Nye primula til krukkerne

Krukker og potteplanter

Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter. 

Foto: Lotte Bjarke

Primulasæsonen er for alvor igang. De første, farveglade primulaer, der kunne købes allerede ved juletid, er udsolgt, men afløsningen er klar i form af en hel stribe spændende arter og sorter, der giver alle muligheder for at skabe smukke forårskrukker.

Primula er perfekt til krukkebrug i det tidligste forår, for de lader sig ikke gå på af et froststrejf, og holder dejligt længe i det kølige forårsvejr, haven har at byde på. Så tjek krukkerne fra sidste år, og rengør dem. Så er de klar.

Forkæl de nye planter

Du får mest fornøjelse af dine nye planter, når du forkæler dem lidt. Plant dem i frisk gennemfugtet krukkemuld og giv dem eventuelt lidt ekstra godt at leve af i form af langtidsvirkende gødning. 

Primulaer kan nemlig plantes ud i haven, når deres krukkekarriere er forbi, og så er det godt, at de er stærke og velnærede. Hvis du ikke vil genbruge planterne, kan du springe gødningen over.

Plant tæt

Hvis du kombinerer dine primulaer med andre forårsblomster som for eksempel hornvioler og løgvækster, kan du roligt plante blomsterne tæt i krukken På den måde ser resultatet færdigt og lækkert ud med det samme. 

Forårsblomsterne har ikke et lige så stort forbrug af vand som sommerblomster, så de kan godt enes om forsyningerne i krukken, uden at du skal stå klar med vandkanden hele tiden. 

Læs også: 10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

Genbrug planterne

Stil krukkerne, hvor der er lidt læ, gerne nær huset, hvor der er lunest. Skulle der blive udsigt til en frostklar nat, så giv krukken en dyne på af for eksempel fiberdug. 

Det er synd at smide forårsplanterne på komposten, når sommerblomsterne skal bruge pladsen i krukkerne. Primula’er er stauder, der kan komme igen år efter år, hvis de bliver plantet ud i haven.

Vælg et sted med halvskygge, gerne lidt læ og muldrig jord, hvor der ikke er alt for stor risiko for at planterne tørrer ud. 

Find din primula-favorit

På verdensplan findes der mere end 500 arter af Primula, der oven i købet forholdsvis let krydser sig indbyrdes. 

Det er baggrunden for det store udbud af sorter, der betyder, at man kan finde primulaer i alverdens farver, med smukke farvetegninger og med både enkelte og dobbelte blomster.

Læs også: Syrener findes i mange sorter og i mange andre farver end lilla

Tre arter vokser vildt i den danske natur, men også de har det med at krydse sig indbyrdes, så der kan findes vildtvoksende mellemformer.

25 april 2016
0

Hvide forårsbebudere i krukkerne

Forårsstemingen breder sig i krukkerne på trappen. Juleroserne i de store krukker er nu blevet officielt udnævnt til forårsblomster hos...

0

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

0

Lav din egen blomsterkasse

Blomsterkasser er både smukke og praktiske. Her viser bloggeren Karin Almström fra “Hjemmefikserne”, hvordan du nemt bygger din egen blomste...

0

Sådan bliver de gamle kurve flotte igen

Forny dine slidte, gamle kurve eller kurve, du finder på et af forårets og sommerens loppemarkeder. Med en gang spraymaling er det noget...

0

Indian summer i krukkehaven

Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne,...

0

10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

Blomster i krukker er både smukke og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster, du kan give dig i kast med som dit næste projekt i...

0

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

0

Sådan undgår du, at krydderurter klasker sammen

Krydderurter fra supermarkedet klarer sig dårligt, når de ankommer til dit køkken. Nogle af dem er halvdøde efter få timer. Se her, hvad du...

0

Rokade i krukkehaven

Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er...

0

Sådan styler du krukkehaven

En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

0

Tidligt forår

Foråret nærmer sig med hastige skridt. Få her inspiration samt en guide til, hvordan du nemt kan lave fint forårspynt til hoveddøren.

0

Varme sommerfarver i krukkerne

Nogle af de første sommerblomster i Lotte Bjarkes krukker er blevet lidt trætte, så der har været brug for fornyelse. Derfor har hun plantet...

0

Krukke med fine forårsblomster

Vejret bliver stille og roligt mildere, og Lotte Bjarke har nu sat forårets krukkeblomster frem i haven.

0

Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven

Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og...

0

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.