Plæneklipperen skal have olie og culotten bliver bedst med øl

Haven

Her er chefredaktørens tips til ugens gøremål. Hvis det gode vejr fortsætter, skal græsplænen nok have sit første klip, før det bliver påske. Skal fridagene fejres med familie og venner, giver hun et godt forslag til middagen.

Foto: OK & istockphoto

Giv græsslåmaskinen et forårstjek

Uanset hvilken maskine du bruger, når din græsplæne skal klippes, trænger den nok til et forårstjek. Alle klippere uanset type kan bruge en afvaskning med sæbevand og gerne en stiv børste. Så kan du samtidig tjekke, at skærrene er blanke og skarpe.

Har du en motoplæneklipper, er forårestjekket lidt mere omfattende. Her er listen, følg den punkt for punkt:

  • Fjern tændkablet fra tændrøret, før du går i gang med klargøring
  • Tøm tanken for gammel benzin
  • Udskift evt. tændrør og rengør luftfilter
  • Smør start- og stopkabler
  • Kontroller skæret
  • Udskift motorolie

Det kan være fristende blot at hælde frisk olie oven i den gamle, men den sparede tid er dårlig givet ud, kunne en af "profferne" på området, Torben Didia Rasmussen fra energiselskabet OK, fortælle os. Han siger: – Hvis du bare topper op, risikerer du, at den gamle olie danner slam. Det kan medføre tilstoppede oliekanaler og i værste fald, at motoren går i stykker. Altså – tøm olien ud og fyld ny og frisk på.

Læs også: Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Klip ikke græsset for kort

Inden du slår græsset, kan det være en god idé at lufte plænen for mos, og så skal græsset være min. seks cm, før det klippes. Det svarer sådan cirka til en lillefinger. Klip ikke plænen for kort ved første klipning – en minimumshøjde på 4 cm er en god tommelfingerregel - ellers risikerer du, at næringen i græsset forsvinder.

Så må det være tid til et godt måltid

Opskriften på  langtidsstegt culotte i øl er gennemprøvet af mange idényt-læsere. Ja, faktisk var det en læser, Mimi Hansen fra Nyborg, der tippede om, at øl er rigtig godt til oksekød. Det gør kødet godt mørt, og så smager det bare godt. Her er opskriften:

Læs også: Lad græsset klare mosset

  • 1 culottesteg
  • Salt, peber
  • 1⁄2 liter bouillon
  • 1 øl + samme mængde vand
  • 1-11⁄2 dl piskefløde
  • Saucejævner

Tilbehør: hasselback-kartofler og grønsager

Rids stegen i tern og gnid den med rigelig salt. Ryst det overskydende salt af. Krydr med peber, og læg kødet i et dybt ovnfast fad. Hæld bouillon, vand og øl ved, men ikke over, for så bliver skyen for salt. Sæt stegen i en kold ovn, sæt temperaturen på 140 grader C, og steg i ca. 4 timer. Tilsæt evt. mere bouillon undervejs. De sidste 20 min. skrues temperaturen op på 200 grader C, hvis man ønsker en mørkere overflade. Si skyen, og skum fedtet fra. Bring skyen i kog, tilsæt piskefløde, og kog saucen godt igennem. Jævn med saucejævner, og smag til. Skær stegen i tynde skiver, og server med hasselback-kartofler og dampede grønsager.

Det er vel unødvendigt at tilføje, at en god kold øl fra et af vores mange mikro-bryggerier er hjertets valg!

Velbekomme.

Læs også: Culottesteg på grillen

23 marts 2015
0

Sådan beskytter du dine planter mod sen nattefrost

Nattefrost er gift for de fleste planter. Så hvad gør man, hvis nattefrosten vender tilbage, efter man har plantet ud? Her er tips til,...

0

Se verdens smukkeste haver her

Verdens største haveudstilling foregår i maj i London. Oplev årets største mirakler her - du falder bagover, når du ser, hvad havearkitekter...

0

Tid til vinterbeskæring af dine buske og træer

Selvom kulden stadig dominerer det danske vejr, kalder din have. På denne årstid er det nemlig tid til vinterbeskæring af dine træer og...

2

Dine smukke lupiner skal dø

I hvert fald ifølge EU, som har offentliggjort en dødsliste over skadelige planter. Læs her, om dine yndlingsplanter i virkeligheden er...

1

Kom tidligt fra start med dahlia

Lotte Bjarke blogger fra sin travle have. Hun er allerede i fuld gang med dahlia-knoldene. som giver os de smukkeste oplevelser senere på...

0

Se verdens største græskar – og den danske rekord

Hvert år omkring Halloween bliver Danmarks – og verdens – største græskar kåret. Se dem her, og læs, hvordan man dyrker rekordstore kæmpegræ...

0

Vidunderlige haver, der får dig til at glemme vinteren

Vi har håndplukket en række havefotos, som vil få dig til at glemme alt om vintermørke og sjaskede staudebede uden liv. Svælg i disse haver,...

0

Valmuen er en skrøbelig og giftig skønhed

Alle haveejere elsker valmuer, men de er svære at dyrke, og man kan ikke bare plukke en buket med ind. Bliv lidt klogere på en af klodens...

0

Disse 15 engelske roser dufter bedst

Engelske roser er skabt til forundring og til at sprede de mest vidunderlige dufte. Desuden er blomsterhovederne fyldige og særligt smukke...

0

John byggede sin egen østrigske pavillion i Herning

John Sørensen har ingen tømrerbaggrund OVERHOVEDET, men han satte sig for at bygge en ni-kantet østrigsk inspireret pavillon fra bunden.

0

Få en skovbund med anemoner i din egen have

I selv den mindste have kan du skabe en skovbund med dejlige anemoner, som vokser under træer og buske og afblomstrer, når resten af haven...

0

Haven, der trives og er smuk i skyggen

Hvordan skaber man en frodig have i de skyggefulde områder? Se her, hvor smuk skyggen er – med bl.a. hostaeer, bregner og andre 'mørkeplante...

0

Dette betyder rosernes farver

En flammende rød rose betyder kærlighed - det ved de fleste. Men var du klar over, at ferskenfarvede roser viser beskedenhed? Lær farvernes...

0

8 typiske fejl, haveejere begår ved køb af planter

Dovenskab, utålmodighed, dårlig planlægning – der er mange grunde til, at du kan falde i disse 8 plante-fælder. Men de koster masser af...

0

Perlehyacinter – det vidunderlige forårstæppe

Perlehyacinter er en af de mest bedårende løgplanter. Se de dejlige fotos af forårsbebuderne – og lær dem lidt bedre at kende.