Slip for at dele køkkenhaven med dræbersneglene

Dræbersnegle kan i løbet af en enkelt sommer gøre kål på en stor del af havens grønne planter. Det er dog ikke alle planter, der er lige populære hos de næsten altædende dræbersnegle. Se her, hvilke blomster og nytteplanter de foretrækker, og hvilke de ikke bryder sig om. 

Hvad spiser dræbersnegle?

For at sige det kort så spiser dræbersnegle alt, hvad de kan komme i nærheden af i haven. Det er både grøntsager fra køkkenhaven og blomster fra prydhaven.

Der er dog nogle planter, som dræbersnegle under normale omstændigheder undgår. Desværre er dræbersnegle dog også sådan indrettede, at de kan finde på at spise de planter, de normalt ikke bryder sig om, hvis det er det eneste, der er “i køleskabet”.

Det spiser dræbersnegle i køkkenhaven

Dræbersnegle er nærmest altædende, men har dog visse foretrukne retter. Sneglene kan godt lide spæde skud og gerne på bløde grøntsager. Her har sneglene desværre smag til fælles med os. Salat ligger for eksempel højt på hitlisten, særligt de friske, sprøde skud.

Planter som jordbær, squash, bønner, visse krydderurter, ærter, gulerødder og kål er også yndede spiser for den iberiske skovsnegl. Sneglene har generelt en forkærlighed for planter, der er lette at komme til, og hvis bladvækst foregår tæt på jorden. De finder også gerne deres føde ved hjælp af lugtesansen. Derfor er krydderurter ofte nogle af de planter, de først finder og spiser.

Læs også: Få succes med grønkål i din have

Det spiser dræbersnegle i blomsterhaven

Dræbersneglene finder smag i mange af de mest populære planter i danske haver som hosta, hortensia, tagetes, stedmoderblomster, georginer og mange flere. Roser er af naturlige årsager ikke det store hit hos de ømskindede dræbersnegle, medmindre de kan komme forbi tornene til rosernes blomster, som er en delikattesse for dem.

Planter som dræbersnegle undgår

Nogle haveejere har succes med at plante hvidløg som værn om planter, som de vil undgå, at dræbersneglene spiser sig ind på. Vil man plante et beskyttelseshegn af hvidløg mod dræbersnegle skal man dog sørge for at plante hvidløgene tæt. Flere haveejere rapporterer desuden, at kartofler ikke ligger højt på ønskelisten hos dræbersnæglene. Det er dog et omstridt spørgsmål. 

Sneglene formerer sig med lynets hast

Dræbersneglene, hvis rigtige navn er iberisk skovsnegl, kan æde store mængder vegetation, og de formerer sig med lynets hast – de er tvekønnede, og hver snegl kan i løbet af en sommer lægge op til 400 æg.

 

Sådan forebygger man en invasion af dræbersnegle:

  • Lad ikke haveaffald ligge og rådne – det fungerer både som næring, og til at lægge æg i.
  • Pas på, at dræbersneglene ikke får adgang til komposten. Det mørke og fugtige miljø passer dem nemlig perfekt. Det er også et yderst egnet sted for dem at lægge deres æg.
  • Sørg for, at græsset er kort – sneglene trives i højt, fugtigt græs.
  • Sørg for afstand, lys og luft mellem havens planter. Og hold haven fri for ukrudt – en tæt “underskov” er guf for sneglene.      

Gå på sneglejagt

Vil du sikre fx køkkenhaven mod dræbersnegle, så drys en ca. 10 cm bred bane af havekalk hele vejen rundt. Det bryder sneglene sig ikke om. Men eftersom de så finder føde andetsteds i haven, er det bedst at slå dem ihjel.

 

Sådan slår du dræbersneglene ihjel

Saml dem i en spand og hæld kogende vand over dem – de dør med det samme. Husk at have handsker på, når du samler dem op – deres slim er sej og svær at få af fingrene og kan desuden indeholde colibakterier.

Sneglene elsker øl

Du kan også benytte dig af sneglenes hang til øl. Grav nogle mælkekartoner – skær det øverste stykke af først – ned i haven, men sørg for, at ca. 1 cm stikker op over jordens overflade, ellers falder biller og andre insekter i fælderne. Fyld så kartonerne ca. en tredjedel op med øl.

 

Husk frisk øl hver anden dag

Dræbersneglene, der kan lugte øllet på lang afstand, vil kravle op over kanten, falde i og drukne. Kom frisk øl i fælderne hver anden dag. Grav de døde snegle et godt stykke ned i jorden.

 

Fugle og pindsvin tager sneglene

Du kan også få assistance til snegleudryddelsen, hvis du lokker fugle til haven. Pindsvin, og løbebiller kan også give et nap med.
 
Læs også: Sådan bekæmper du dræbersnegle

Kend din snegl

Farven på dræbersnegle spænder fra mørkebrun over rødbrun til nærmest orange. Det kan derfor være svært at skelne dem fra de almindelige rødbrune skovsnegle.

Læs også: Pelargonie – læs alt om pasning og formering af pelargonier

Mest læste artikler