Læg terrassen om, så den holder i ti år

Fliser

Når du lægger terrassen og havegangen om, er materialerne altafgørende. Få hjælp til at vælge fliser og sten, og bliv klædt på til selv at løfte opgaven.

Tænk over typen af fliser og sten

Sten og fliser er det perfekte valg til terrassen, indkørslen eller havens stier. De tåler slid og kræver et minimum af vedligeholdelse. Men hvilken type skal du vælge? Der er mange muligheder, og anlægsarbejdet er så omfattende, at du helst skal ramme rigtigt i første forsøg. Er den nye terrasse først anlagt, laver man den ikke lige om næste sommer.

Gør det selv eller få hjælp af professionelle

Før du beslutter dig endeligt for en bestemt type sten eller fliser, er der flere ting, som er værd at overveje. Først og fremmest spiller materialeprisen selvfølgelig en rolle for de fleste – især hvis du har planer om at klare anlægsarbejdet selv. Skal du derimod have professionelle anlægsgartnere på opgaven, har prisforskellen på den ene eller den anden type sten som regel mindre betydning, fordi arbejdslønnen kommer til at udgøre den største del af udgiften.

Herefter er det en god idé at overveje, hvilke praktiske krav og funktioner den nye belægning skal opfylde. I indkørslen er det fx ikke så smart at lægge havetegl, der kan blive glatte om vinteren – og på terrassen vil havemøblerne vippe lystigt, hvis du vælger en ujævn belægning af knoldebrosten.

Læs også:

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie...

Et stærkt fundament er det vigtigste

Stenene skal understrege husets og havens stil, uden at blive for dominerende. Pas fx på med de meget kulørte sten, som kan virke for voldsomme på store flader. Uanset hvilken type du vælger, bliver den færdige terrasse, sti eller indkørsel ikke stærkere end det underlag af grus, som stenene lægges på. Det er et stort arbejde at skabe et fundament, men det er dumt at sjuske. På et dårligt underlag vil stenene begynde at vippe eller synke, der vil samle sig vand i fordybninger, og underlaget vil nedbrydes med tiden.

Brug en pladevibrator

Start derfor med at grave muldjorden væk, og gør underlaget af råjord helt fast ved at køre over det med en pladevibrator, som kan lejes i byggemarkedet. Herefter fylder du udgravningen op med grus, der også komprimeres med pladevibratoren.

Hvor tykt et gruslag der skal til, afhænger dels af jordforholdene og dels af den trafik, som belægningen skal kunne holde til. Så spørg gerne en fagmand til råds. Til almindelig lerjord er en god standardopskrift dog først 15 cm bundsikringsgrus og derefter 12 cm stabilt grus, som stampes godt med en pladevibrator. Herpå lægges et tyndere lag brolæggergrus, som dine nyindkøbte sten eller fliser skal lægges i.

Læs også:

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke,...

Fem typer belægningssten til haven og terrassen

Knoldebrosten
Sten fra marken eller grusgraven er fine til fx stier. De købes under navne som knoldebrosten eller piksten. Har du kun en lille mængde sten, kan de bruges til små oaser i en fliseterrasse, fx omkring træer og brønddæksler.

Fordele: Naturlig og charmerende belægning, som er forholdsvis billig, især hvis du selv finder stenene. Meget slidstærk. 1
Ulemper: Brosten er ujævne at gå på, men de kan kombineres med plane gangflader af fx fliser eller bordursten. Havemøblerne står og vipper. Er svære at rydde for sne.

Tilhugget granit
Tilhugget granit har den variation og det smukke farvespil som uforarbejdede sten, men er jævne at gå på. De almindeligste til havebrug er chaussésten, der måler 8-12 cm på alle ledder, men du kan også vælge mange andre granitsten og -fliser.

Fordele: Fås i mange naturlige farver og i en del forskellige udformninger. Bliver smukkere med tiden. Stor slidstyrke, tåler tung trafik.
Ulemper: Forholdsvis dyr løsning. Ikke så nemme at rydde for sne. Havemøblerne står og vipper.

Betonfliser

Betonfliser der lægges side om side, er måske ikke så moderigtige i disse år. Men flere og flere vælger at kombinere betonfliserne med andre materialer, fx ved at lægge chaussésten af granit mellem fliserne. Vær opmærksom på, at kvalitet og pris følges ad.

Fordele: Er nemme og hurtige at lægge. Fås i mange størrelser og faconer. Meget nemme at rydde for sne. Forholdsvis billige. Stor slidstyrke.
Ulemper: Kan virke kedelige på store arealer. Billige sten kan være ringe.

Betonsten
Har været meget populære de senere år. De findes i diverse kvadratiske og rektangulære former, men også i former, der giver et bestemt mønster, så stenene “låser” hinanden og giver en stærkere belægning. Betonsten fås ofte i serier med sten, kantsten og rendesten.

Fordele: Nemme at lægge. Fås i mange farver og former. Noget billigere end 4 natursten eller granit. Forholdsvis nemme at holde fri for sne.
Ulemper: Har ikke naturstenenes charme og holdbarhed. Billige sten kan være af ringe kvalitet.

Havetegl og belægningsklinker
Fremstillet af brændt ler. Havetegl er rustikke sten, der ligner blødstrøgne mursten og passer godt til den romantiske havestil – især når de har fået patina. Belægningsklinker har en mere ensartet overflade og er det bedste valg, hvis stenene skal blive ved med at se nye ud. Når du vælger en teglbelægning, skal du være opmærksom på, hvor meget vand stenene optager. Undersøg markedet, og gå efter sten med en lav vandoptagelse.

Fordele: Fås i flere farvenuancer. Nemme at lægge. Slidstærke. Nemme at holde fri for sne.
Ulemper: Nogle teglsten optager en del vand og kan derfor blive glatte om vinteren og modtagelige for alger på udsatte steder.

Læs også:

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en...

07 april 2015
Mere om Fliser

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Fliser Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt. 

Sådan laver du nemt en havesti

Fliser Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om...

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Fliser Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

Rene havefliser - sådan gør du

Fliser Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte fliser igen, og du kan samtidig gøre meget for at forhindre, at de kommer tilbage.

En verden af småsten

Fliser Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

Brolægning for begyndere

Fliser Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

5 måder at redde dine fliser på

Fliser Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninger på reparation og rensning af dine fliser, der kan gøre din terrasse så god som ny.

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Fliser Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Fliser Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

Er din indkørsel stærk nok?

Fliser Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

Granit i haven

Fliser Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Fliser Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Helt fin i kanten

Fliser Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

4 stensikre ideer

Fliser Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Fliser Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er...