Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under bunddække, træstubbe og kompostbunker. Her er guide til, hvordan og hvor du finder de små mælkehvide dræbersnegleæg.

I Danmark er dræbersneglene en plage. I Sydfrankrig og på Den iberiske Halvø, hvor sneglene er hjemmehørende, tager havejerne det roligt. Her går dræbersneglene nemlig til under den bagende sommersol.

Vores mere moderate og våde klima er kræs for dræbersneglene. Det har haveejere måttet sande siden 1991, hvor den første dræbersnegl blev spottet i Danmark.

Den invasive snegleart – også kaldet Iberisk Skovsnegl – mangler naturlige fjender i Danmark. Dem har den rigeligt af i sit hjemland. Her hos os har den så til gengæld på grund af sin umådelige appetit på havens planter fået en ny dødsfjende: haveejeren.

Ny opdagelse om dræbersneglenes æg

Plagen fra dræbersneglen er sæsonbetonet og frem for alt et sommerfænomen.

Den danske vinter er dræbende kold for en fyrig, fransk dræbersnegl. Tidligere har man derfor troet, at de få overlevende dræbersnegle lagde deres æg om foråret, og at de derved sikrede artens beståen. Forkert!

September er faktisk højsæson for dræbersneglenes æglægning. Det har vist sig, at babysnegle langt bedre kan overleve vinteren end deres forældre, som over en kam dør, når frosten kommer.

Her i denne illustration fra en sneglerapport fra Naturstyelsen kan man se, hvornår dræbersneglene hyppigst lægger deres æg. Det viser sig faktisk at være september måned:

Funddato for æg fra dræbersnegle (kilde: Naturstyrelsens sneglerapport)

Læs også: Mange snegle er rigtigt godt for haven

Her finder du dræbersneglenes æg

Dræbersnegle er gode forældre. De er meget drevne til at finde lune og beskyttede steder til deres små pus. Her lægger de gerne en 20-40 æg af gangen. Der er endda talt forekomster på op til 70 dræbersnegle-æg. Hvis du vil finde snegleæggene, så skal du kigge under:

  • Bunddække ved stauder, grene, stedmoderplanter og lignende
  • Gamle træstubbe
  • Kompostbunker
  • Grenaffald
  • Plastik og træ
  • Urtepotter

Sneglene er fantasifulde, men forudsigelige i deres æglægning. For de går typisk efter steder, hvor der er lunt, og hvor jorden er fugtig. Så kig efter skjulesteder i stil med ovennævnte.

Læs også: idényts store guide til bekæmpelse af dræbersnegle i haven

Sådan ser dræbersnegleæg ud

Det er vigtigt, at du sørger for, at det er de rigtige æg, du skaffer af vejen. Det skulle nødigt være æg fra vinbjergsneglen eller den sorte skovsnegl, som allerede begge har det svært på grund af invasionen af dræbersnegle. Du kan spotte den iberiske skovsnegls æg på disse kendetegn:

  • Æggene er skinnende blanke, når de er nylagte.
  • Farven på æggene går fra mælkehvid til gullig, jo længere de ligger.
  • Æggene er ofte lidt ovale. Dette er i modsætning til den sorte skovsnegls helt runde æg.
  • Æggene er ca. 3-4 mm. i omkreds. Dette er i modsætning til vinbjergsneglens æg, der er ca dobbelt så store.

Læs også: Bekæmpelse af dræbersnegle – sådan gør du

Sådan uskadeliggør du æggene

Put æggene op i en plastikpose. Hvis du føler dig tryg ved din udendørs affaldsopbevaring, så skal du bare binde en knude om posen og smide den ud i skraldespanden.

Vil du være helt sikker, så er kogende vand en ufejlbarlig metode. Hæld kogende vand id over æggene på det sted i haven, hvor du har fundet æggene. Vil du være helt bombesikker på, at dræbersneglenes æg bliver destrueret, kan du for eksempel samle æggene op og derefter putte dem ned i en gammel gryde. Hæld derefter skoldhed vand over dræbersnegle-æggene. Voilá – massakren er fuldendt!

Mest læste artikler