Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Haven

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

Små krukker med store planter tørrer hurtigt ud, så vælg forholdsvis store krukker og potter.
Små krukker med store planter tørrer hurtigt ud, så vælg forholdsvis store krukker og potter. Foto: Pindstrup og Home & Garden

Start forberedelserne allerede nu

Det er skønt at sidde i havestolen i sommervarmen og nyde synet af blomster, i krukker og frodige bede med planter, buske og grøntsager.

Uanset, om din have er stor eller lille, om dine bede er højbede eller almindelige bede, eller om du dyrker det meste i krukker – er det nu, du skal sætte ind med forberedelserne. Og det er helt grundlæggende, at jorden skal være god, og at planterne skal have den nødvendige gødning. En årlig jordforbedring giver bedre resultater på både kort og langt sigt, og den rette gødning giver frodighed og smukke blomster hele sommeren.

Bland komposten

Det er oppe i tiden at kompostere køkken- og haveaffald. Ja, mange kommuner uddeler kompost i løbet af foråret – kvit og frit. Du kan benytte komposten som langsom gødning, der frigives til planterne, efterhånden som den omsættes.

Her er det vigtigt, du er opmærksom på, at jo mere omsat komposten er, jo mere koncentreret er den typisk. Fx kan den helt omsatte kompost fra genbrugspladsen have meget høj pH-værdi og meget høj gødningsværdi. Så høj, at planterne ikke kan tåle at blive plantet i ren kompost.

Planterne dør, fordi der bliver dannet omvendt osmose i rodsystemet, så vandet så at sige bliver trukket ud af planten – så de dør af vandmangel.

Regnormene hjælper

Derfor skal du blande kompost op med sphagnum, der har en lav pH værdi. Alternativt kan komposten blandes med havejord, så det bliver en "mildere" blanding, som planterne kan tåle.

Vær opmærksom på, at hvis du bruger din egen kompost, er den ofte ikke helt omsat, når du lægger den ud i bedene. Det betyder, at der er organisk materiale tilbage, som mikroorganismerne i jorden kan omsætte. Næringsstofferne forbruges i denne proces, så derfor kan kompost godt betyde, at du skal gøde ekstra – indtil næringsstofferne fra komposten langsomt bliver frigivet.

Læs også:

Undgå at dine bananer bliver brune

Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

Spred komposten ud, og vend den ned i jorden med en spade eller fordel den i overfladen med en rive. Herefter får du hjælp af regnormene, der transporterer komposten ned i jorden.

Det bedste tidspunkt at sprede kompost er foråret.

Kompost og NPK

Kompost og kunstgødning kan fint kombineres. Du kan fx starte med at give bedene kompost om foråret og supplere med kunstgødning.

I løbet af sommeren, når planterne vokser mest og har mest behov for næring, skal de have mere gødning.

Det ideelle er at give lidt gødning ad gangen og gøde flere gange. Hvis du giver mere gødning, end planterne kan bruge, vaskes gødningen bare ned i jorden. Så hellere et lille drys fx en gang om måneden.

Frodige blomster

I blomsterbedet består forårets forberedelse i at løsne jorden, fjerne det spæde ukrudt – og jordforbedre.

Har du kompost, kan du blande den med en neutral sphagnum i forholdet to dele sphagnum og en del kompost. Det kan benyttes til at grave/rive ned i staudebedet, hvor det forbedrer jordkvaliteten og gøder.

Læs også:

6 rengøringstips med tandpasta

Vidste du, at tandpasta kan bruges til meget andet end tandbørstning? Vi har fundet 6 tips til rengøring, hvor tandpasta med garanti får...

Blomsterbedet har godt af et let drys gødning ca. en gang om måneden med start i april og hele sommeren

Frodige krukker

Små krukker med store planter tørrer hurtigt ud, så vælg forholdsvis store krukker og potter. Du kan også give dine nyindkøbte planter en god start i krukken med langtidsvirkende gødningstabletter, der langsom frigiver de nødvendige næringsstoffer. Det gør pasningen meget nemmere.

Sommerblomster

Hvis du planter sommerplanter ud, er det en god idé at jordforbedre med næringsberiget sphagnum eller en blanding af kompost og sphagnum. Læg gerne et tre cm. tykt lag ud over hele bedet, og grav det grundigt igennem. Det giver en løs jord med et godt næringsindhold, som sikrer sommerblomsterne den bedste start.

Sommerblomster har ekstra brug for gødning. De er "sat i verden" for at blomstre stabilt hele sommeren, så de skal have lidt ekstra. Også her gælder det: hellere flere små drys gødning – end et stort.

Gød lidt ad gangen

Det ideelle er at give planterne gødning lidt ad gangen – og så til gengæld øge antallet af gange til en gang om måneden. Husk også, at en jord med grove fibre fra sphagnum eller kompost gør det muligt for planten at "komme af med" eventuelt overskydende vand.  

Læs også:

Havefestival nærmer sig

Haveselskabet holder Havefestival den 30. og 31. maj 2015. Besøg idényts haveekspert, Lotte Bjarkes, skønne have i Hundslund og få masser...

10. april 2018
Mere om Haven

Trøfler – vokser de i din have?

Haven Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Haven Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Haven Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Haven Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

3 råd: Forbered dit hjem på foråret

Haven Solen er begyndt at titte frem bag skyerne, og temperaturen stiger langsomt. Det er ved at være tid til at forberede din have på, at foråret...

3 tegn på at foråret endelig er kommet

Haven De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...

Love og regler om skellinjen mellem dig og din nabo, som du ikke...

Haven Inden du beskærer dit nabos træ, fordi den rager ind over din hæk, er det en god ide, at tage et kig på nogle af de love og regler, der findes om hegn og beplantning nær skellinjen mellem dig egen og din nabo – du vil blive overrasket.

Køb et redskabsskur - det betaler sig ikke at lade være

Haven Vi med have har brug for et redskabsskur. Har du ikke mod på at bygge det selv - så fortvivl ej. Redskabsskure kan fås billigt og som samles...

Dine tomater taler med hinanden

Haven Forskere har opdaget, at planter sender beskeder til hinanden gennem jorden. Tomaterne taler - næsten.

En haveejers udfordringer

Haven Livet som haveejer har sine ups and down. Chefredaktør, Anna-Lise Aaen, fortæller her om fuglelort på trappen, ødelagte solbærbuske og om hjælp fra uventet side.

John byggede sin egen østrigske pavillion i Herning

Haven John Sørensen har ingen tømrerbaggrund OVERHOVEDET, men han satte sig for at bygge en ni-kantet østrigsk inspireret pavillon fra bunden.

Se verdens smukkeste haver her

Haven Verdens største haveudstilling foregår i maj i London. Oplev årets største mirakler her - du falder bagover, når du ser, hvad havearkitekter...

Havefestival nærmer sig

Haven Haveselskabet holder Havefestival den 30. og 31. maj 2015. Besøg idényts haveekspert, Lotte Bjarkes, skønne have i Hundslund og få masser af haveinspiration.

Ingen mobil i haven giver ro og nydelse

Haven Den digitale verden er guld værd. Men ifølge chefredaktør, Anna-Lise, bør andre værdier have plads i haven. Mobiltelefonen bliver derfor...

Dine smukke lupiner skal dø

Haven I hvert fald ifølge EU, som har offentliggjort en dødsliste over skadelige planter. Læs her, om dine yndlingsplanter i virkeligheden er...