10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle i din have

Skadedyr

Dræbersnegle er en uønsket gæst i danske haver. Den iberiske skovsnegl er desværre vanskelig at bekæmpe. Men der findes råd. Det kan være solsorte, fælder, hegn, pindsvin, gift. Se 10 effektive tricks mod dræbersneglene og vælg den bekæmpelsesmetode, der passer bedst til dit temperament.

Dræbersnegle er ikke onde - de er bare sultne
Dræbersnegle er ikke onde - de er bare sultne Foto: Colourbox & iStock

10 bud på at bekæmpe dræbersnegle

Dræbersneglen er en en ny dyreart i Danmark. Den har kun været her i et par årtier og er det, man kalder en invasiv art. Danske haveejere har derfor kun ganske få års erfaring i at bekæmpe dræbersnegle.

I de sidste år er der dukket mange tips og trick op til, hvordan man kommer dræbersnegle til livs. De kollektive bestræbelser fra forskning, havebrugseksperter og haveejere har været meget intense det sidste årti, og det giver forhåbninger om, at dræbersnegle-invasionen inden alt for længe kan blive slået effektivt tilbage.

Her på denne side har vi samlet de mest effektive bud, vi kender, på midler mod den iberiske skovsnegl, som er sneglens korrekte artsbetegnelse. Find én eller flere metoder til at bekæmpe dræbersnegle i din have blandt disse 10 bud: 

Læs også: Gråskimmel under observation

 1. Solsort spiser dræbersnegle
 2. Dræbersnegle æder hinanden
 3. Pindsvin æder dræbersnegle 
 4. Fælder mod dræbersnegle
 5. Minimering af sneglenes gemmestederne
 6. Brug sneglemidler 
 7. Klip dræbersneglene over
 8. Fjern dræbersneglenes æg
 9. Brug dræbersnegle-måtter
 10. Tjek nye planter for æg

1. Lad solsortene spise dræbersneglene

Solsorte elsker dræbersnegle. Den sorte sangfugl er en af dræbersneglenes naturlige fjender. Det kan udnyttes ved at give solsortene de optimale vilkår i haven og ved at lægge madding frem til dem i form af levende eller døde dræbersnegle. Det kan f.eks. være ved et lille vandbassin, hvor solsortene i forvejen kommer for at drikke.

Hvis du gør det, vil du med høj sandsynlighed få at se, hvordan solsortene enten hugger dræbersneglene i sig eller flyver væk med sneglene i næbbet som føde for deres unger.

Læs også: Bag selv kammerjunkere

Til toppen

Dræbersnegle spiser af solsorte  
Foto: Ole Jørgensen  

Læs også: Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

2. Lad dræbersneglene æde hinanden.

Det sidste nye middel til bekæmpelse af dræbersnegle er nok det mest bizarre. Det drejer sig om en ekstra virkningsfuld måde at bruge nematoder mod dræbersnegle på.

Denne metode involverer alstså gift mod snegleplagen. Det er ikke alle, der bifalder giftbekæmpelse. Gift kan for eksempel også ramme ikke-skadelige arter som vinbjergssgneglen. Men her er metoden: 

Den norske agronom, Torstein Mo, har opdaget, at man kan bruge antisneglemidlet, Nemaslug, til sætte en kanibalistisk dræbercirkel i gang. 

 1. Først indfanger man nogle dræbersnegle. Dem drukner man i en vandopløsning med Nemaslug.
 2. Derefter klipper man de døde dræbersnegle over, overhælder dem med en ny gang Nemaslug, hvorpå man lægger de afklippede snegle ud dér, hvor dræbersneglene huserer.
 3. Herefter vil de levende snegle komme til. De tiltrækkes af de døde dræbersnegle på grund af de stoffer i Nemaslug'en, der lokker dræbersnegle til. Derfor spiser de deres døde artsfæller som rene kannibaler. Efterfølgende dør de af giften.
 4. Lad derpå denne anden generation af døde dræbersnegle ligge tilbage. Når der derpå kommer en tredje generation til, tiltrukket af nemaslug'en, så vil de spise deres artsfæller og selv dø af sneglegiften -  og sådan fortsætter dræberhjulet. 

Læs mere om Torstein Mo's metode i den norske avis Aftenposten.

Til toppen

3. Lær pindsvin at spise en dræbersnegl

Pindsvin kan lære at spise dræbersnegle. Hvis du har pindsvin i haven eller gerne vil tiltrække nogle , så kan du lægge de dræbersnegle, du selv har indfanget og aflivet, frem for pindsvinene.

Pindsvinene vil, hvis de ikke allerede har det i forvejen, hurtigt få smag for sneglene og begynde at gå på jagt efter dem på egen hånd. Denne metode må dog på det kraftigste frarådes, hvis du i forvejen bekæmper dræbersneglene med gift. Giften vil i så fald bare ende i pindsvinene, og det vil få tragiske følger.

Til toppen

4. Fælder mod dræbersnegle

Dræbersnegle finder primært deres mad via lugtesansen. Den viden kan man udnytte i sneglebekæmpelsen til at sætte duftfælder op.

Duftfælder kan være nedgravede dåser med for eksempel øl, sukkervand eller hønsefoder. Princippet i disse duftfælder er det samme:

Det handler om at grave en beholder med en tiltrækkende væske ned i jorden. Det kan for eksempel være en mælkekarton med øl i. Beholderen skal stikke ca 1-2 centimeter op over jorden. Derved opstår der en lile barriere, så biller og andre insekter ikke går i fælden i stort antal. Det gør dræbersneglen derimod, når den tiltrækkes af duften. Hvis alt virker efter hensigten vil dræbersneglene derpå gå på hovedet i fælden.

