Myrerne ud af huset og forklaringen på flyvemyrer

Skadedyr

Myrer under gulvet, myrer over gulve og flyvemyrer i luften. Holder det aldrig op? Jo, det gør det faktisk. Både med enkle og mere skrappe midler. Tag kampen op mod myrerne, inden de gør skade.

En sværm af flyvemyrer på en varm sommerdag.
En sværm af flyvemyrer på en varm sommerdag. Foto: iStock

Den sorte havemyre er harmløs

Alle husejere har på et eller andet tidspunkt kæmpet mod myrer, der hellere ville være inde i huset end ude i haven. Den sorte havemyre er egentlig et harmløst dyr, men irriterende er den, og de fleste af os vil helst have den ud af huset.

Kend din myre

Det er næsten altid den sorte havemyre, vi ser inden døre. Den er 3-9 mm lang og brunsort. Kolonien består af vingede hanner, dronninger og de uvingede arbejdermyrer, der i tusindtal drager af sted på lange vandringer for at finde føde til kolonien, der kan bestå af 5-10.000 medlemmer.
  
Udenfor finder du myrebo under sten og fliser eller i rådne træstubbe. Indenfor er råddent træ eller blødt isoleringsmateriale myrernes foretrukne sted. Myrerne kan faktisk producere så meget fugt, at et trægulv i umiddelbar nærhed af boet kan blive skadet. Myrebo under gulvet er næsten umulige at opspore. Men det er nemt at se, hvor myrerne kommer ind i huset: en lille bunke jord og sand ved en sprække afslører myreruten.
  
Hvis der er myrer i huset om vinteren og et væld af flyvemyrer sidst på sommeren, er der med stor sandsynlighed et myrebo i eller under huset.

Når luften er sort af flyvemurer

Nogle gange om sommeren er luften sort af flyvemyrer. Det er hannerne, der er ude at lede efter mager. Flyvemurerne leder efter andre myretuer end deres egne, hvor der er avlevillige hunnere. Myrer med vinger på er simpelthen naturens fornuftige måde at undgå indavl på.

Flyvemyrer venter på godt vejr

Flyvemyrerne letter som regel meget koordineret. Der har været teorier om ferromoner og anden indre biologi i myrerne, der stod bag denne tilsyneladende koordinerede flyvedille, men i virkeligheden handler det om, at myrerne venter på godt vejr, og godt vejr er for flyvemyrer, når de kan holde sig på vingerne tilstrækkeligt længe til atnå omkring til andre tuer.  
  
Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Forskellige typer myregift og gamle husråd

Myrerne bekæmpes med myregift eller lokkes væk med kraftigt lugtende stoffer. Afhængigt af om myrerne skal bekæmpes i køkkenet, ved terrassedøren eller udendørs på fx fliserne, skal der vælges forskellige midler. De giftige og kradse midler er fx ikke smarte at bruge i køkkenet, men er meget effektive, når myregangene under fliseterrassen skal udryddes. Derfor deles myremidlerne op, alt efter hvor giftige de er:
 • Det milde myremiddel

  • Disse er helt ufarlige og ikke særligt virksomme: Kanel, lavendel, kaffegrums, merian, peber, tagetes, mynte osv. har alle en stærk duft, som myrer ikke bryder sig om. Når duften er frisk, går myrerne uden om, men straks duften aftager, vender de tilbage.
 • Myggespray 

  • Myggespray indeholder den relativt milde gift pyrethrin. Den er velegnet i køkken, spisestue og andre steder, hvor madvarer opbevares. Myrespray er også et godt våben mod indendørs flyvemyrer.
 • Myrelokkedåser

  • Lokkedåserne bringer gift til boet. De er nemme at stille frem på gulvet og passer sig selv. Inde i de små dåser ligger små godbidder gift. Myrerne lokker selv andre myrer hen til dåsen, hvor flere og flere vil spise af giften og bringe den tilbage til boet.
 • Insektlak

  • Lakken smøres på med pensel de steder, hvor myrerne kommer ind, fx på soklen, ved paneler og dørtrin samt revner og sprækker. På ikke-sugende overflader holder lakken sig virksom i flere måneder. Insektlakken virker ved, at krydsende myrer får gift på fødderne og bringer den ned i boet, inden de selv dør af det.
 • Myrepulver til vanding

  • Vandingsmidler siver ned i jorden. Køb et pulver til opblanding i vand, og brug det, hvor myrerne trænger ind.Vand ved soklen samt på terrasse og havegange, der løber tæt ved huset. Den bedste virkning opnås ved at vande direkte på myrernes gange og boer.
 • Kogende vand mod myrer

  • Kogende vand udrydder myrer uden brug af gift. En kedel kogende vand gør det effektivt af med de myrer, larver og æg, der befinder sig i et bo. Brug det kogende vand som alternativ til vandemiddel, hvis du opdager et udendørs bo tæt ved huset. Husk at hælde rigeligt i boet, og husk, at det kogende vand også tager livet af eventuelle planter ved boet.

