Byg en terrasse af træ

Terrasse
En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.

Forhandler: Hylke Træ- og Savværk, tlf. 86525253

Af Sus Falch, idényt nr. 3, 2005

Det er skønt at kunne gå lige fra huset og ud i det gode vejr på en dejlig træterrasse. Ja, når den først er der, vil man oven i købet opdage, at man ikke kan holde sig væk, når solen for alvor begynder at skinne.

Behandling
Man er tilbøjelig til at bruge terrassen mest, når den ligger i niveau med husets gulv eller i hvert fald sammen med huset, så man bare skal åbne en dør for at få adgang til den. I nogle tilfælde vil det kræve, at terrassen står på pæle – eller rettere på stolper. Og anlæggelsen af sådan en terrasse er jo unægteligt en noget mere kompliceret affære end en, der ligger i jordniveau.

Men for begge løsninger gælder, at alt, hvad der har kontakt med jorden, skal være trykimprægneret eller på anden forsvarlig måde behandlet mod råd og svamp. Det, som ikke har jordkontakt, altså fx brædderne, der er terrassens gulv, behøver ikke være behandlet, men kan være det.

Træsorter
Brædderne til gulvet sælges ofte under betegnelsen terrassebrædder. Så er de høvlet og klar til montering. Det er det letteste. Og de fås i mange træsorter, der varierer i pris, kvalitet og behov for løbende vedligeholdelse. De hårde træsorter som teak, ipé, belinga og bangkiraimahogni er gyldenbrune og forholdsvis dyre, men fordelen ved dem er, at de ikke skal vedligeholdes med olie eller andet.

De hårde træsorter indeholder nemlig selv olier og fungicider, de såkaldt svampedræbende stoffer.

Det er kun nødvendigt at give olie, hvis man vil bevare den gyldne farve. I modsat fald bliver træet bare lidt gråligt.

Et alternativ til de hårde træsorter er trykimprægnerede fyrretræsbrædder, der er billigere og ligeledes vedligeholdelsesfri.

Lærketræ i en god kvalitet bruges også i stigende grad, beskyttet med fx træolie. Men da lærk slet ikke er så selvbeskyttende som visse af de hårde eksotiske træsorter, holder lærk som regel kortere tid end eksempelvis trykimprægneret fyrretræ.

Forhandler: Trip Trap, tlf. 99525200Ekstra finesser
Noget af det nyeste er træterrasser, der ligner et skibsdæk. Altså terrasser af ipé eller teak med en gummifuge eller en fleksibel kunststofliste, der illuderer fuge mellem brædderne. Ekstra flot er det, når skruerne gemmes under træpropper. Disse typer terrasser kaldes også terrasseplank og fås som samlesæt. Blot skal man være meget omhyggelig med bræddeafstanden, for at listen sidder godt i spænd, og for at fugen bliver ensartet.Levende træ i terrassen
Men uanset om vedligeholdelse med olie og træbeskyttelse er nødvendig eller ej, bliver træet mere modstandsdygtigt over for slid og ridser. Og det gælder også trykimprægnerede brædder.

Vælger man en lys nordisk træsort, har man også mulighed for at farvepigmentere det med en god oliebaseret træbeskyttelse. På denne måde kan man fx få en hvidlaseret terrasse at sole sig på.

Og så lige til sidst: Hvis der står et smukt træ, hvor det passer bedst at anlægge terrassen, så er det ikke noget problem. Byg terrassen uden om træet! Det er ikke så svært, og det giver en fantastisk virkning.


Konstruktionen

Tegning: Gør Det SelvTerrassen bygges op på sand eller oven på den gamle flisebelægning. Så måske skal først grave et lag jord væk. Læg minimum 10 cm grus ud, der stampes og afrettes.

Så skal strøerne lægges, enten direkte på grus eller fliser, så de ikke kommer at soppe i det vand, som sandet samler. Strøernes dimension er som regel 50 x mm, og de lægges typisk med en afstand på 60 cm. Hvis strøerne støder op mod husets sokkel, bør de fastgøres til soklen med vinkelbeslag.

Brædderne skal lægges på tværs af strøerne, og skal have en sprækkeafstand på cirka fem millimeter, vandet kan løbe af og træet kan arbejde. Til sidst skæres brædderne af for enden.


07 april 2005
Mere om Terrasse

Undgå at træterrassen bliver glat - sådan gør du

Terrasse Har du prøvet at falde på halen på en terrasse? Det kan undgås med et rent og algefrit trædæk. For det er ikke vandet, der får dig til at miste fodfæstet. Se 4 metoder, der forebygger glatte træterrasser.

Sådan bygger du selv en træterrasse

Terrasse At bygge en træterrasse er en relativ enkel opgave for den, der er fiks på fingrene. Terrassen udvider mulighederne ude, og reducerer det...

Varmebehandlet træ er skånsomt for miljøet

Terrasse Varmebehandlet træ er et godt miljømæssigt valg, når du skal vælge træ til terrassen, carporten eller beklædning af facaden. Træ, der er...

Sådan plejer du terrassen, så den er pæn i flere år

Terrasse Er din træterrasse grå og har løse fliser og sprækker? Så trænger den til pleje. Behandler du din terrasse rigtigt, har du til gengæld en terrasse i fin form de næste år. Få gode råd til, hvordan du kan behandle terrassen, og se plus og minus ved de forskellige behandlinger.

Byg en fliseterrasse, og få en dejlig gårdhave på en weekend

Terrasse Fra græsplæne til flot fliseterrasse på en weekend. Det var, hvad Dorthe Plechinger og et hold af hjælpere gjorde. Læs Dorthes fortælling...

10 råd til dig, der vil have en overdækket terrasse

Terrasse Overdækning af terrasse er en stor gevinst, hvis det gøres på den rette måde. Tjek denne liste med 10 gode råd, du skal have med i overvejel...

Brug terrassevarmere med god miljø-samvittighed

Terrasse Terrassevarmeren er populær - de er hyggelige, men de er også kritiseret for at være dårlige for miljøet. Der udvikles dog på livet løs, og de bliver bedre og bedre, så du fremover kan bruge terrassevarmeren med bedre miljø-samvittighed. Bliv også klogere på fordele og ulemper ved forskellige typer af terrassevarmere.

Sådan vedligeholder du dit solsejl eller din markise

Terrasse Solsejl og markiser holder længere, hvis du vedligeholder dem rigtigt. Få en tjekliste til, hvordan du holder dem i topform. Og så får du...

Skab hygge og læ med armeringsnet

Terrasse Et armeringsnet kan gøre det ud for læhegn, hvis det betrækkes med stof. Lad dig inspirere af Karin Åsander-Zuber, som har designet netop...

Ny terrasse der passer til huset

Terrasse Fra flækkede fliser og slidt plæne til fiks terrasse og saftigt græs. Katrine fik en sprit-ny terrasse med mørke fliser, der passer til netop hendes hus. Her er tænkt på detaljer, som bl.a. skaber sammenhæng i haven.

Nyheder til terrassen

Terrasse Her finder du et udvalg af spændende nyheder til terrassen

Sådan skaber du hygge på terrassen

Terrasse Om foråret og sommeren er det oplagt at nyde livet på terrassen – også om aftenen. Det er en god idé at indrette uderummet fleksibelt, så...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Terrasse Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og effektiv.

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Terrasse Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Få inspiration til hvilke fliser, du skal vælge

Terrasse Fra natursten til beton - udvalget af fliser er stort. Vi har håndplukket fem forskellige slags, så du kan få inspiration til, hvad du vil...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.