10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle i din have

Skadedyr

Dræbersnegle er en uønsket gæst i danske haver. Den iberiske skovsnegl er desværre vanskelig at bekæmpe. Men der findes råd. Det kan være solsorte, fælder, hegn, pindsvin, gift. Se 10 effektive tricks mod dræbersneglene og vælg den bekæmpelsesmetode, der passer bedst til dit temperament.

Dræbersnegle er ikke onde - de er bare sultne
Dræbersnegle er ikke onde - de er bare sultne Foto: Colourbox & iStock

10 bud på at bekæmpe dræbersnegle

Dræbersneglen er en en ny dyreart i Danmark. Den har kun været her i et par årtier og er det, man kalder en invasiv art. Danske haveejere har derfor kun ganske få års erfaring i at bekæmpe dræbersnegle.

I de sidste år er der dukket mange tips og trick op til, hvordan man kommer dræbersnegle til livs. De kollektive bestræbelser fra forskning, havebrugseksperter og haveejere har været meget intense det sidste årti, og det giver forhåbninger om, at dræbersnegle-invasionen inden alt for længe kan blive slået effektivt tilbage.

Her på denne side har vi samlet de mest effektive bud, vi kender, på midler mod den iberiske skovsnegl, som er sneglens korrekte artsbetegnelse. Find én eller flere metoder til at bekæmpe dræbersnegle i din have blandt disse 10 bud: 

Læs også: Sådan bekæmper du kakerlakker i Danmark

 1. Solsort spiser dræbersnegle
 2. Dræbersnegle æder hinanden
 3. Pindsvin æder dræbersnegle 
 4. Fælder mod dræbersnegle
 5. Minimering af sneglenes gemmestederne
 6. Brug sneglemidler 
 7. Frys eller klip dræbersneglene over
 8. Fjern dræbersneglenes æg
 9. Brug dræbersnegle-måtter
 10. Tjek nye planter for æg

1. Lad solsortene spise dræbersneglene

Solsorte elsker dræbersnegle. Den sorte sangfugl er en af dræbersneglenes naturlige fjender. Det kan udnyttes ved at give solsortene de optimale vilkår i haven og ved at lægge madding frem til dem i form af levende eller døde dræbersnegle. Det kan f.eks. være ved et lille vandbassin, hvor solsortene i forvejen kommer for at drikke.

Hvis du gør det, vil du med høj sandsynlighed få at se, hvordan solsortene enten hugger dræbersneglene i sig eller flyver væk med sneglene i næbbet som føde for deres unger.

 
Foto: Ole Jørgensen  

2. Lad dræbersneglene æde hinanden.

Det sidste nye middel til bekæmpelse af dræbersnegle er nok det mest bizarre. Det drejer sig om en ekstra virkningsfuld måde at bruge nematoder mod dræbersnegle på.

Denne metode involverer alstså gift mod snegleplagen. Det er ikke alle, der bifalder giftbekæmpelse. Gift kan for eksempel også ramme ikke-skadelige arter som vinbjergssgneglen. Men her er metoden: 

Læs også: Myrerne ud af huset og forklaringen på flyvemyrer

Den norske agronom, Torstein Mo, har opdaget, at man kan bruge antisneglemidlet, Nemaslug, til sætte en kanibalistisk dræbercirkel i gang. 

 1. Først indfanger man nogle dræbersnegle. Dem drukner man i en vandopløsning med Nemaslug.
 2. Derefter klipper man de døde dræbersnegle over, overhælder dem med en ny gang Nemaslug, hvorpå man lægger de afklippede snegle ud dér, hvor dræbersneglene huserer.
 3. Herefter vil de levende snegle komme til. De tiltrækkes af de døde dræbersnegle på grund af de stoffer i Nemaslug'en, der lokker dræbersnegle til. Derfor spiser de deres døde artsfæller som rene kannibaler. Efterfølgende dør de af giften.
 4. Lad derpå denne anden generation af døde dræbersnegle ligge tilbage. Når der derpå kommer en tredje generation til, tiltrukket af nemaslug'en, så vil de spise deres artsfæller og selv dø af sneglegiften -  og sådan fortsætter dræberhjulet. 

