Sådan laver du nemt en havesti

Fliser

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

En havesti skaber et mere grønt og luftigt udtryk end de klassiske tætliggende fliser.
En havesti skaber et mere grønt og luftigt udtryk end de klassiske tætliggende fliser. Foto: Dorte Kvist

En havesti på den nemme måde

Går du også lidt kold ved udsigten til et større udgravningsarbejde, at skulle leje en pladevibrator og at skulle ligge og nivellere grus langs vandrør? Hvis ja, er der faktisk en nem genvej, hvis dit projekt blot er at lave en sti til at spadsere på. Vi viser her en klassisk havesti, men løsningen kan også sagtens bruges som indgangsparti foran en hoveddør.

Drømmer du eksempelvis om et mere grønt og mere luftigt udtryk end de klassiske tætliggende fliser, er en løsning med trædesten oplagt. Og så er der den fine sidegevinst, at du jo heller ikke skal luge mellem fliserne: Du kører bare lige hen over med plæneklipperen! Endelig er denne havesti som designet til kraftige regnskyl, da vandet har meget lettere ved at sive ned i jorden.

Så let er det

Teknisk set er det meget let at lave en havesti med trædesten. Det er dog en god idé at have en hjælper, især hvis du som her bruger sten, som vejer over 60 kilo stykket.

Tidsforbrug

Har du materialerne klar og hjælperen ved din side, kan du anlægge en havesti på blot en dag.

Pris

Du skal beregne cirka 115 kroner for hver bordurflise i størrelsen 30 x 90 x 10 centimeter – plus afrettergrus.

Læs også:

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskel...

Det skal du bruge

Materialer

  • Bordurfliser IBF 30 x 90 x 10 centimeter
  • Grus til afretning 

Værktøj

  • Spade og vaterpas
  • Eventuelt en skabelon til fliserne.

Tip: Du kan lave en skabelon af gamle brædder og to handicaphåndtag.

Sådan gør du

Når du laver en havesti med mellemrum mellem fliserne, er du ret frit stillet i forhold til sving og kurver. Du lægger bare fliserne ud og flytter dem rundt, indtil det ser godt ud. Når du er tilfreds, kan du gå lige til at stikke ud med spaden omkring fliserne. Nu ved du, hvor der skal graves af, og du kan fjerne fliserne. Hullerne graves, så de er 3-5 cm dybere end flisens tykkelse, så der er plads til gruset. Så lægges gruset i hullet, og hvis du har lavet en skabelon af flisen, retter du gruset af ved hjælp af den. Alternativt må du klare dig med tommestok og vaterpas og leve med, at flisen nok skal op og ned et par gange. 

1. Læg fliserne som du vil have stien

Læg fliserne på græsset, der hvor du vil have stien. Sørg for, at der er pæne kurver, hvis din sti buer: Synsmæssigt skal der være lige stor afstand imellem fliserne for at få et flot forløb. 

2. Stik ud med spaden

Stik ud med spaden omkring fliserne, før du flytter dem. Så har du det nøjagtige mål på, hvor de skal ligge. Sørg dog for, at der er et par centimeter ekstra omkring siderne.

Læs også:

Så mange penge sparer du på at installere en sparebruser

Tænker du over, hvor mange penge du bogstaveligt talt skyller ud i afløbet hver dag? Med en sparebruser bruger du mindre vand og skåner...

3. Grav hullerne ud

Grav hullerne ud, så de passer til flisens tykkelse – plus grus. Her er flisen 10 cm tyk, grav 3-5 cm ekstra af til gruset. Det vigtigste er at få muldlaget væk, da det forskyder sig mest i frostvejr, og at grave hullet jævnt og lige i bunden.

4. Fyld op med afretningsgrus

Fyld op med afretningsgrus, stamp, og ret af, så flisen kommer til at ligge i den ønskede højde. Det er i øvrigt her en god idé at lægge flisen 1-2 cm højere end græsplænen, da denne med tiden vil vokse lidt i højden. 

5. Tjek højden og afret gruset

Har du lavet en skabelon af flisen, bruger du den til at tjekke højden og afrette gruset. Flisen her er 30 x 90 x 10 cm og vejer præcis 62 kg. Det er en del, når den sandsynligvis skal op og ned et par gange. Så her kommer en skabelon til sin ret.

6. Læg fliserne på plads

Få hjælp fra en makker, når de tunge fliser skal på plads. Find dit eget system, og pas på ryggen! Her har vi selv svejset en lille løfteanordning, som kan hænge på en løftestang (et vandrør).

Læs også:

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver...

7. Fyld kanterne med grus

Til sidst fylder du op med grus omkring flisernes kanter og trykker det godt til. I løbet af nogle uger vil græsset slutte helt tæt op ad flisen, og den nyanlagte havesti vil hurtigt ligne noget, som altid har ligget lige der.

20. oktober 2017
Mere om Fliser

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Fliser Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have meget tålmodighed. Se vores store guide til fliselægning her.

10 gode idéer til flotte havetrin

Fliser Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man...

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Fliser Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Fliser Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Fliser Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

Er din indkørsel stærk nok?

Fliser Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Fliser Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

Læg de løse fliser på plads

Fliser Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Sådan lægger du nye fliser på din terrasse

Fliser Vælger du fliser til din nye terrasse, er det vigtigt, at du planlægger i detaljer, inden du kaster dig ud i at lægge fliserne. Det kan spare dig for mange ærgrelser.

Nye smudsafvisende fliser

Fliser De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Fliser Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Større fliser, færre fuger

Fliser Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

En verden af småsten

Fliser Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

4 stensikre ideer

Fliser Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.