4 stensikre ideer

Fliser
Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.
Kreative sten i haven

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til andet end et solidt gulv i haven.


En møllesten kan blive til en lille vandkunst, der pynter i haven.

Mange sten er rigtig smukke, når de er våde. Har du en flot natursten eller måske en gammel møllesten, er det en god idé at forvandle den til en lille vandkunst, der vil berige haven med en konstant og sagte rislen. Lad en stenhugger bore et 15 mm stort hul igennem stenen, og forsyn den herefter med en slange, som kan lede vandet op gennem stenen.

Illustration: Christian RaunHerefter har du brug for en balje, der graves ned i jorden, en lille fontænepumpe, der ligger nede i baljen, og en rist eller et hullet låg til baljen, så stenen kan stå oven på. Planteskoler eller havedamscentre sælger særlige fontænesæt med balje, låg og pumpe, men du kan også selv bygge et.

Klippeland på dansk
Forrevne klipper og alpine planter hører ikke fra naturens side til i en dansk villahave. Men anlagt med omhu bliver en stenhave alligevel et karakterfuldt element, der gør sig godt, fx i et bed med niveauforskelle eller i forbindelse med en støttemur eller et stendige.

Foto: GAP Photos/John GloverStenhaven kræver masser af sol, mager, gruset jord og gode drænforhold – ikke ret mange alpinplanter kan tåle at stå med fødderne i vand. Men derudover er stenene afgørende for det gode resultat. Runde marksten egner sig sjældent, fordi de er for “bløde” i formen.

Sats hellere på få, men store og kantede sten, fx granitblokke, der minder om forrevne klipper. Grav stenene ned, så omkring en tredjedel af stenen er under gruset – det ser unaturligt ud, hvis stenene står og vakler oven på jorden. Store og forholdsvis flade sten er fine som trædesten, så du kan færdes i bedet uden at træde på jorden og de fine alpinplanter.

Foto: Garden Picture LibraryAf sted på opdagelse
En sti af trædesten er ganske praktisk – den skåner græsset, så der ikke opstår slidbaner, hvor du går allermest. Og en snoet sti kan give fantasien et puf – hvor fører stien mon hen?

Trædesten fås i mange former og materialer. Vælg sten, der passer til havens stil, og planlæg stiens forløb nøje.
Herefter graver du græstørv og muldjord af, så du kan lægge 10-20 cm afrettergrus under hver sten. Læg 20 cm grus, hvis jorden nedenunder er fugtig.
Og mindre, hvis underlaget er fast. Det er vigtigt at stampe gruset omhyggeligt, inden stenene lægges.

Fordel og stamp gerne halvdelen af gruset i første omgang, og læg derefter endnu et lag ovenpå, som også stampes. Når stenene er på plads, fylder du jord ned omkring dem, så de ligger godt fast. I stedet for græs kan du også lægge stien i en grøn bund af lave planter, fx trædebregne, Cotula.

Foto: Garden Picture LibraryTæt på mor og far
De fleste småbørn elsker at lege i nærheden af mor og far. Og de fleste voksne nyder at kunne følge med i ungernes leg. En sandkasse, der er anlagt som en naturlig del af terrassen, opfylder disse behov. Og så er den mere praktisk end en traditionel sandkasse. Når ungerne smider sandet ud på fliserne, kan du nemlig hurtigt feje det ned på plads igen. Her er ingen dum kant, som sandet skal skovles op over.

Når du har besluttet dig for sandkassens form, skæres de omkringliggende fliser til med en fliseklipper eller en vinkelsliber. Grav herefter jorden væk, så dybden langs kanten svarer til kantstenens højde plus godt 10 cm. Sæt herefter kantstenene, fx granitbrosten, i mindst 10 cm jordfugtig beton – lad betonen gå godt op foran stenene, så de ikke skrider ned i sandkassen, når man træder på kanten. Du kan evt. fore sandkassen med fiberdug, inden kantstenene sættes. Det holder sand og jord adskilt.

Af Jane Eland Kristensen, 603

17 marts 2006
0

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt.

2

Nordiske haver: Smuk have med sten i Sverige

Haven i Bjørnlunda giver ro og er nem at passe. Fra udestuen har Eva og Søren udsigt over en lille havedam omkranset af et stiligt anlagt...

5

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

1

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

0

Brolægning for begyndere

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

9

5 måder at redde dine fliser på

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninge...

0

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus.

0

Brug småsten som belægning i haven og indkørslen

Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand...

1

Er din indkørsel stærk nok?

Din indkørsel kommer ud for styrkeprøver hver dag. Bilen er tung og stiller krav til belægning og underlag. Gør det rigtig første gang!

1

Lav en smuk trædesti af fliser i din have

En trædesti af fliser i græsset er nem at holde og nem selv at lave. Følg de fem enkle trin i denne guide, og stien kommer til at se ud,...

0

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

0

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

0

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

2

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er...

2

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.