En verden af småsten

Fliser
Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 4, 2006

Småsten og skærver er blevet det helt store hit som belægning i haven. Der findes et hav af forskellige typer at vælge imellem, og der er ikke grænser for, hvad de kan anvendes til – fra havegange og bede til gårdspladser og indkørsler.

De små sten har flere fordele som belægning. De er billige og nemme at lægge ud. Og så har de den unikke fordel, at de kan “formes”. Det gør dem ideelle til snoede stier i haven. Desuden er de gode som dræn og derfor velegnede på fugtige steder, hvor vandet hurtigt skal ledes ned i jorden.


6 slags små sten

Ærtesten: De små grålige sten er perfekte til stier, havegang, hyggekrog og gårdsplads.

Nøddesten: Denne slags runde, lysegrå småsten er glimrende til havestier, gårdspladser og indkørsler.

Singels: Dette er tennisboldstore småsten. De har en god dræneffekt og er derfor både praktiske og dekorative i et bælte langs husmurens sokkel.

Blåsorte granitskærver: Disse skærver er bl.a. populære til japanske haver. Det er de dyreste af granitskærverne, da de kun brydes få steder. I regnvejr bliver de ofte kulsorte.

Røde granitskærver: De røde skærver tager sig smukt ud på havegange og i bede og er også gode til indkørsler.

Hvide granitskærver: De er elegante og flotte og kan give lys til en mørk krog i haven.


Vælg belægningen med omhu
Småsten findes i to udgaver – sømateriale, der er formet af vandet, og sten fra grusgrave. Søsten er lidt mere blanke og afrundede end dem fra grusgravene, der godt kan have et lidt støvet skær. Du kan bruge de mange forskellige farver og former til at skabe en fantastisk synsmæssig effekt.

Ved at lave brede stier mellem blomsterbedene kan du fremhæve de enkelte bede visuelt. Du kan også lægge fx ærtesten i gangarealerne og grå eller røde granitskærver i bedene, hvor de giver kontrast til planternes grønne farve.

Det er ikke nok bare at kunne lide en bestemt slags småsten – nogle typer egner sig nemlig bedre til visse arealer end andre. Kridhvide småsten er flotte, men ikke lige sagen på en solrig plet, hvor de vil blænde i solen. Brug hellere grå eller røde granitskærver.

Hvis din grund er omgivet af store skyggefulde træer, er det en god idé med småsten i meget lyse farver, der pifter op i selv de allermørkeste hjørner.

Ærtesten er gode til havegangen, men ikke så velegnede til indkørslen. Bilen vil efterlade spor i belægningen. De lidt større nøddesten er derfor et bedre valg her.

De store singels er alle tiders som dræn i et bælte rundt om huset, mens granitskærver er fantastiske til områder, hvor du ønsker så lidt ukrudt som muligt – de kantede skærver presser sig tæt sammen.

Uanset hvilken type, du beslutter dig for, så bestil det hele på én gang, – farven kan nemlig variere fra levering til levering.

Lav mønstre med dekorationssten
Du behøver ikke at have en alenlang havegang eller et stort bed til rådighed for at skabe sjove effekter med småsten. Med de såkaldte dekorationssten kan du let forvandle mindre arealer. Stenene, der findes i flere farvenuancer, kan bruges såvel inde som ude. Og der er frit valg på alle hylder: Lav fx et yin og yangtegn i en stor urtepotte, et minibed i hjertefacon eller en rød slange på sort baggrund i et lille firkantet bed. Stenene tager sig også smukt ud i vand – prøv fx at lægge dem i fuglebadet.


Ud over at have en dekorativ effekt er de små sten også sagen for planterne i urtepotterne, hvor jorden ofte har det med at tørre ud i sommervarmen. Jorden holder nemlig på fugtigheden under stenlaget, der samtidig sørger for, at overskydende vand ledes bort. Du kan også lægge sten under fx salaten i køkkenhaven – så undgår du jord på salatbladene. De små dekorationssten købes i poser med nok til cirka 1⁄2 m2. Det er praktisk og gør det let at hælde dem ud i bede og i krukker.


12 april 2006
0

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

0

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

2

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

5

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

1

Aldrig mere ukrudt

Brug grus, skærver og stenmel i kampen mod skvalderkål.

2

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

0

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

0

Brolægning for begyndere

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

0

Brug sten til havebedet og læmuren i haven

En flot mur af sten- eller betonelementer er en flot løsning i haven, fx som støttemur, læmur, et nyt bed eller til at opbygge grunden ved...

3

Sådan lægger du nye fliser på din terrasse

Vælger du fliser til din nye terrasse, er det vigtigt, at du planlægger i detaljer, inden du kaster dig ud i at lægge fliserne. Det kan...

9

5 måder at redde dine fliser på

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninge...

1

Er din indkørsel stærk nok?

Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

0

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

1

Lav en smuk trædesti af fliser i din have

En trædesti af fliser i græsset er nem at holde og nem selv at lave. Følg de fem enkle trin i denne guide, og stien kommer til at se ud,...

1

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.