Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på.
Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på. Foto: iStockphoto

Rene havefliser - sådan gør du

Sten/Fliser

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte fliser igen, og du kan samtidig gøre meget for at forhindre, at de kommer tilbage.

 

Kom algerne til livs i foråret

Alger kan nemt give flisebelægningen et grønligt skær i løbet af vinteren. Algerne kommer du til livs med en indsats i det tidlige forår. Men ligesom gulvet i dagligstuen vil fliserne på terrassen og i indkørslen også have godt af en god gang rengøring med jævne mellemrum.

Misfarvninger og ukrudt

Der kommer let et skvæt fedt fra grillen, børnene farver med kridt, og fliserne bliver misfarvede af bilos og partikler i luften. Desuden er fugen mellem fliserne yndlingsgrosted for mælkebøtter, græs og andet ukrudt, der har set fidusen i at gemme rødderne under fliserne, hvor du ikke kan nå dem!

Du kan rense fliserne med tryk eller knofedt

Vandstråleretningen må højst have en vinkel på 30° i forhold til belægningen, da en mere direkte vandstråle kan skylle fugesandet bort. Godt gammeldags knofedt er den bedste og mest miljøvenlige kur. Jævnlig rengøring med vand og kost fjerner de fleste urenheder, alger og mos. Kosten “stresser” desuden ukrudtet, så det ikke kan gro.

Læs også: Tilkalket marmor

Slib algerne af

Vil du gøre ekstra rent og fjerne algerne, er der flere muligheder. Du kan strø sand ud over fliserne og slibe dem rene ved at feje sandet rundt. Vælg en skarpkornet, renvasket 0-4 mm sand/grus, så virker sandkornene som slibepapir. Og selv om det tager en del tid, så får du på den måde også fyldt fugerne op med frisk sand.

Annonce

Fuger uden ukrudt

Fugesand kan forebygge ukrudt mellem fliserne, og der findes flere forskellige slags. En type har en så høj pH-værdi, at ukrudtet ikke kan gro i det. En anden type hærder så hårdt op, at der ikke er noget at vokse i. Fugen er dog stadig elastisk. Andre typer fugesand pakker sig hårdt og forhindrer derved ukrudtet i at få fat.

Forebyggende fugesand

Du kan bruge forebyggende fugesand, når du lægger fliserne og til at efterfylde på en gammel flisebelægning. Du kan også bruge det på et besværligt stykke fliser med meget ukrudt. Så skal du kradse fugesandet op i ca. 3 cm dybde og skifte det ud med ukrudtshæmmende sand. Men husk, at det ukrudt, der har rødder længere nede, fortsat vil gro op igennem sandet.

Spray algefjerner på

Der findes også forskellige typer algefjerner. De sprayes på og fjerner både eksisterende alger og forebygger også nye algeangreb. Mange produkter skal sprayes på i tørt vejr, have ro til at virke og kan så enten vaskes af eller bliver selv skyllet væk, næste gang det regner. Det er vigtigt at læse på flasken, før du går i gang.

Læs også: Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Vær forsigtig med højtryksrenseren

Vil du gøre rent med højtryksrenseren, skal du fare med lempe. For højt tryk for tæt på fliserne kan skade overfladen ved simpelthen at spule lidt af betonens overflade bort. Det bevirker, at fliserne bliver mere ru og dermed mere modtagelige for snavs og alger. Så sæt trykket på laveste trin og rens med god afstand til fliserne. Lav eventuelt en prøve på et ikke synligt sted, og tjek, at fliserne ikke tager skade.

Se på næste side, hvordan du får foskellige slags pletter af fliserne, og hvad du kan gøre for at forhindre ukrudt mellem fliserne.
#br

Pletrens af fliser

Mos og alger
Forsvinder for det meste, når det bliver tørt i vejret. Alternativt kan de fjernes med en miljøgodkendt algefjerner eller slibes væk med skarpkornet sand, der fejes over belægningen. Mos kan skrabes op af fugerne – husk at efterfylde med fugesand.

Tyggegummi
Opblødes med rensebenzin og skrabes af fliserne.

Olie
Frisk våd olie suges op med papir, savsmuld, kattegrusel.lign. Olie, som er trængt ned i belægningen, vaskes med motorrens og dækkes med fx kattegrus eller lignende ét døgn. Olie skader ikke belægningen.

Træimprægnering
Suges op med klud eller papir. Vædes herefter med terpentin og dækkes med klud eller papir i ét døgn.

Maling
Vandbaseret våd maling suges op med papir eller klud. Vaskes af med vand. Våd maling på oliebasis suges op med papir eller klud og dækkes med fx savsmuld i ét døgn. Resten vaskes af. Tør maling kan skrubbes af med sand og en flad sten. Dybt indtrængt maling kan fjernes med en blæselampe.

Rust
Fjernes med rustfjerner. Dyb rust fjernes med en pasta af lige dele 15 % natriumcitrat og glycerol. Pastaen skal sidde på 2-3 dage før afskrabning og afvaskning. Alle behandlinger afsluttes med afvaskning med vand og almindeligt skurepulver.

Kampen mod ukrudtet

Også når det gælder ukrudt, er det nemmere at forebygge end at helbrede. Har du en god gammel flisebelægning med helt fyldte fuger, giver den naturlige forsegling af fugerne en tæt og forholdsvis hård overflade, der gør det vanskeligt for ukrudtsfrø at spire. Samtidig løber vandet lettere bort, så der ikke er fugtigt nok til, at planterne kan overleve.

Vigtigt at fugerne er fyldte

Er fugerne ikke helt fyldte, samles ukrudtsfrø i fordybningerne og spirer i fred mellem stenene. Samtidig kan vandet samle sig, og de ubudne planter får gode forhold. Det er derfor meget vigtigt at sørge for, at fugerne er fyldte. Det ser også pænest ud.

Læs også: Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Redaktøren anbefaler

8 marts 2007

4 Comment

2012-02-06
Bjarne Ravn
2012-05-24
Kaspar
2012-11-29
Søren Hee
2015-03-12
Algerens.nu
0

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

0

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

2

Sådan lægger du nye fliser på din terrasse

Vælger du fliser til din nye terrasse, er det vigtigt, at du planlægger i detaljer, inden du kaster dig ud i at lægge fliserne. Det kan...

1

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

1

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

0

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

2

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtnes selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde og så skal du have...

0

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

0

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

0

Indret haven med sten og fliser, og giv den personlighed

Sten, fliser og klinker i spændende materialer, former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din...

1

Aldrig mere ukrudt

Brug grus, skærver og stenmel i kampen mod skvalderkål.

0

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

1

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

0

4 stensikre ideer

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.

0

Flot have med sten og fliser

Hvis du vil lægge terrassen eller indkørslen om eller lave helt ny, er det ikke ligemeget, hvilket underlag og dermed sten, du vælger. Det...