Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger Miljøstyrelsen

Skadedyr

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede Voldsnegl eller endnu bedre - spiser den.

Plettet Voldsnegl
Plettet Voldsnegl Foto: Biopix og iStock

Til kamp mod Den plettede Voldsnegl!

Plettet Voldsnegl kan meget let blive haveejernes næste dødsfjende. Belært af erfaringen med dræbersneglenes invasion opfordrer Miljøstyrelsen derfor nu alle haveejere til i samlet flot at bidrage til at stække Den plettede Voldsnegls fremmarch, mens det endnu kan nås.

Plettet Voldsnegl har nemlig ifølge Miljøstyrelsen fået et alt for godt tag i danske haver, og det vil kun blive værre i takt med, at de varslede klimaændringer bliver en realitet. 

Voldsnegl på københavnske volde

Voldsneglen er ellers en fredelig lille skabning, der på ingen måde lever op til sit frygtindgydende navn. Artens danske navn skyldes, at sneglen, der stammer fra varmere himmelstrøg omkring middelhavet, i slutningen af 1800-tallet blev lukket ud på de københavnske volde. Formålet var, at der med tiden skulle opbygges en spiselig sneglebestand.  

Den plettede Voldsnegl som forret

 
Escargots serveret med smør og krydderier i eget hus.  

Den plettede Voldsnegl var nemlig dengang som nu en delikattesse. I Frankrig, Spanien og Portugal spises den stadig med stor velbehag på linje med vinbjergsneglen. I Frankrig går Den plettede Voldsnegl under navnet "petit-gris". Det latinske navn for arten er Cornu aspersum.

De snegle, der i stadigt stigende omfang er begyndt at hjemsøge danske haver, kan faktisk godt forvandles til den lækreste forret, hvis de vel at mærke bliver opdrættet på den rette måde i tiden op til tilberedningen.

Spis voldsneglen med rigelig smør

Der findes mange forskellige opskrifter på denne variant af "escargots", som er den franske kulinariske betegnelse for spiselige snegle. Essensen af opskrifterne er dog som regel den samme: sneglene skal efter en indledende kort opkogning ind i ovnen garneret med en smørblanding, hvor de klassiske ingredienser ud over rigelig smør er hvidløg, skalotteløg, persille og salt og peber. 

Læs også:

Undgå at dine bananer bliver brune

Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

Sneglen som skadedyr

De fleste haveejere ville dog hurtigt få afsmag for Den plettede Voldsnegl, hvis de skulle spise sig igennem de horder af snegle, der er begyndt at befolke danske haver. Faktisk er der allerede haveejere, der tæller de plettede voldsnegle, de har måttet skaffe sig af med, i tusinder. 

Sneglene findes i dag i stort set alle landsdele i Danmark og nogle steder i meget stort antal. Desværre yder villahaver en særlig tiltrækning på Plettet Voldsnegl, fordi de trives særlig godt i områder med lav og åben bebyggelse og rigelig fugt. Sneglenes foretrukne fødeemner omfatter desuden mange af de mest skattede planter fra blomsterbedet og køkkenhaven. Derfor er velplejede og velvandede villahaver ofte et sandt paradis for Den plettede Voldsnegl. 

Miljøstyrelsen advarer mod Plettet Voldsnegl

Den plettede Voldsnegl er ganske vist endnu ikke lige så udbredt i Danmark som Den iberiske Skovsnegl (dræbersneglen), men Miljøstyrelsen mener, at der er vigtigt at være på forkant med udviklingen:

"Plettet voldsnegl er endnu ikke invasiv i Danmark, da den har en begrænset udbredelse, og i denne udbredelse kun i få tilfælde optræder som et skadedyr," hedder det i faktaark fra Miljøministeriet. "I udlandet er den dog et kendt skadedyr, blandt andet for private haveejere. Med et fremtidigt varmere klima i Danmark vil det danske vejr blive mere lig det man finder i sneglens oprindelige udbredelse, hvorfor plettet voldsnegl måske vil øges i antal og have en øget betydning i fremtidens Danmark." 

