Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver.
Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver. Foto: Emil Lütken

Havens farverige larver

Skadedyr

Haver er hjemsted for et væld af forskellige larver. Nogle af laverne er særligt iøjnefaldende. Det drejer sig i de fleste tilfælde om arter, der optræder enkeltvis eller i så beskedne mængder, at der ikke sker nævneværdige skader på havens planter.


De fleste larver er ufarlige

Langt de fleste larver er helt ufarlige og forsvarsløse, men enkelte har adfærdsformer eller bygningstræk, som kan virke afskrækkende på fjender. Liguster-sværmerens op til 10 cm lange larve har bagest et sort/gult horn, der ligner en farlig brod, men det er bare bluff, for den kan ikke stikke med den.

  Foto: Emil Lütken
  Gaffelhalen truer voldsomt, når den forstyrres. Den lever på pil, poppel eller bævreasp.

Gaffelhane forsvarer sig
Hermelinskåbens store larve, som kaldes gaffelhale, indtager ved forstyrrelse en særlig skræmmestilling: Hovedet trækkes ind i første kropsled og med højt løftet for- og bagkrop skydes røde “piskende” tråde ud fra gaffelspidserne. Den kan også forsvare sig ved at udsprøjte en myresyreholdig blodvæske, som er et effektivt våben over for andre insekter.

  Foto: Emil Lütken
  Kanelbjørnens larve med kraftig pels er en typisk bjørnespinderlarve.

 Larver med giftige hår
Mange hårede larver er ret lette at få øje på. De ofte giftige hår beskytter dem nemlig effektivt mod de fleste fjender, men ikke mod gøgen, der har specialiseret sig i at æde hårede larver.

Hårede larver kan give udslæt
Du bør absolut undgå direkte hudkontakt med hårede larver, som kan give et stærkt generende udslæt. Navngivet efter pelsen Bjørnespinderne har fået navn efter larvernes kraftige “pels” af mørke hår. Penselspindernes larver prydes af karakteristiske børstebundter.

  Foto: Emil Lütken
  Ligustersværmerens larve findes ikke kun på liguster, men også på syren, snebær og mange andre havebuske.

Speciel gangart
Målere er en familie af oftest ret små sommerfugle, der har fået navn efter larvernes specielle gangart, som skyldes, at de kun har to par gangvorter på bagkroppen. Det ser ud som om, de måler afstanden, fordi de bevæger sig ved skiftevis at strække sig helt ud og trække sig sammen, så kroppen skydes opad i en bue.

Gode til at
kamuflere sig
Mange målerlarver er mestre i at kamuflere sig, fordi de ved forstyrrelse kan stivne i stillinger, som får dem til at ligne en naturlig del af den plante, de lever på. Billedet her viser en birkemåler, som har en perfekt lighed med en grenstump.
9. april 2008
Mere om Skadedyr

Sådan slipper du af med jordhvepse

Skadedyr Få her de bedste råd til at slippe af med jordhvepse.

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Skadedyr Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Skadedyr Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så...

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Skadedyr Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.  

Simpelt trick til at undgå hvepse

Skadedyr Lige nu kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Her er det seneste råd fra vores...

Dræbersnegle - hvordan bekæmper du dem?

Skadedyr Nu vil vi vide det - hvordan afliver I jeres dræbersnegle? Eller kan I ikke nænne det? Mulighederne er mange. Deltag i vores store afstemnin...

Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Skadedyr Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under bunddække, træstubbe og kompostbunker. Her er guide til, hvordan og hvor du finder de små mælkehvide dræbersnegleæg.

Snudebille invasion

Skadedyr Det danske land er pt ramt af en invasion af skulpesnudebiller, hvilket kan beskadige blandt andet blomsterkarsen og vinterraps.

Skal vi skyde Bambis mor for at udrydde flåter?

Skadedyr Flåterne er over os, og det bekymrer mange dansker, især fordi forskere fortæller om en ny Borrelia-art, der snyder kroppen. Men hvordan...

Flyvemyren er over os – her er 4 gode råd

Skadedyr Sommerlandet oversvømmes af myrer, også af den irriterende flyvemyre. Her er et par råd mod myrer og flyvemyrer, så du ikke behøver skadedyrsbekæmpelse.

Rovmider vs. spindemider

Skadedyr Spindemiderne har i år fundet vej til drivhuset, og har udfordret Lotte Bjarkes dyrkning af chili og peberfrugt. Se, hvordan hun bekæmper...

Få ram på dræbersneglen – ikke på naturen

Skadedyr Tips og tricks – når det gælder dræbersnegle – er der masser af. Men mange af dem tager ikke hensyn til naturen. Lær her, hvordan du bliver...

Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde, der kun tager...

Skadedyr Myggesæsonen er så småt over os, og de små kryb kan ødelægge enhver aften på terrassen. Men denne lille DIY-fælde kan hjælpe dig med at slippe for plagen.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Skadedyr Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Elektrochok til dræbersneglene 2.0

Skadedyr Har der været ubudne gæster i havens krukker? Lotte Bjarke bruger kobbertape til at holde dræbersneglene væk fra sine planter i krukkerne.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.