Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver.
Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver. Foto: Emil Lütken

Havens farverige larver

Skadedyr

Haver er hjemsted for et væld af forskellige larver. Nogle af laverne er særligt iøjnefaldende. Det drejer sig i de fleste tilfælde om arter, der optræder enkeltvis eller i så beskedne mængder, at der ikke sker nævneværdige skader på havens planter.


De fleste larver er ufarlige

Langt de fleste larver er helt ufarlige og forsvarsløse, men enkelte har adfærdsformer eller bygningstræk, som kan virke afskrækkende på fjender. Liguster-sværmerens op til 10 cm lange larve har bagest et sort/gult horn, der ligner en farlig brod, men det er bare bluff, for den kan ikke stikke med den.

  Foto: Emil Lütken
  Gaffelhalen truer voldsomt, når den forstyrres. Den lever på pil, poppel eller bævreasp.

Gaffelhane forsvarer sig
Hermelinskåbens store larve, som kaldes gaffelhale, indtager ved forstyrrelse en særlig skræmmestilling: Hovedet trækkes ind i første kropsled og med højt løftet for- og bagkrop skydes røde “piskende” tråde ud fra gaffelspidserne. Den kan også forsvare sig ved at udsprøjte en myresyreholdig blodvæske, som er et effektivt våben over for andre insekter.

  Foto: Emil Lütken
  Kanelbjørnens larve med kraftig pels er en typisk bjørnespinderlarve.

 Larver med giftige hår
Mange hårede larver er ret lette at få øje på. De ofte giftige hår beskytter dem nemlig effektivt mod de fleste fjender, men ikke mod gøgen, der har specialiseret sig i at æde hårede larver.

Hårede larver kan give udslæt
Du bør absolut undgå direkte hudkontakt med hårede larver, som kan give et stærkt generende udslæt. Navngivet efter pelsen Bjørnespinderne har fået navn efter larvernes kraftige “pels” af mørke hår. Penselspindernes larver prydes af karakteristiske børstebundter.

  Foto: Emil Lütken
  Ligustersværmerens larve findes ikke kun på liguster, men også på syren, snebær og mange andre havebuske.

Speciel gangart
Målere er en familie af oftest ret små sommerfugle, der har fået navn efter larvernes specielle gangart, som skyldes, at de kun har to par gangvorter på bagkroppen. Det ser ud som om, de måler afstanden, fordi de bevæger sig ved skiftevis at strække sig helt ud og trække sig sammen, så kroppen skydes opad i en bue.

Gode til at
kamuflere sig
Mange målerlarver er mestre i at kamuflere sig, fordi de ved forstyrrelse kan stivne i stillinger, som får dem til at ligne en naturlig del af den plante, de lever på. Billedet her viser en birkemåler, som har en perfekt lighed med en grenstump.
09 april 2008
Mere om Skadedyr

Red haven fra skadedyr og sygdomme

Skadedyr Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.

Lær sketricket mod myggestik

Skadedyr Av - der fik myggen dig igen! Ingen kløestillende midler inden for rækkevide. Hvad gør du?

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Skadedyr Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirrita...

Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger...

Skadedyr Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede Voldsnegl eller endnu bedre - spiser den.

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Skadedyr Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart...

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Skadedyr Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan...

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Skadedyr Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af dine nyttedyr. 

Gode naboer i bedet

Skadedyr Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Skadedyr Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

Moskusænder spiser dræbersneglene

Skadedyr Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender, som dræbersneglene har. 

Du kan blive politianmeldt for at slå dræbersnegle ihjel

Skadedyr Der gælder også love for dræbersnegle og andre skadedyr. De må gerne aflives, men gør du det forkert, kan det resultere i en politianmeldels...

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Skadedyr Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

Mange snegle er rigtig gode for haven

Skadedyr Rigtig mange af sneglene i din have er gode at have. Det er kun to slags, der spiser vores grønne planter. Sørger du for plads til de gode snegle, er det også nemmere at bekæmpe dræbersneglene. De fleste snegle er nyttedyr, som er vigtige i havens økosystem.

Værn mod snegle

Skadedyr Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

Slip for myrer i huset og haven

Skadedyr Myrer, der invaderer hjemmet, er som regel harmløse, men de fleste danskere bryder sig ikke om de ubudne gæster. Den bedste måde at undgå...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.