Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Skadedyr

Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så godt, men hvad er egentlig forskellen på almindelige hvepse og jordhvepse, og hvad kan du gøre for at fjerne deres bo? 

Jordhvepse adskiller sig fra almindelige hvepse ved at bo i jorden.
Jordhvepse adskiller sig fra almindelige hvepse ved at bo i jorden. Foto: iStockphoto

For mange er jordhvepse den største anledning til frygt blandt alle stikkende insekter. Det er bare dybt ubehageligt at forestille sig en jordhveps, der kommer ud af ingenting og pludselig planter sin giftige brod i din fod - eller endnu værre: i dine børns fødder.

Heldigvis kan jordhvepse bekæmpes. Der findes flere forskellige måder og produkter, du selv kan købe og bruge til at drive jordhvepsene ud af deres huller i jorden. I nogle tilfælde er det dog ikke nok. Det kan blive nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper. Dem kan man finde rigeligt af på nettet. Prisen plejer at være overkommelig. Der plejer ikke at være mange andre udgifter end en enkelt timeløn.

Hvad er en jordhveps?

Når folk bruger navnet "jordhveps", så ved alle, hvad der menes: En hveps, eller et hvepsesamfund, der har sit bo i jorden.

Det er heller ikke helt forkert bortset fra den lille detalje, at der overhovedet ikke er nogen forskel på en jordhveps i jorden og en hveps i en bikube, oppe under taget eller andre steder. Genetikken er den samme. Hvepsene indkvarterer sig bare forskel afhængigt af, hvor de kan finde et hvepseegnet nabolag. 

Hvad er jordbier?

Der findes også bier, der bor i jorden, og som derfor omtales som jordbier. Disse jordbier er i modsætning til jordhvepsene faktisk særskilte arter. Der findes over 50 forskellige arter af jordbier i Danmark.

Jordbierne bor alene i deres reder, hvor de også lægger deres æg. Disse jordbier graver deres reder med tilhørende sidegange ved at bruge deres kindbakker og deres ben. Jordbier - eller gravebier - har en ret svag brod og er ikke lige så aggressive som jordhvepsene. Det er faktisk ret sjældent, man hører om folk, der bliver stukket af jordbier. 

Skal jordbier og jordhvepse bekæmpes?

Både bier og hvepse er uhyre nyttige for blomsters formering. Derfor er det bedst for naturen - og i sidste ende for os - at lade bierne og hvepsene fortsætte deres liv uantastet.

Den solitære jordbi bør man i hvert fald ikke bekymre sig om, medmindre der er medlemmer af husstanden, der har alvorlig overfølsomhed over for bistik.

Læs også: Red haven fra skadedyr og sygdomme

Jordhvepse er en anden sag. De flytter ikke adressen, hvis man dukker op med en potteplante og en æske chokolade foran deres reder og beder dem om at flytte et andet sted hen, hvor barfodede menneskebørn ikke kan risikere at træde på dem.

Det kan derfor blive nødvendigt at tage forskellige bekæmpelsesmetoder over for jordhvepse i brug. 

Sådan fungerer et jordhvepsebo

Jordhvepses hulesystem kan være ret stort. Det bliver næsten altid kun brugt i en enkelt sæson.

Et jordhvepsebo kan godt omfatte et par tusinde individer. Boet er ofte et vidt forgrenet hulesystem med flere udgange. Jordhvepsenes dronning holder til længst væk fra indgangshullerne.

Det er vigtigt at have in mente, at en jordhvepserede har flere adgange, hvis man som privatperson vil bekæmpe dem på egen hånd. Jordhvepsene kan derfor være midlertidig forduftet ud af en anden udgang, mens du lægger dine snedige fælder ved "hoveddøren".

Hvepse kan bygge deres bo i græsplænen, stensætninger, muldvarpeskud og i mørnede træstubbe. Det er hvepse i disse omgivelser, vi kalder for jordhvepse.  

Læs også: sådan bekæmper du myrer og flyvemyrer

Læs også: Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryseren, hvis du ikke er hjemme

 
Har du svært ved at kende forskel på bier og hvepse? Når det drejer sig om de jordboende insekter, så er det næsten med garanti jordhvepse og ikke jordbier, hvis der er flere brodbærende insekter ved et hul i jorden - som her på billedet.  

