Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger Miljøstyrelsen

Skadedyr

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede Voldsnegl eller endnu bedre - spiser den.

Plettet Voldsnegl
Plettet Voldsnegl Foto: Biopix og iStock

Til kamp mod Den plettede Voldsnegl!

Plettet Voldsnegl kan meget let blive haveejernes næste dødsfjende. Belært af erfaringen med dræbersneglenes invasion opfordrer Miljøstyrelsen derfor nu alle haveejere til i samlet flot at bidrage til at stække Den plettede Voldsnegls fremmarch, mens det endnu kan nås.

Plettet Voldsnegl har nemlig ifølge Miljøstyrelsen fået et alt for godt tag i danske haver, og det vil kun blive værre i takt med, at de varslede klimaændringer bliver en realitet. 

Voldsnegl på københavnske volde

Voldsneglen er ellers en fredelig lille skabning, der på ingen måde lever op til sit frygtindgydende navn. Artens danske navn skyldes, at sneglen, der stammer fra varmere himmelstrøg omkring middelhavet, i slutningen af 1800-tallet blev lukket ud på de københavnske volde. Formålet var, at der med tiden skulle opbygges en spiselig sneglebestand.  

Den plettede Voldsnegl som forret

 
Escargots serveret med smør og krydderier i eget hus.  

Den plettede Voldsnegl var nemlig dengang som nu en delikattesse. I Frankrig, Spanien og Portugal spises den stadig med stor velbehag på linje med vinbjergsneglen. I Frankrig går Den plettede Voldsnegl under navnet "petit-gris". Det latinske navn for arten er Cornu aspersum.

De snegle, der i stadigt stigende omfang er begyndt at hjemsøge danske haver, kan faktisk godt forvandles til den lækreste forret, hvis de vel at mærke bliver opdrættet på den rette måde i tiden op til tilberedningen.

Spis voldsneglen med rigelig smør

Der findes mange forskellige opskrifter på denne variant af "escargots", som er den franske kulinariske betegnelse for spiselige snegle. Essensen af opskrifterne er dog som regel den samme: sneglene skal efter en indledende kort opkogning ind i ovnen garneret med en smørblanding, hvor de klassiske ingredienser ud over rigelig smør er hvidløg, skalotteløg, persille og salt og peber. 

Læs også: 5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Sneglen som skadedyr

De fleste haveejere ville dog hurtigt få afsmag for Den plettede Voldsnegl, hvis de skulle spise sig igennem de horder af snegle, der er begyndt at befolke danske haver. Faktisk er der allerede haveejere, der tæller de plettede voldsnegle, de har måttet skaffe sig af med, i tusinder. 

Sneglene findes i dag i stort set alle landsdele i Danmark og nogle steder i meget stort antal. Desværre yder villahaver en særlig tiltrækning på Plettet Voldsnegl, fordi de trives særlig godt i områder med lav og åben bebyggelse og rigelig fugt. Sneglenes foretrukne fødeemner omfatter desuden mange af de mest skattede planter fra blomsterbedet og køkkenhaven. Derfor er velplejede og velvandede villahaver ofte et sandt paradis for Den plettede Voldsnegl. 

Miljøstyrelsen advarer mod Plettet Voldsnegl

Den plettede Voldsnegl er ganske vist endnu ikke lige så udbredt i Danmark som Den iberiske Skovsnegl (dræbersneglen), men Miljøstyrelsen mener, at der er vigtigt at være på forkant med udviklingen:

"Plettet voldsnegl er endnu ikke invasiv i Danmark, da den har en begrænset udbredelse, og i denne udbredelse kun i få tilfælde optræder som et skadedyr," hedder det i faktaark fra Miljøministeriet. "I udlandet er den dog et kendt skadedyr, blandt andet for private haveejere. Med et fremtidigt varmere klima i Danmark vil det danske vejr blive mere lig det man finder i sneglens oprindelige udbredelse, hvorfor plettet voldsnegl måske vil øges i antal og have en øget betydning i fremtidens Danmark." 

Miljøstyrelsen erklærede mål er derfor "at informere befolkningen om faren ved at udsætte arten", så at "antallet af introduktioner nedbringes"

Den gode nyhed

Det gode ved bekæmpelse af Plettet Voldsnegl er, at de enkelte individer er lette at finde og nemme at udrydde, og man kan bruge præcist de samme metoder som ved bekæmpelse af dræbersnegle. Det vil sige, at både sneglegift, overklipning og overhældning med kogende vand er effektive metoder. Den enkleste måde at aflive dem på er at træde oven på dem, så vil de omkomme på stedet. 

Læs også: Derfor skal du aldrig hælde vandet fra pastaen direkte ud i vasken

Den dårlige nyhed 

Det store problem ved bekæmpelse af Den plettede Voldsnegl er dog, at sneglene kan formere sig eksplosivt. Sneglene er hermafroditter og kan derfor parre sig med enhver anden Plettet Voldsnegl, der kommer forbi.

Sådan et lille romantisk møde kan kaste mellem 30 og 120 æg af sig. En Plettet Voldsnegl kan avle kuld med et interval på 6 uger. Det kan give over 400 æg pr. snegl i løbet af en sæson.

Den plettede Voldsnegl går i dvale, når det bliver for koldt. Sneglen kan overleve i op til 5 graders kulde. 

Sådan ser Plettet Voldsnegl ud

Plettet Voldsnegl kaldes på engelsk "Brown Garden Snail". Brun er også en af de farver, som sneglehuset kan antage, men voldsneglenes hus forekommer i et bredt farvespektrum fra gult til brunt.

Sædvanligvis fremtræder de spiralformede sneglehusene med veklsende mørke og lyse tværstriber. Sneglehuset hos et udvokset individ måler mellem 2 1/2 til 4 centimeter i diameter. Kroppen er slimet og blød i en farveskala fra grå til brun.

Se i øvrigt billedet her på siden af Plettet Voldsnegl (fotografet på Sicilien).

Læs også: Sådan fjerner du lugten fra dine sko

17 juli 2017
0

Red haven fra skadedyr og sygdomme

Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.

0

Lær sketricket mod myggestik

Av - der fik myggen dig igen! Ingen kløestillende midler inden for rækkevide. Hvad gør du?

0

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirrita...

0

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart...

0

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan...

0

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af...

0

Gode naboer i bedet

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

0

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

0

Moskusænder spiser dræbersneglene

Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender,...

0

Du kan blive politianmeldt for at slå dræbersnegle ihjel

Der gælder også love for dræbersnegle og andre skadedyr. De må gerne aflives, men gør du det forkert, kan det resultere i en politianmeldels...

0

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

0

Mange snegle er rigtig gode for haven

Rigtig mange af sneglene i din have er gode at have. Det er kun to slags, der spiser vores grønne planter. Sørger du for plads til de gode...

0

Værn mod snegle

Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

5

Slip for myrer i huset og haven

Myrer, der invaderer hjemmet, er som regel harmløse, men de fleste danskere bryder sig ikke om de ubudne gæster. Den bedste måde at undgå...

0

Få fred for fluer med mønter og vandposer

Er du træt af summende fluer i ørene på terrassen eller i haven, så er dette mexicanske vandpose-trick lige noget for dig. Det koster ikke...