Miljøstyrelsen erklærede mål er derfor "at informere befolkningen om faren ved at udsætte arten", så at "antallet af introduktioner nedbringes"

Den gode nyhed

Det gode ved bekæmpelse af Plettet Voldsnegl er, at de enkelte individer er lette at finde og nemme at udrydde, og man kan bruge præcist de samme metoder som ved bekæmpelse af dræbersnegle. Det vil sige, at både sneglegift, overklipning og overhældning med kogende vand er effektive metoder. Den enkleste måde at aflive dem på er at træde oven på dem, så vil de omkomme på stedet. 

Læs også:

10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle i din have

Dræbersnegle er en uønsket gæst i danske haver. Den iberiske skovsnegl er desværre vanskelig at bekæmpe. Men der findes råd. Det kan være...

Den dårlige nyhed 

Det store problem ved bekæmpelse af Den plettede Voldsnegl er dog, at sneglene kan formere sig eksplosivt. Sneglene er hermafroditter og kan derfor parre sig med enhver anden Plettet Voldsnegl, der kommer forbi.

Sådan et lille romantisk møde kan kaste mellem 30 og 120 æg af sig. En Plettet Voldsnegl kan avle kuld med et interval på 6 uger. Det kan give over 400 æg pr. snegl i løbet af en sæson.

Den plettede Voldsnegl går i dvale, når det bliver for koldt. Sneglen kan overleve i op til 5 graders kulde. 

Sådan ser Plettet Voldsnegl ud

Plettet Voldsnegl kaldes på engelsk "Brown Garden Snail". Brun er også en af de farver, som sneglehuset kan antage, men voldsneglenes hus forekommer i et bredt farvespektrum fra gult til brunt.

Sædvanligvis fremtræder de spiralformede sneglehusene med veklsende mørke og lyse tværstriber. Sneglehuset hos et udvokset individ måler mellem 2 1/2 til 4 centimeter i diameter. Kroppen er slimet og blød i en farveskala fra grå til brun.

Se i øvrigt billedet her på siden af Plettet Voldsnegl (fotografet på Sicilien).

Læs også:

Blomster, der kan trives i haven om vinteren

Der er andet end isblomster, der blomstrer om vinteren. Der findes både buske, træer og stauder, der overrasker og fryder ved at springe...

17. juli 2017
Mere om Skadedyr

Sådan slipper du af med jordhvepse

Skadedyr Få her de bedste råd til at slippe af med jordhvepse.

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Skadedyr Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Skadedyr Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så...

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Skadedyr Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.  

Simpelt trick til at undgå hvepse

Skadedyr Lige nu kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Her er det seneste råd fra vores...

Dræbersnegle - hvordan bekæmper du dem?

Skadedyr Nu vil vi vide det - hvordan afliver I jeres dræbersnegle? Eller kan I ikke nænne det? Mulighederne er mange. Deltag i vores store afstemnin...

Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Skadedyr Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under bunddække, træstubbe og kompostbunker. Her er guide til, hvordan og hvor du finder de små mælkehvide dræbersnegleæg.

Snudebille invasion

Skadedyr Det danske land er pt ramt af en invasion af skulpesnudebiller, hvilket kan beskadige blandt andet blomsterkarsen og vinterraps.

Skal vi skyde Bambis mor for at udrydde flåter?

Skadedyr Flåterne er over os, og det bekymrer mange dansker, især fordi forskere fortæller om en ny Borrelia-art, der snyder kroppen. Men hvordan...

Flyvemyren er over os – her er 4 gode råd

Skadedyr Sommerlandet oversvømmes af myrer, også af den irriterende flyvemyre. Her er et par råd mod myrer og flyvemyrer, så du ikke behøver skadedyrsbekæmpelse.

Rovmider vs. spindemider

Skadedyr Spindemiderne har i år fundet vej til drivhuset, og har udfordret Lotte Bjarkes dyrkning af chili og peberfrugt. Se, hvordan hun bekæmper...

Få ram på dræbersneglen – ikke på naturen

Skadedyr Tips og tricks – når det gælder dræbersnegle – er der masser af. Men mange af dem tager ikke hensyn til naturen. Lær her, hvordan du bliver...

Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde, der kun tager...

Skadedyr Myggesæsonen er så småt over os, og de små kryb kan ødelægge enhver aften på terrassen. Men denne lille DIY-fælde kan hjælpe dig med at slippe for plagen.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Skadedyr Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Elektrochok til dræbersneglene 2.0

Skadedyr Har der været ubudne gæster i havens krukker? Lotte Bjarke bruger kobbertape til at holde dræbersneglene væk fra sine planter i krukkerne.