Myrerne ud af huset og forklaringen på flyvemyrer

Skadedyr

Myrer under gulvet, myrer over gulve og flyvemyrer i luften. Holder det aldrig op? Jo, det gør det faktisk. Både med enkle og mere skrappe midler. Tag kampen op mod myrerne, inden de gør skade.

En sværm af flyvemyrer på en varm sommerdag.
En sværm af flyvemyrer på en varm sommerdag. Foto: iStock

Den sorte havemyre er harmløs

Alle husejere har på et eller andet tidspunkt kæmpet mod myrer, der hellere ville være inde i huset end ude i haven. Den sorte havemyre er egentlig et harmløst dyr, men irriterende er den, og de fleste af os vil helst have den ud af huset.

Kend din myre

Det er næsten altid den sorte havemyre, vi ser inden døre. Den er 3-9 mm lang og brunsort. Kolonien består af vingede hanner, dronninger og de uvingede arbejdermyrer, der i tusindtal drager af sted på lange vandringer for at finde føde til kolonien, der kan bestå af 5-10.000 medlemmer.
  
Udenfor finder du myrebo under sten og fliser eller i rådne træstubbe. Indenfor er råddent træ eller blødt isoleringsmateriale myrernes foretrukne sted. Myrerne kan faktisk producere så meget fugt, at et trægulv i umiddelbar nærhed af boet kan blive skadet. Myrebo under gulvet er næsten umulige at opspore. Men det er nemt at se, hvor myrerne kommer ind i huset: en lille bunke jord og sand ved en sprække afslører myreruten.
  
Hvis der er myrer i huset om vinteren og et væld af flyvemyrer sidst på sommeren, er der med stor sandsynlighed et myrebo i eller under huset.

Når luften er sort af flyvemurer

Nogle gange om sommeren er luften sort af flyvemyrer. Det er hannerne, der er ude at lede efter mager. Flyvemurerne leder efter andre myretuer end deres egne, hvor der er avlevillige hunnere. Myrer med vinger på er simpelthen naturens fornuftige måde at undgå indavl på.

Flyvemyrer venter på godt vejr

Flyvemyrerne letter som regel meget koordineret. Der har været teorier om ferromoner og anden indre biologi i myrerne, der stod bag denne tilsyneladende koordinerede flyvedille, men i virkeligheden handler det om, at myrerne venter på godt vejr, og godt vejr er for flyvemyrer, når de kan holde sig på vingerne tilstrækkeligt længe til atnå omkring til andre tuer.  
  
Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Forskellige typer myregift og gamle husråd

Myrerne bekæmpes med myregift eller lokkes væk med kraftigt lugtende stoffer. Afhængigt af om myrerne skal bekæmpes i køkkenet, ved terrassedøren eller udendørs på fx fliserne, skal der vælges forskellige midler. De giftige og kradse midler er fx ikke smarte at bruge i køkkenet, men er meget effektive, når myregangene under fliseterrassen skal udryddes. Derfor deles myremidlerne op, alt efter hvor giftige de er:
 • Det milde myremiddel

  • Disse er helt ufarlige og ikke særligt virksomme: Kanel, lavendel, kaffegrums, merian, peber, tagetes, mynte osv. har alle en stærk duft, som myrer ikke bryder sig om. Når duften er frisk, går myrerne uden om, men straks duften aftager, vender de tilbage.
 • Myggespray 

  • Myggespray indeholder den relativt milde gift pyrethrin. Den er velegnet i køkken, spisestue og andre steder, hvor madvarer opbevares. Myrespray er også et godt våben mod indendørs flyvemyrer.
 • Myrelokkedåser

  • Lokkedåserne bringer gift til boet. De er nemme at stille frem på gulvet og passer sig selv. Inde i de små dåser ligger små godbidder gift. Myrerne lokker selv andre myrer hen til dåsen, hvor flere og flere vil spise af giften og bringe den tilbage til boet.
 • Myrepulver til vanding

  • Vandingsmidler siver ned i jorden. Køb et pulver til opblanding i vand, og brug det, hvor myrerne trænger ind.Vand ved soklen samt på terrasse og havegange, der løber tæt ved huset. Den bedste virkning opnås ved at vande direkte på myrernes gange og boer.
 • Kogende vand mod myrer

  • Kogende vand udrydder myrer uden brug af gift. En kedel kogende vand gør det effektivt af med de myrer, larver og æg, der befinder sig i et bo. Brug det kogende vand som alternativ til vandemiddel, hvis du opdager et udendørs bo tæt ved huset. Husk at hælde rigeligt i boet, og husk, at det kogende vand også tager livet af eventuelle planter ved boet.

Læs også: Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde

 
Sti af arbejdsmyrer på vej ind og ud af et hus.  

Undgå myreinvasion

Myrer kan godt lide fugt. Brug derfor oftere støvsugeren end gulvkluden til gulvene, og hold luftfugtigheden nede. Hold gulvet fri for krummer og madrester, så myrerne ikke bliver fristet. Hold desuden øje med, om der opstår myrebo tæt på huset, så myrerne kan finde på at søge indendøre. 

Arbejdsmyrer, flyvemyrer og myrernes dronning

En myres aktive liv er kort og hektisk. Om foråret, når det bliver varmt, myldrer arbejdermyrerne op af boet og ud efter føde. Få måneder senere i juni/juli sender boet flyvemyrer ud, der skal anlægge nye boer.
  
Når efteråret og kulden kommer, trækker myrerne sig tilbage til boet og afventer næste forårs varme. Myrerne søger især inden døre, hvis det bliver koldt. Derfor søger myrerne tit ind på kolde dage. Boets dronning tilbringer hele året i boet, hvor hun konstant lægger æg. En dronning kan blive ret gammel – rekorden i fangenskab er 29 år.
7 juli 2015
0

Red haven fra skadedyr og sygdomme

Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.

0

Lær sketricket mod myggestik

Av - der fik myggen dig igen! Ingen kløestillende midler inden for rækkevide. Hvad gør du?

0

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirrita...

0

Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger...

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede...

0

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart...

0

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan...

0

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af...

0

Gode naboer i bedet

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

0

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

0

Moskusænder spiser dræbersneglene

Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender,...

0

Du kan blive politianmeldt for at slå dræbersnegle ihjel

Der gælder også love for dræbersnegle og andre skadedyr. De må gerne aflives, men gør du det forkert, kan det resultere i en politianmeldels...

0

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

0

Mange snegle er rigtig gode for haven

Rigtig mange af sneglene i din have er gode at have. Det er kun to slags, der spiser vores grønne planter. Sørger du for plads til de gode...

0

Værn mod snegle

Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

5

Slip for myrer i huset og haven

Myrer, der invaderer hjemmet, er som regel harmløse, men de fleste danskere bryder sig ikke om de ubudne gæster. Den bedste måde at undgå...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.