Rene havefliser - sådan gør du

Fliser

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte fliser igen, og du kan samtidig gøre meget for at forhindre, at de kommer tilbage.

Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på.
Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på. Foto: iStockphoto

Du kan rense fliserne med tryk eller knofedt

Vandstråleretningen må højst have en vinkel på 30° i forhold til belægningen, da en mere direkte vandstråle kan skylle fugesandet bort.

Godt gammeldags knofedt er den bedste og mest miljøvenlige kur. Jævnlig rengøring med vand og kost fjerner de fleste urenheder, alger og mos. Kosten “stresser” desuden ukrudtet, så det ikke kan gro.

Slib algerne af

Vil du gøre ekstra rent og fjerne algerne, er der flere muligheder. Du kan strø sand ud over fliserne og slibe dem rene ved at feje sandet rundt. Vælg en skarpkornet, renvasket 0-4 mm sand/grus, så virker sandkornene som slibepapir. Og selv om det tager en del tid, så får du på den måde også fyldt fugerne op med frisk sand.

Læs også: Fliser på terrassen: stil, form og daglig pleje

Fuger uden ukrudt

Fugesand kan forebygge ukrudt mellem fliserne, og der findes flere forskellige slags. En type har en så høj pH-værdi, at ukrudtet ikke kan gro i det. En anden type hærder så hårdt op, at der ikke er noget at vokse i. Fugen er dog stadig elastisk. Andre typer fugesand pakker sig hårdt og forhindrer derved ukrudtet i at få fat.

>> Få alle de bedste tips & tricks til haven med idényts GRATIS nyhedsbrev

Forebyggende fugesand

Du kan bruge forebyggende fugesand, når du lægger fliserne og til at efterfylde på en gammel flisebelægning. Du kan også bruge det på et besværligt stykke fliser med meget ukrudt. Så skal du kradse fugesandet op i ca. 3 cm dybde og skifte det ud med ukrudtshæmmende sand. Men husk, at det ukrudt, der har rødder længere nede, fortsat vil gro op igennem sandet.

Læs også: NU skal vi grille

Spray algefjerner på

Der findes også forskellige typer algefjerner. De sprayes på og fjerner både eksisterende alger og forebygger også nye algeangreb. Mange produkter skal sprayes på i tørt vejr, have ro til at virke og kan så enten vaskes af eller bliver selv skyllet væk, næste gang det regner. Det er vigtigt at læse på flasken, før du går i gang.

Vær forsigtig med højtryksrenseren

Vil du gøre rent med højtryksrenseren, skal du fare med lempe. For højt tryk for tæt på fliserne kan skade overfladen ved simpelthen at spule lidt af betonens overflade bort. Det bevirker, at fliserne bliver mere ru og dermed mere modtagelige for snavs og alger. Så sæt trykket på laveste trin og rens med god afstand til fliserne. Lav eventuelt en prøve på et ikke synligt sted, og tjek, at fliserne ikke tager skade.

Læs også: Vil du selv lægge fliser - læs her, hvordan du gør

Pletrens af fliser

  • Mos og alger forsvinder for det meste, når det bliver tørt i vejret. Alternativt kan de fjernes med en miljøgodkendt algefjerner eller slibes væk med skarpkornet sand, der fejes over belægningen. Mos kan skrabes op af fugerne – husk at efterfylde med fugesand.
  • Tyggegummi opblødes med rensebenzin og skrabes af fliserne.
  • Olie: Frisk våd olie suges op med papir, savsmuld, kattegrusel.lign. Olie, som er trængt ned i belægningen, vaskes med motorrens og dækkes med fx kattegrus eller lignende ét døgn. Olie skader ikke belægningen.
  • Træimprægnering suges op med klud eller papir. Vædes herefter med terpentin og dækkes med klud eller papir i ét døgn.
  • Maling: Vandbaseret våd maling suges op med papir eller klud. Vaskes af med vand. Våd maling på oliebasis suges op med papir eller klud og dækkes med fx savsmuld i ét døgn. Resten vaskes af. Tør maling kan skrubbes af med sand og en flad sten. Dybt indtrængt maling kan fjernes med en blæselampe.
  • Rust fjernes med rustfjerner. Dyb rust fjernes med en pasta af lige dele 15 % natriumcitrat og glycerol. Pastaen skal sidde på 2-3 dage før afskrabning og afvaskning. Alle behandlinger afsluttes med afvaskning med vand og almindeligt skurepulver.

Kampen mod ukrudtet

Også når det gælder ukrudt, er det nemmere at forebygge end at helbrede. Har du en god gammel flisebelægning med helt fyldte fuger, giver den naturlige forsegling af fugerne en tæt og forholdsvis hård overflade, der gør det vanskeligt for ukrudtsfrø at spire. Samtidig løber vandet lettere bort, så der ikke er fugtigt nok til, at planterne kan overleve.

Er fugerne ikke helt fyldte, samles ukrudtsfrø i fordybningerne og spirer i fred mellem stenene. Samtidig kan vandet samle sig, og de ubudne planter får gode forhold. Det er derfor meget vigtigt at sørge for, at fugerne er fyldte. Det ser også pænest ud.

Læs meget mere om fliser her.

Læs også: Sådan får du stokroser og landlig idyl i haven og ved huset

11 august 2015
0

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt.

2

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

1

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

0

Brolægning for begyndere

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

9

5 måder at redde dine fliser på

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninge...

0

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

0

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

1

Er din indkørsel stærk nok?

Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

1

Lav en smuk trædesti af fliser i din have

En trædesti af fliser i græsset er nem at holde og nem selv at lave. Følg de fem enkle trin i denne guide, og stien kommer til at se ud,...

0

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

0

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

0

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

0

4 stensikre ideer

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.

2

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er...

2

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...