5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart skulle tro. Både kakerlakker, bier og guldsmede kan nogle ting, som man kun kan lade sig imponere af. 

nærbillede af myre


1. Kakerlakker

Kakerlakker er muligvis en af de mest hadet dyr i verden, og det er ikke så mærkeligt, for det er af en eller anden årsag et af de mest magtfulde. En kakerlak har i hvert fald så meget magt, at den kan få selv de største mænd og kvinder til at skrige af skræk.

Derudover har kakerlakken faktisk meget værdi i den medicinske verden. Mange moderne videnskabsmænd forsker i kakerlakkens potentiale i at helbrede mennesker for en lang række frygtede sygdomme. Forskere har nemlig opdaget, at der i kakerlakkens hjerne befinder sig nogle helt særlige molekyler, der beskytter dem mod dødelige bakterier. Og hvad kan vi så bruge det til i moderne medicin?

Læs også: Kakerlakker i Danmark

De antibakterielle molekyler, der findes i kakerlakkens hjerne er meget stærkere end den slags antibiotika, vi bruger i dag, og eksperimenter har blandt andet vist, at molekylerne i kakerlakkens hjerne let kan kurere både MRSA og E. Coli. Og nå ja, så kan kakerlakker altså også lige overleve atombomber.

2. Bier

Bier er nogle af de mest intelligente insekter, der findes i dyreverdenen. De fleste ved nok, at bier har en helt særlig og meget sofistikeret måde at kommunikere på, men derudover er de faktisk også i besiddelse af helt ekstraordinære navigationsevner – på trods af nedsat syn.

Bier kan ved hjælp af en helt særlig ”dans” fortælle hinanden, hvor mad er lokaliseret, eller hvilket sted, der er bedst at bygge en ny koloni. Faktisk er honningbierne godt klar over, at jorden er rund, og det er noget de tager med i deres beregninger, når de skal lokalisere nye områder med mad.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem

3. Myrer

De små myrer har en helt fantastisk evne til altid at finde tilbage til deres hjem, hvis de er vandret for langt væk i deres søgning efter mad. Videnskabsmænd har i lang tid været klar over, at myrer bruger en række forskellige visuelle spor for at afgøre, hvor de er, og hvordan de finder tilbage.

Men hvordan kan en myre finde tilbage, hvis den eksempelvis befinder sig ørkenen, som tunesiske ørkenmyrer gør det. En række tyske forskere besluttede sig for at undersøge dette problem, og de placerede derfor fire forskellige dufte rundt om indgangene til en myretue og sørgede for, at tuen stort set var usynlig. Myrerne fik så tid til at gøre sig bekendt med tuen, hvorefter de blev flyttet til et andet sted – et sted uden en tue og uden en indgang. Men de fire dufte rykkede man med.

Overraskende nok så man, at myrerne kravlede hen til det sted, hvor duftene var lokaliseret – det samme sted, som indgangen til tuen burde være. Dette eksperiment beviste, at myrer har evnen til at fornemme to forskellige lugte på samme tid, selvom de har hver sin placering. Det beviste desuden også, at myrer ikke altid benytter sig af deres syn, men også kortlægger deres område i forhold til et bestemt duftkort. Så længe de forskellige lugte er der, så vil myrerne altid kunne finde hjem.

4. Guldsmede

Vi mennesker har en helt særlig evne, der hedder selektiv opmærksomhed. Den evne bruger du blandt andet lige nu for at kunne læse denne artikel. I mange år har forskere været overbeviste om, at det kun var primater, der var i besiddelse af denne evne. Men en række undersøgelser har bevist, at også guldsmede er i stand til dette.

En guldsmed er i besiddelse af en meget lille hjerne, men på trods af det gør de brug af selektiv opmærksomhed, når de skal jage efter mad. Hvis en guldsmed eksempelvis får øje på en sværm af små insekter, så sørger den for at fokusere udelukkende på det bytte, den er ude efter. Og guldsmede er faktisk med nøjagtige, når de jager. De har nemlig en succesrate på hele 97%.

5. Torbister (Gødningsbiller)

Der er to grunde til, at gødningsbiller er noget helt særligt: Afføring og astronomi. Det kan godt være, at det lyder en anelse mærkeligt, men disse to ting kan faktisk godt hænge sammen – takket være gødningsbillen.

Torbister lever bestemt ikke det renlige liv. De samler afføring fra dyr, som de efterfølgende ruller sammen til små kugler og bruger til en række forskellige ting. De kan eksempelvis bruge kuglerne til at bygge deres huse, lægge æg på eller sågar spise, hvis de bliver sultne. Og oven i det er de små biller i stand til at placere kuglerne i overraskende lige linjer – selv når det er mørkt.

Dette fik en biolog fra Lund Universitet i Sverige til at foretage en undersøgelse. Hun placerede billerne i et planetarium og iagttog, hvordan de var i stand til at rulle deres kugler i lige linjer ved at bruge stjernehimlen.

Konklusion: Torbister er enormt dygtige til at genbruge og åbenbart også meget glade for astronomi.

Mest læste artikler