Læs mere om Torstein Mo's metode i den norske avis Aftenposten.

Læs også: Se de mest beskidte steder i dit køkken - og lær at rengøre dem

3. Lær pindsvin at spise en dræbersnegl

Pindsvin kan lære at spise dræbersnegle. Hvis du har pindsvin i haven eller gerne vil tiltrække nogle , så kan du lægge de dræbersnegle, du selv har indfanget og aflivet, frem for pindsvinene.

Pindsvinene vil, hvis de ikke allerede har det i forvejen, hurtigt få smag for sneglene og begynde at gå på jagt efter dem på egen hånd. Denne metode må dog på det kraftigste frarådes, hvis du i forvejen bekæmper dræbersneglene med gift. Giften vil i så fald bare ende i pindsvinene, og det vil få tragiske følger.

4. Fælder mod dræbersnegle

Dræbersnegle finder primært deres mad via lugtesansen. Den viden kan man udnytte i sneglebekæmpelsen til at sætte duftfælder op.

Duftfælder kan være nedgravede dåser med for eksempel øl, sukkervand eller hønsefoder. Princippet i disse duftfælder er det samme:

Det handler om at grave en beholder med en tiltrækkende væske ned i jorden. Det kan for eksempel være en mælkekarton med øl i. Beholderen skal stikke ca 1-2 centimeter op over jorden. Derved opstår der en lile barriere, så biller og andre insekter ikke går i fælden i stort antal. Det gør dræbersneglen derimod, når den tiltrækkes af duften. Hvis alt virker efter hensigten vil dræbersneglene derpå gå på hovedet i fælden og drukne i øllet eller sukkervandet.

Husk at tjekke fælderne dagligt, hvis de skal have effekt. Der kan nemlig godt opstå trængsel nede i sådan en ølfælde for dræbersnegle.

Læs også: De 6 mest udbredte skadedyr i hus og have - og hvordan du bekæmper dem 

 
Komposten er en af dræbersneglenes foretrukne gemmesteder.   

5. Begræns dræbersneglens gemmestederne

Dræbersnegle trives, hvor det er mørkt og fugtigt. I komposten kan de for eksempel både finde føde, samtidig med at nemt og lunt at gemme sig i mørket. Dræbersneglene gemmer sig også gerne under afklippet græs, bunddække og haveaffald.

Hvis du vil begrænse dræbersneglene negative indvirkning på din have, skal du sørge for rutinemæssigt at rydde op i haven og undgå, at resterne fra græsslåningen bliver liggende på plænen. Lad heller ikke haveaffald blive liggende ret længe.

Skal du vande - så gør det om morgenen i stedet for om aftenen, så fugten kan nå at forsvinde i løbet af dagen. Fugtigt haveaffald eller ukrudtsbunker er et eftertragtet miljø for dræbersneglene i dagtimerne, hvor de natteaktive dyr samler kræfter til nattens aktiviteter. 

6. Brug sneglemiddel ved kompost og bede

En let måde at bekæmpe dræbersneglene er at strø et bekæmpelsesmiddel med jernfosfat (ferramol) ud ved komposten og ved dine bede. Fortsæt med dette, frem til frosten kommer. Midlet bevirker, at sneglene mister appetitten og går i jorden for at dø. 

7. Fang, klip eller frys dræbersneglene

De levende dræbersnegle, du fanger, kan aflives på flere forskellige måder. De kan blandt andet klippes over med en saks eller et andet skarpt instument. Klip bagved hovedet. Det er også muligt at fange dem og fryse dem ned.

Sneglene er som bekendt meget ubehagelige at håndtere. Store snegle fanges med tang eller med en handske. Dræbersneglene kan også lægges i en spand, der fyldes med kogende vand. Undgå helst saltmetoden, hvor sneglene overstrås med salt. Det giver dyrene en langsom og pinefuld død. Metoden er heller ikke god for jorden eller miljøet. 

Læs også: Sådan bekæmper du bladlus uden gift

Foto: Kerstin Engstrand8. Gå på jagt efter dræbersnegleæg

Dræbersneglens æg er runde grå-hvide perler. De er ca 3-4 mm store og ligger i klumper. En dræbersnegl lægger i gennemsnit 30-70 æg ad gangen. Se efter æggene under bunddække, grene og krukker. Knus dem, når du finder dem. Det er lettest at samle dem i en plastpose, som du bagefter slår mod noget hårdt.

