Borrelia-art i flåter skjuler sig i din krop

Danske forskere har fundet en farlig bakterie i flåter, som ikke giver det sædvanlige udslæt. Og derfor når du ikke at opdage sygdommen i tide. Læs, hvad du kan gøre her.

en flåt


Flåtbid kan give hjernelammelser

Skovflåten er danskernes værste fjende i naturen. Bevares, vi har ikke dødsfjender i en almindelig dansk skov, men denne lille blodsugende mide kan gøre meget skade.
Det er en kendt sag, at et bid fra flåten kan forårsage sygdommen Borreli
ose, hvis man ikke bliver behandlet med penicilin i tide. Ofte opdager personen heldigvis biddet i tide takket være det røde udslæt, som breder sig i en cirkel omkring flåten.
Borreli
ose kan ubehandlet og i værste tilfælde føre til hjernebetændelse og lammelser. 

Du opdager ikke symptomerne 

Men – og nu bliver det indviklet – danske forskere har opdaget en ny bakterie, Borrelia miyamotoi.

I følge videnskab.dk camouflerer den sig snedigt ved ikke at give røde mærker på huden som de fleste andre Borrelia-arter.

Derfor risikerer den inficerede ikke at opdage symptomerne, fordi de forveksles med almindelig influenza og feber. En praktiserende læge vil også have sværere ved at spotte årsagen til sygdommen.

Vær opmærksom på feber, som vender tilbage

Ingen danskere er endnu diagnosticeret med præcis denne infektion, men i følge forskerne varer det ikke længe, før de første tilfælde viser sig.

Derfor bør du være ekstra opmærksom på febertilfælde, som vender tilbage, især hvis den syge har befundet sig i naturen, hvor flåter huserer.

Læs også: Russiske varer i Danmark

– Man kan blive pænt syg af den. Russerne har en lang række alvorlige tilfælde, som de nu tilskriver denne infektion. Man risikerer, at den går i hjernen på et tidspunkt, og at man får neuroborreliose ud af det, siger Rene Bødker, epidemolog ved DTU Veterinærinstituttet, i et interview med videnskab.dk.

Han er del af det forskerteam, som holder øje med den nye infektionsfare.

– Det er ret sjældent, at man får et hududslæt, når man bliver inficeret med Borrelia miyamotoi. Når man oven i købet siger, at man har feber, som kommer igen og igen, så tror jeg ikke, at der er ret mange praktiserende læger, der vil tænke ‘av, det er nok en Borrelia-infektion’. Så der er risiko for, at sådan en infektion overses hos lægen, siger Rene Bødker.

Mest læste artikler