Hvornår bekæmper man jordhvepse?

Det har størst effekt at bekæmpe jordhvepse om aftenen. I løbet af dagen er hvepsene på arbejde og ude af finde føde og nektar. Om aftenen er de fleste tilbage i boet.

Det giver også mest mening at bekæmpe jordhvepsebo tidligt på sæsonen. I foråret er kolonien meget mindre, og det er derfor meget lettere at inddæmme insekterne. 

Jordhvepse kan bekæmpes hele sæsonen igennem, men jo længere ud på efteråret, man kommer, jo mere overflødigt vil det være, fordi det meste af hvepsekolonien alligevel snart vil dø. Jordhvepse vil også som nævnt næsten aldrig vælge det samme bosted til næste år. 

Læs også: Bekæmp bladlus helt uden gift

Midler til insektbekæmpelse i handlen

I byggemarkeder, plantecentre og andre steder kan man købe forskellige produkter til at bekæmpe jordhvepse med.

Det kan blandt andet være insektpudder. Denne type insektmiddel anvendes typisk også mod myrer. Pudderet strøs ud foran indgangen(e) til jordhvepseboet. Midlet virker ved at sætte sig på jordhvepsene vinger og kroppe. Insekterne bringer derefter giften ind i boet, hvor det er hensigten, at det skal tage livet af boets beboerne. Husk at spotte og pudre ALLE jordhvepseboets indgange.

Der findes også midler på markedet, som man enten hælder ned i hullet som væske eller puster ned i boet som røg. 

Læs også: Slip for at dele køkkenhaven med dræbersneglene

Hjemmelavede tricks mod jordhvepsebo

Der er andre bekæmpelsesmetoder i omløb. Det er metoder, man benytter på eget ansvar, og som der derfor godt kan være en risiko ved. 

Det er også en mulighed at hælde benzin ned i boets indgang. Fordelen ved dette er, at at damp- og røgudviklingen vil være stor og skadelig for jordhvepsene. Ulemperne er dog åbentlyse. Benzin er noget djævelskab, og uforsigtig omgang med dette brændstof kan fremkalde store stikflammer. Den længebrændende ild rummer også en risiko for ildebrand, hvis man er uforsigtig eller bare uheldig.

Andre anbefaler antænding af husholdningssprit ved indgangen og nede i gangene. Husholdningssprit brænder ligesom benzin også længe. Det er fordelen - ulemperne og risikoen er de samme som ved benzin.

Professionel assistance mod jordhvepse

Vi på idenyt.dk kan ikke anbefale skrappe og risikable metoder til at bekæmpe jordhvepse som benzin og husholdningssprit. Det mest sikre er først at forsøge sig med de godkendte insektmidler, der har dokumenteret effekt over for jordhvepse.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, og du har spottet hvepseboet tidligt på sæsonen, så vil vi anbefale, at du ofrer en plovmand på at hyre en professionel insektbekæmper til at fjerne jordhvepseboet. 

11 august 2016
0

Red haven fra skadedyr og sygdomme

Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.

0

Lær sketricket mod myggestik

Av - der fik myggen dig igen! Ingen kløestillende midler inden for rækkevide. Hvad gør du?

0

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirrita...

0

Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger...

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede...

0

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart...

0

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan...

0

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af...

0

Gode naboer i bedet

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

0

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

0

Moskusænder spiser dræbersneglene

Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender,...

0

Du kan blive politianmeldt for at slå dræbersnegle ihjel

Der gælder også love for dræbersnegle og andre skadedyr. De må gerne aflives, men gør du det forkert, kan det resultere i en politianmeldels...

0

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

0

Mange snegle er rigtig gode for haven

Rigtig mange af sneglene i din have er gode at have. Det er kun to slags, der spiser vores grønne planter. Sørger du for plads til de gode...

0

Værn mod snegle

Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

5

Slip for myrer i huset og haven

Myrer, der invaderer hjemmet, er som regel harmløse, men de fleste danskere bryder sig ikke om de ubudne gæster. Den bedste måde at undgå...