Læs også: Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde

 
Sti af arbejdsmyrer på vej ind og ud af et hus.  

Undgå myreinvasion

Myrer kan godt lide fugt. Brug derfor oftere støvsugeren end gulvkluden til gulvene, og hold luftfugtigheden nede. Hold gulvet fri for krummer og madrester, så myrerne ikke bliver fristet. Hold desuden øje med, om der opstår myrebo tæt på huset, så myrerne kan finde på at søge indendøre. 

Arbejdsmyrer, flyvemyrer og myrernes dronning

En myres aktive liv er kort og hektisk. Om foråret, når det bliver varmt, myldrer arbejdermyrerne op af boet og ud efter føde. Få måneder senere i juni/juli sender boet flyvemyrer ud, der skal anlægge nye boer.
  
Når efteråret og kulden kommer, trækker myrerne sig tilbage til boet og afventer næste forårs varme. Myrerne søger især inden døre, hvis det bliver koldt. Derfor søger myrerne tit ind på kolde dage. Boets dronning tilbringer hele året i boet, hvor hun konstant lægger æg. En dronning kan blive ret gammel – rekorden i fangenskab er 29 år.
7 juli 2015
0

Hvornår holder myg op med at stikke?

En skønne efterårsdag må det være forbi med myggestik. Det er det heldigvis også for de fleste mygs vedkommende - med en enkel ubehagelig...

0

Nem opskrift på hjemmelavet og miljøvenlig spray mod bladlus

Bryder du dig heller ikke om at sprøjte dine planter med udkrudtsmidler med suspekt kemi for at slippe af med hæren af bladlus i haven? Så...

0

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så...

0

Brug pistacienødder mod dræbersnegle

Dræbersneglene er på vej ud af deres vinter-hi og ingen længe har de invaderet haven. MEN med dette simple trick kan du holde din have så...

0

Gå en flåtfri sommer i møde med dette vidundermiddel

Allerede i foråret begynder det at krible i de lange græsstrå. De danske flåter venter sultent på deres næste bytte. Undgå at blive deres...

0

Derfor skal du sætte sølvbakker under havebordet

Få en fredelig sommer og din mad for dig selv med dette enkle trick mod en af grillsæsonens værste plager.

0

Eukalyptusolie er det bedste middel mod myg

Det er videnskabeligt bevist, at citron eukalyptusolie skræmmer myg væk i ligeså høj grad som kemiske midler.

0

Flåttrick: slip af med flåter med en fnugrulle

Er du meget ude i skov og mark og måske også i højt græs, hvor flåter stortrives? Så er det allersmarteste trick at køre en fnugrulle hen...

0

Få fred for fluer med mønter og vandposer

Er du træt af summende fluer i ørene på terrassen eller i haven, så er dette mexicanske vandpose-trick lige noget for dig. Det koster ikke...

0

Rotterne elsker nedbør

Større vandmængder giver rotterne lettere adgang til dit hus.

0

7 tips til bekæmpe skadedyrene i dine planter

Er du træt af skadedyr, der æder sig ind på planterne i din have? Så er her 7 tips til, hvordan du kan løsne skadedyrenes tag på din planter...

0

Simpelt trick til at undgå hvepse

Lige nu kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse eller bier får lyst til at spise med – eller stikke. Her er det seneste råd...

0

Nyt trick: Sådan fanger du havens dræbersnegle

Michael Christian Petersen fra Skovlunde har sammen med sin kæreste opfundet et meget smart – og næsten gratis – havetrick, som fanger...

0

Invitér dræbersneglene ind i din have

Klogskab betaler sig. Lærer du dræbersneglens adfærd at kende, kommer du nemmere af med dem.

0

Rotterne flytter ind

Vil du ikke dele mad eller sofa med rotter, så skal du læse med her – og tjekke din bolig.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.