på den nye terrasse. Foto: Kristian Krogh

Den perfekte terrasse til dine behov

Terrasse

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.


Hvad vil du bruge din terrasse til?

Skal det være et sted, hvor du nyder din morgen- og aftensmad, skal den placeres, så det er nemt at komme til og fra køkkenet. Er dit ønske med terrassen, at den skal fungere som et lille refugium, hvor du kan slappe af i stilhed, skal den måske placeres lidt afsondret fra husets mest aktive rum. Måske er det udsigten, som betyder noget særligt for dig, og du må så vælge den plet, som er skønnest for øjet.

Pas på vinden
På varme dage kan det være skønt med en let brise. Men decideret vind er sjældent nogen fornøjelse på en terrasse. Vær derfor opmærksom på, om der er naturligt læ, der hvor du planlægger at placere din terrasse, eller om du fx skal bygge læhegn.

Træ eller sten
Foto: Lithos
Fliser fås, så de dækker næsten alle behov.
Du skal også overveje, om du ønsker morgen- eller aftensol – eller måske begge dele. Husk, at det også kan være rart at have mulighed for at søge skygge, de dage hvor den danske sommer er allermest gavmild med solskin.

Terrassen skal passe til huset

Når du skal vælge materialer til din terrasse, skal du overveje, hvordan de forskellige belægninger vil passe til husets øv­rige arkitektur. Er dit hus enkelt og stilrent, kan det være en fordel at bibeholde det udtryk på terrassen, så den ikke kommer til at dominere huset.

Kig i boligmagasiner
Er dit hus holdt i en specifik stilart, kan du videreføre nogle af disse detaljer til terrassen, så den harmonerer med bygningen. Fx kan du bruge samme træsort som vinduesrammen eller vælge nogle sten i samme nuance som taget. Hvis du lader dig inspirere af magasiner, så luk øjnene og forestil dig den afbildede terrasse i forbindelse med netop dit hus. Vær også opmærksom på hvilken stoflig fornemmelse, du ønsker.

Beton, natursetn eller træ, der er mange muligheder. Se mere på næste side.#br

Hvor meget gider du vedligeholde?
Holder du af at gå på bare tæer på træ, eller kan du bedst lide fornemmelsen af et fast stenunderlag under fødderne? Og så bør du tænke praktisk i forhold til, hvor meget vedligeholdelse, du er indstillet på at udføre. En træterrasse er nem i det daglige, da den hurtigt kan fejes fri for støv og skidt. Til gengæld har den godt af en jævnlig behandling med olie. En terrasse af toppede brosten er charmerende og kræver ingen vedligeholdelse men er ujævn at bevæge sig på og sværere at holde fri for snavs.

Hvad skal du vælge?
Foto: Dansk Beton
Natursten i partier skaber hygge.
Hvis du foretrækker en terrasse af sten, har du stor mulighed for variation og mønstre. Grundlæggende er der to hovedkategorier, du skal kende – betonfliser og natursten.
Men der er ikke noget i vejen for at bruge begge, og på den måde lege med kontraster og farver.

Beton er billigst
Betonfliser og betonsten er billige og nemme løsninger, som kræver et minimum af vedligeholdelse og er lette at lægge. Be­tonsten mister far­ve og får patina gennem tiden, men de kan sagtens holde i mange år.

Teglsten er også et godt valg
Hårdt­brændte og frostsikre teglsten kan også bruges på terrassen. Ofte vender man dem med siden opad, så stenene har en vis tykkelse. Det giver som regel et pænere udtryk, hvis du vælger en anden nuance end din husmur.

Natursten er uopslidelige

Natursten er, som navnet antyder, sten, der findes i naturen. Natursten er – når man ser bort fra kalksten – nærmest uopslidelige, og bliver næsten smukkere med alderen. Natursten giver mulighed for en lang række variationer. Du kan lege med stilen og vælge en gammeldags og poetisk gårdbelægning med toppede brosten, eller du kan vælge glatte flader med jævn overflade, der giver et rolig udtryk.

