Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Fliser

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at de billige sten ikke er for billige

Blanding af betonfliser og granitsten giver et eksklusivt look.
Blanding af betonfliser og granitsten giver et eksklusivt look.

Bland brosten og betonfliser

Da terrassen på billedet her skulle anlægges, ville familien ikke undvære brostenenes naturlige charme. Derfor fandt de på at blande granitbrosten med betonfliser. Det giver en flot og “levende” belægning - og alligevel har terrassen så jævne felter, at havebordet og -stolene kan stå uden at vippe.

Undgå for billige betonfliser

Som en ekstra fordel bliver materialerne til terrassen relativt billige. Brosten er nemlig 3-4 gange så dyre som betonfliserne. Når det gælder betonfliser og betonsten, skal du dog passe på, at de ikke bliver for billige. Der findes mange afskrækkende historier om folk, der har købt for billige betonsten. Og allerede efter den første vinter er stenene grønne af alger og glatte som sæbe - hvis overfladen da ikke er begyndt at smuldre væk.

Køb kun terrassefliser af kvalitet

Lad det derfor være slået fast med syvtommersøm: Køb kun sten og fliser, der kommer fra et kendt betonstøberi, hvor produktionen er under konstant kvalitetskontrol.
Prisen er måske lidt højere. Til gengæld er der større sikkerhed for, at betonstenene har den nødvendige styrke, og at overfladen er så tæt, at den ikke suger vand.

Det er med andre ord ikke så afgørende, om du bestiller stenene i et byggemarked, på en trælast eller direkte på et betonstøberi. Det vigtigste er, at kvaliteten af betonstenene kan dokumenteres.

Se efter betonvarekontrollens trekantmærke

Vil du være sikker på, at flisernes kvalitet er i orden, så skal du kigge efter trekantmærket. Betonvarekontrollen eller BVK fører løbende kontrol med producenterne, der er tilknyttet ordningen. Så vælger du betonfliser med trekantmærket, er du sikker på, at produktet lever op til samtlige krav, der stilles til fliser, der skal klare det omskiftelige danske vejr.
 
Læs også: vil du selv lægge fliser? Sådan gør du!

Bestil grus og vælg belægningsten

Ofte kan du bestille grus det samme sted, som du køber stenene. Alternativt kan du få det leveret af en vognmand.

Når alle materialerne er i hus, og du er klar til at gå i gang med “projekt ny terrasse” - så stop lige et øjeblik. Selvom den sjoveste del af projektet er at lægge stenene ud, må du ikke gå på kompromis med forarbejdet. Der er mange forskellige belægningssten, som kan kombineres, du kan vælge.
  • Chaussésten
  • Brosten
  • Betonfliser
  • Betonbrosten
  • Kantsten
  • Herregårdssten

Mød dine terrassefliser

At købe terrassefliser er næsten som at købe tøj: Man skal røre ved dem og se dem i det rette lys. Hvis du vil kombinere flere typer af belægningssten, så vil vi også anbefale, at se dem sammen hos forhandleren.   

Chaussésten

Chaussésten er mindre granitsten, der er lige lange på alle ledder - typisk 8-12 cm. De bankes fast i afrettet grus og vibreres på plads. Ligesom andre natursten kan chausséstenene give problemer med vippende havemøbler.
 

Brosten

Brosten er hugget ud af granit. Højden er typisk 10-20 cm, bredden 10-15 cm og længden 15-25 cm. Stenene sættes i afrettet grus og vibreres på plads. Overfladen er noget ujævn, og stenene er derfor bedst til fx gangstier - på terrassen vil de ofte få havemøblerne til at vippe.

 

Betonbrosten

Betonbrosten er betydelig billigere end naturbrosten. De fås i mange farver. Efter fremstilling væltes stenene rundt i en stor tromle, så de får slået skarpe hjørner og kanter af. Det er nemt at lægge betonsten på afrettet grus - og resultatet bliver helt plant.

Betonfliser

Betonfliser er som regel større end brosten. Hvor brostenene som regel er cirka 7 cm tykke, fås fliserne i tykkelser fra 5 cm til 8 cm. Til terrasser er 5-6 cm tykke fliser tilstrækkeligt. De tykkeste fliser er gode til fx indkørsler, hvor belastningen er større.

 

Herregårdssten

Herregårdssten er en af de mest populære fliser i Danmark. Den bruges både til terrasser og indkørsler, hvor den navnlig passer godt sammen med S-formsstenen. Størrelsen på herregårddsstenen er 21x14 cm. Den er støbt i beton. En bondesten er stort set det samme som en herregårdssten

Læs også: Fra nybegynder til grillmester

4 maj 2015
0

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt.

2

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

5

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

1

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

0

Brolægning for begyndere

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

9

5 måder at redde dine fliser på

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninge...

0

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

0

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

1

Er din indkørsel stærk nok?

Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

1

Lav en smuk trædesti af fliser i din have

En trædesti af fliser i græsset er nem at holde og nem selv at lave. Følg de fem enkle trin i denne guide, og stien kommer til at se ud,...

0

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

0

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

0

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

0

4 stensikre ideer

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.

2

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.