Sådan dyrker du en vertikal have

Krukker og potteplanter

Drømmer du om en vertikal have på altanen, i haven eller indenfor? Så har vi fundet fem ting, der er gode at overveje, inden du påbegynder det grønne planteprojekt.

Foto: iStockphoto

Beslut dig for, hvilken type have, du vil have

En vertikal have kan blandt andet være en god idé, hvis du bor et sted med en meget lille have, eller hvis du udelukkende har gård, altan eller terrasse. Og der findes enormt mange forskellige former for vertikale haver, du kan vælge mellem.

En nem version af den vertikale have er, at du hænger en masse potteplanter op på væggen. Du kan hænge dem i et varierende mønster eller side om side.

En anden kreativ og lignende løsning er at lave en række dybe ”lommer” med filt eller andet materiale, som kan hænge på væggen. Planterne kan nemlig sagtens vokse i andre former for beholdere end potteplanter.

Generelt handler det udelukkende om at være kreativ med, hvad du kan få op på væggen for at dyrke planter. Kun fantasien sætter grænser.

Vær kreativ med, hvordan du hænger potteplanterne op på væggen.

Overvej placeringen og udvalg af planter

En vertikal have kan hænges op både indendørs og udendørs. Tænk over, hvilke planter, du gerne vil dyrke, og hvor meget sol, de har brug for. Det kan nemlig hjælpe til med at afgøre, hvor planterne vil vokse bedst, og hvor de skal hænges op.

Det kan desuden også være en fordel at vælge planter, der har brug for samme mængde af sol eller skygge. 

Læs også:

Sådan styler du krukkehaven

En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan...

Du kan få en helt utrolig plantevæg ved at plante den fuldstændigt til. 

Byg væggens struktur

Der er flere forskellige måder at løse plantevæggens struktur og opbygning på. Man kan både vælge at fastsætte potteplanter på en palle af træ eller fastsætte filt med indbyggede lommer på væggen. Vælger du sidste løsning, så kan du opnå et lidt mere jungleagtigt look, end hvis du vælger potteplanterne, der hænger side om side. 

Hvis du bygger væggen med filt, så kan du med tiden dække hele væggen med grønt. Til det projekt skal du bruge et dryppesystem, så hele væggen får vand. Det er et lidt større og et lidt mere ambitiøst projekt, men resultatet kan være helt utroligt. 

01 maj 2017
Mere om Krukker og potteplanter

Hvide forårsbebudere i krukkerne

Krukker og potteplanter Forårsstemingen breder sig i krukkerne på trappen. Juleroserne i de store krukker er nu blevet officielt udnævnt til forårsblomster hos Lotte Bjarke. De har fået følgeskab af smukke perlehyacinter og andre løgvækster.

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er...

Sådan undgår du, at krydderurter klasker sammen

Krukker og potteplanter Krydderurter fra supermarkedet klarer sig dårligt, når de ankommer til dit køkken. Nogle af dem er halvdøde efter få timer. Se her, hvad du kan gøre.

Uundværlige bladplanter til krukkerne

Krukker og potteplanter Bladplanter er uundværlige i Lotte Bjarkes krukker i haven. Bladplaterne binder helheden sammen, og bidrager til et harmonisk udtryk i...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Ny rose skifter farve

Krukker og potteplanter Den nye potterose 'Infinity Evergreen' har fundet vej til Lotte Bjarkes have. Se den smukke rose her, og få gode råd til at få mest glæde af roserne.

Fin sommerkrukke med forskellige planter

Krukker og potteplanter Mange af de bedste sommerblomster til krukkerne findes i et hav af farvenuancer. Det gælder fx vingetobak, Nicotiana alata, og i høj grad...

Sådan styler du krukkehaven

Krukker og potteplanter En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

Lav din egen blomsterkasse

Krukker og potteplanter Blomsterkasser er både smukke og praktiske. Her viser bloggeren Karin Almström fra “Hjemmefikserne”, hvordan du nemt bygger din egen blomsterkasse.

Nye primula til krukkerne

Krukker og potteplanter Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter.

Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven

Krukker og potteplanter Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og...

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeover. 

Sådan laver du et blomstertårn

Krukker og potteplanter Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.

Sådan bliver de gamle kurve flotte igen

Krukker og potteplanter Forny dine slidte, gamle kurve eller kurve, du finder på et af forårets og sommerens loppemarkeder. Med en gang spraymaling er det noget...