I sin mest udspekulerede form vil dræbersneglene af sig selv drukne i øllet eller sukkervandet. Denne aflivningsform er dog forbudt ifølge dyreværnsloven, der ikke tillader nogen form for drukning af dyr - heller ikke af skadedyr. Øl - eller anden form for væske - må derfor ikke stå for højt i beholderen, og sneglene skal efterfølgende fiskes levende op af beholderen og aflives på anden måde. 

Til toppen

Læs også: De 6 mest udbredte skadedyr i hus og have - og hvordan du bekæmper dem 

Komposten - et af dræbersneglenes foretrukne opholdssteder.  
Komposten er en af dræbersneglenes foretrukne gemmesteder.   

5. Begræns dræbersneglens gemmestederne

Dræbersnegle trives, hvor det er mørkt og fugtigt. I komposten kan de for eksempel både finde føde, samtidig med at nemt og lunt at gemme sig i mørket. Dræbersneglene gemmer sig også gerne under afklippet græs, bunddække og haveaffald.

Hvis du vil begrænse dræbersneglene negative indvirkning på din have, skal du sørge for rutinemæssigt at rydde op i haven og undgå, at resterne fra græsslåningen bliver liggende på plænen. Lad heller ikke haveaffald blive liggende ret længe.

Skal du vande - så gør det om morgenen i stedet for om aftenen, så fugten kan nå at forsvinde i løbet af dagen. Fugtigt haveaffald eller ukrudtsbunker er et eftertragtet miljø for dræbersneglene i dagtimerne, hvor de natteaktive dyr samler kræfter til nattens aktiviteter. 

Til toppen

6. Brug sneglemiddel ved kompost og bede

En let måde at bekæmpe dræbersneglene er at strø et bekæmpelsesmiddel med jernfosfat (ferramol) ud ved komposten og ved dine bede. Fortsæt med dette, frem til frosten kommer. Midlet bevirker, at sneglene mister appetitten og går i jorden for at dø. 

7. Fang og klip dræbersneglene over

De levende dræbersnegle, du fanger, kan aflives på flere forskellige måder. De kan blandt andet klippes over med en saks eller et andet skarpt instument. Klip bagved hovedet. 

Sneglene er som bekendt meget ubehagelige at håndtere. Store snegle fanges med tang eller med en handske. Dræbersneglene kan også lægges i en spand, der fyldes med kogende vand. Undgå helst saltmetoden, hvor sneglene overstrås med salt. Det giver dyrene en langsom og pinefuld død. Metoden er heller ikke god for jorden eller miljøet. 

Til toppen

Læs også: Sådan bekæmper du bladlus uden gift

Foto: Kerstin Engstrand

8. Gå på jagt efter dræbersnegleæg

Dræbersneglens æg er runde grå-hvide perler. De er ca 3-4 mm store og ligger i klumper. En dræbersnegl lægger i gennemsnit 30-70 æg ad gangen. Se efter æggene under bunddække, grene og krukker. Knus dem, når du finder dem. Det er lettest at samle dem i en plastpose, som du bagefter slår mod noget hårdt.

Æggene klækkes efter ca to uger og ud kommer en dræbersnegl på knap 1 cm. Efter fem uger er den blevet 5-6 cm lang, og her er den allerede kønsmoden. Det er derfor oplagt og en stor fordel, hvis du udvikler en sans for at finde dræbersneglenes æg og uskadeliggøre dem med det samme.

Til toppen

9. Lok dræbersneglene frem med måtter

Gamle bil- eller entrémåtter i gummi eller en rest gulvtæppe er effektive, men grimme fælder.

Læg måtten, hvor sneglene færdes. I løbet af dagen vil de søge ind under måtten, hvor det er mørkt og fugtigt - ligesom dræbersneglene foretrækker det. Næste dag kan du "beundre" fangsten og vælge den afskaffelsesmetode, der passer bedst til dig  

Læs også: kom myrene i huset og haven til livs

10. Tjek nye planter for æg fra dræbersnegle

Husk - tag aldrig imod planter fra nogen, som har dræbersnegle i haven. Tjek også planteskolen, før du køber planter der. Kontroller ligeledes krukker for snegleæg og små snegle. De kan nemlig også gemme sig der. Gå jorden grundigt efter og rod lidt i den, så ingen snegleæg eller dræbersnegle undgår din opmærksomhed. 

Til toppen

10 maj 2017
0

Red haven fra skadedyr og sygdomme

Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.

0

Lær sketricket mod myggestik

Av - der fik myggen dig igen! Ingen kløestillende midler inden for rækkevide. Hvad gør du?

0

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirrita...

0

Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger...

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede...

0

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart...

0

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan...

0

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af...

0

Gode naboer i bedet

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

0

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

0

Moskusænder spiser dræbersneglene

Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender,...

0

Du kan blive politianmeldt for at slå dræbersnegle ihjel

Der gælder også love for dræbersnegle og andre skadedyr. De må gerne aflives, men gør du det forkert, kan det resultere i en politianmeldels...

0

10 steder, hvor myg altid gemmer sig

Hvor er det egentlig, myggene ligger på lur? Hvis man kender lidt til stikkemyggenes vaner og behov, så er det faktisk ikke så svært at...

0

Mange snegle er rigtig gode for haven

Rigtig mange af sneglene i din have er gode at have. Det er kun to slags, der spiser vores grønne planter. Sørger du for plads til de gode...

0

Værn mod snegle

Gå uden om dræbersneglens favoritter, og få mere glæde af din have.

5

Slip for myrer i huset og haven

Myrer, der invaderer hjemmet, er som regel harmløse, men de fleste danskere bryder sig ikke om de ubudne gæster. Den bedste måde at undgå...