5 måder at redde dine fliser på

Fliser

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninger på reparation og rensning af dine fliser, der kan gøre din terrasse så god som ny.

Foto: Kristian S. Krogh

Knækkede fliser

Har du en knækket flise på terrassen bør denne skiftes ud med det samme. Kontakt leverandøren, hvis du ikke har et par sten i overskud fra lægningen. Så vil det sandsynligvis være muligt at skaffe lidt ekstra.

Hvis ikke, kan du evt. skifte ud med en sten fra de mindre iøjnefaldende steder på terrassen. Lirk den ødelagte flise op med et koben eller en mejsel. Fyld lidt grus i hullet. Stamp gruset med en stolpe – eller, hvis det er et større område, med en pladevibrator, som du kan leje i et byggemarked. Sørg for, at den nye overflade er jævn med den øvrige overflade på terrassen.

Læg den nye flise i hullet og fyld fugerne omkring stenen med fugesand. Fej den del af terrassen over med fugesand, der ligger op til de udskiftede fliser, til fugerne er helt fyldte.

Er skaden kun overfladisk eller på den ene side, kan du evt. vende flisen og få den pæne overflade opad - såfremt flisen er ens på begge sider.

Læs også: Brolægning for begyndere

TIP: Tag lidt bladaffald fra tagrenden til at farve den nye flise med, hvis den adskiller sig fra den øvrige terrasses fliser.

Stenene ligger ujævnt

Vind og vejr kan have gjort, at terrassen bugter sig i bakkedal, fordi jorden under fliserne ikke har været stampet tilstrækkeligt.

Fjern flisen og evt. også de nærmest omkringliggende. Fyld grus i hullet og fordel det jævnt. Stamp gruset fladt med en stolpe eller en pladevibrator. Fyld grus på igen, så bunden bliver komprimeret – sørg for at holde overfladen lige med de øvrige fliser ved hjælp af et vaterpas. Læg flisen på igen. Fej terrassen over med fugesand.

Læs også: Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger Miljøstyrelsen

Når fliserne er beskidte

Det kræver lidt knofedt at få rene fliser. Du må prøve dig frem. Prøv først med vandslangen og en kost med stive børster. Hvis det ikke hjælper, kan du slibe skidt og belægninger af ved at hælde fugesand på fliserne og feje hen over det med en kost med stive børster.

Brug en særlig fliserenser, som er et mundstykke på højtryksspuleren, der kaldes patio cleaner. Den fordeler strålens tryk over et større område, så du ikke kommer til at skade den enkelte flise med et for koncentreret tryk.

Eller brug en traditionel højtryksspuler, men brug den skånsomt: Prøv dig frem på en flise, der ikke ligger så synligt – test evt. på en ekstra flise, der blev tilovers, da terrassen blev lagt.

Vælg den laveste styrke til strålen. Hold højtryksrenseren i en afstand på 40-50 cm af fliserne, så trykket ikke bliver for hårdt. Hold en sprøjtevinkel på omkring 30 grader og spul aldrig lodret ned i fliserne, så fugesandet bliver spulet væk.

Læs også: Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs og bed

TIP: Bruger du rengøringsmidler, så vær opmærksom på, at natursten ikke kan tåle midler med syre i. Er du i tvivl om, hvorvidt fliserne er syrefaste, så hør hos forhandleren eller prøv at vaske dem et ikke-synligt sted først.

Hvis fliserne er alge-angrebet

Hvis du ikke kan fjerne algerne ved ovenstående metode – vand, sand eller højtryksspuler – så brug et algemiddel til at få bugt med uvæsenet. Tjek Miljøstyrelsens liste over godkendte midler til algefjerning.

Angreb af lav eller flisepest

Der findes produkter i handlen, som bruges til at opsuge giftstoffer med. De er også effektive mod lav eller flisepest: Sprøjt en blanding af vand og produktet på de angrebne pletter på fliser, beton eller andre overflader. Så opsuger væsken de uhensigtsmæssige svampe eller problemer, hvorefter der kan fejes med en stiv kost, samles op og fjernes.

2 februar 2015
0

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt.

2

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

5

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

1

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

0

Brolægning for begyndere

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

0

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

0

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

1

Er din indkørsel stærk nok?

Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

1

Lav en smuk trædesti af fliser i din have

En trædesti af fliser i græsset er nem at holde og nem selv at lave. Følg de fem enkle trin i denne guide, og stien kommer til at se ud,...

0

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

0

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

0

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

0

4 stensikre ideer

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.

2

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er...

2

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...