Æggene klækkes efter ca to uger og ud kommer en dræbersnegl på knap 1 cm. Efter fem uger er den blevet 5-6 cm lang, og her er den allerede kønsmoden. Det er derfor oplagt og en stor fordel, hvis du udvikler en sans for at finde dræbersneglenes æg og uskadeliggøre dem med det samme.. 

9. Lok dræbersneglene frem med måtter

Gamle bil- eller entrémåtter i gummi eller en rest gulvtæppe er effektive, men grimme fælder.

Læg måtten, hvor sneglene færdes. I løbet af dagen vil de søge ind under måtten, hvor det er mørkt og fugtigt - ligesom dræbersneglene foretrækker det. Næste dag kan du "beundre" fangsten og vælge den afskaffelsesmetode, der passer bedst til dig  

Læs også: kom myrene i huset og haven til livs

10. Tjek nye planter for æg fra dræbersnegle

Husk - tag aldrig imod planter fra nogen, som har dræbersnegle i haven. Tjek også planteskolen, før du køber planter der. Kontroller ligeledes krukker for snegleæg og små snegle. De kan nemlig også gemme sig der. Gå jorden grundigt efter og rod lidt i den, så ingen snegleæg eller dræbersnegle undgår din opmærksomhed. 

10 marts 2016
0

Hvornår holder myg op med at stikke?

En skønne efterårsdag må det være forbi med myggestik. Det er det heldigvis også for de fleste mygs vedkommende - med en enkel ubehagelig...

0

Nem opskrift på hjemmelavet og miljøvenlig spray mod bladlus

Bryder du dig heller ikke om at sprøjte dine planter med udkrudtsmidler med suspekt kemi for at slippe af med hæren af bladlus i haven? Så...

0

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så...

0

Brug pistacienødder mod dræbersnegle

Dræbersneglene er på vej ud af deres vinter-hi og ingen længe har de invaderet haven. MEN med dette simple trick kan du holde din have så...

0

Gå en flåtfri sommer i møde med dette vidundermiddel

Allerede i foråret begynder det at krible i de lange græsstrå. De danske flåter venter sultent på deres næste bytte. Undgå at blive deres...

0

Derfor skal du sætte sølvbakker under havebordet

Få en fredelig sommer og din mad for dig selv med dette enkle trick mod en af grillsæsonens værste plager.

0

Eukalyptusolie er det bedste middel mod myg

Det er videnskabeligt bevist, at citron eukalyptusolie skræmmer myg væk i ligeså høj grad som kemiske midler.

0

Flåttrick: slip af med flåter med en fnugrulle

Er du meget ude i skov og mark og måske også i højt græs, hvor flåter stortrives? Så er det allersmarteste trick at køre en fnugrulle hen...

0

Få fred for fluer med mønter og vandposer

Er du træt af summende fluer i ørene på terrassen eller i haven, så er dette mexicanske vandpose-trick lige noget for dig. Det koster ikke...

0

Rotterne elsker nedbør

Større vandmængder giver rotterne lettere adgang til dit hus.

0

7 tips til bekæmpe skadedyrene i dine planter

Er du træt af skadedyr, der æder sig ind på planterne i din have? Så er her 7 tips til, hvordan du kan løsne skadedyrenes tag på din planter...

0

Simpelt trick til at undgå hvepse

Lige nu kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse eller bier får lyst til at spise med – eller stikke. Her er det seneste råd...

0

Nyt trick: Sådan fanger du havens dræbersnegle

Michael Christian Petersen fra Skovlunde har sammen med sin kæreste opfundet et meget smart – og næsten gratis – havetrick, som fanger...

0

Invitér dræbersneglene ind i din have

Klogskab betaler sig. Lærer du dræbersneglens adfærd at kende, kommer du nemmere af med dem.

0

Rotterne flytter ind

Vil du ikke dele mad eller sofa med rotter, så skal du læse med her – og tjekke din bolig.