Trykimprægnerede brædder
Foto: Træbranchens Oplysningsråd
Trykimprægneret træ er behandlet, så det er ekstra holdbart. Derfor får træet en lang levetid. Trykimprægneret træ er også velegnet der, hvor terrassen har kontakt med jorden.

Stofferne er giftige

Til gengæld er de stoffer, det er behandlet med, giftige, og derfor anbefaler man ikke at bruge trykimprægneret træ i nærheden af køkkenhaver, ligesom du ikke må brænde det i brændeovnen eller udendørs. Trykimprægneret træ skal altid bortskaffes på en genbrugs­station. Vælger du trykimprægneret træ til fundament og stolper, der har kontakt med jord, skal du sikre dig, at det er af mærket NTR klasse A.
23 april 2009
Mere om Terrasse

Undgå at træterrassen bliver glat - sådan gør du

Terrasse Har du prøvet at falde på halen på en terrasse? Det kan undgås med et rent og algefrit trædæk. For det er ikke vandet, der får dig til at miste fodfæstet. Se 4 metoder, der forebygger glatte træterrasser.

Sådan bygger du selv en træterrasse

Terrasse At bygge en træterrasse er en relativ enkel opgave for den, der er fiks på fingrene. Terrassen udvider mulighederne ude, og reducerer det...

Varmebehandlet træ er skånsomt for miljøet

Terrasse Varmebehandlet træ er et godt miljømæssigt valg, når du skal vælge træ til terrassen, carporten eller beklædning af facaden. Træ, der er...

Sådan plejer du terrassen, så den er pæn i flere år

Terrasse Er din træterrasse grå og har løse fliser og sprækker? Så trænger den til pleje. Behandler du din terrasse rigtigt, har du til gengæld en terrasse i fin form de næste år. Få gode råd til, hvordan du kan behandle terrassen, og se plus og minus ved de forskellige behandlinger.

Byg en fliseterrasse, og få en dejlig gårdhave på en weekend

Terrasse Fra græsplæne til flot fliseterrasse på en weekend. Det var, hvad Dorthe Plechinger og et hold af hjælpere gjorde. Læs Dorthes fortælling...

10 råd til dig, der vil have en overdækket terrasse

Terrasse Overdækning af terrasse er en stor gevinst, hvis det gøres på den rette måde. Tjek denne liste med 10 gode råd, du skal have med i overvejel...

Brug terrassevarmere med god miljø-samvittighed

Terrasse Terrassevarmeren er populær - de er hyggelige, men de er også kritiseret for at være dårlige for miljøet. Der udvikles dog på livet løs, og de bliver bedre og bedre, så du fremover kan bruge terrassevarmeren med bedre miljø-samvittighed. Bliv også klogere på fordele og ulemper ved forskellige typer af terrassevarmere.

Byg en terrasse af træ

Terrasse En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.

Sådan vedligeholder du dit solsejl eller din markise

Terrasse Solsejl og markiser holder længere, hvis du vedligeholder dem rigtigt. Få en tjekliste til, hvordan du holder dem i topform. Og så får du...

Skab hygge og læ med armeringsnet

Terrasse Et armeringsnet kan gøre det ud for læhegn, hvis det betrækkes med stof. Lad dig inspirere af Karin Åsander-Zuber, som har designet netop sådan et. Målet er, at terrassen skal syne indbydende og hyggelig.

Ny terrasse der passer til huset

Terrasse Fra flækkede fliser og slidt plæne til fiks terrasse og saftigt græs. Katrine fik en sprit-ny terrasse med mørke fliser, der passer til...

Nyheder til terrassen

Terrasse Her finder du et udvalg af spændende nyheder til terrassen

Sådan skaber du hygge på terrassen

Terrasse Om foråret og sommeren er det oplagt at nyde livet på terrassen – også om aftenen. Det er en god idé at indrette uderummet fleksibelt, så du let kan flytte rundt efter behov. Med bl.a. puder, gulvtæpper og lanterner kan du få hyggen til at brede sig på din terrasse.

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Terrasse Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Terrasse Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.