Nye primula til krukkerne

Krukker og potteplanter

Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter. 

Foto: Lotte Bjarke

Primulasæsonen er for alvor igang. De første, farveglade primulaer, der kunne købes allerede ved juletid, er udsolgt, men afløsningen er klar i form af en hel stribe spændende arter og sorter, der giver alle muligheder for at skabe smukke forårskrukker.

Primula er perfekt til krukkebrug i det tidligste forår, for de lader sig ikke gå på af et froststrejf, og holder dejligt længe i det kølige forårsvejr, haven har at byde på. Så tjek krukkerne fra sidste år, og rengør dem. Så er de klar.

Forkæl de nye planter

Du får mest fornøjelse af dine nye planter, når du forkæler dem lidt. Plant dem i frisk gennemfugtet krukkemuld og giv dem eventuelt lidt ekstra godt at leve af i form af langtidsvirkende gødning. 

Primulaer kan nemlig plantes ud i haven, når deres krukkekarriere er forbi, og så er det godt, at de er stærke og velnærede. Hvis du ikke vil genbruge planterne, kan du springe gødningen over.

Plant tæt

Hvis du kombinerer dine primulaer med andre forårsblomster som for eksempel hornvioler og løgvækster, kan du roligt plante blomsterne tæt i krukken På den måde ser resultatet færdigt og lækkert ud med det samme. 

Forårsblomsterne har ikke et lige så stort forbrug af vand som sommerblomster, så de kan godt enes om forsyningerne i krukken, uden at du skal stå klar med vandkanden hele tiden. 

Læs også: Strikkede og hæklede karklude

Genbrug planterne

Stil krukkerne, hvor der er lidt læ, gerne nær huset, hvor der er lunest. Skulle der blive udsigt til en frostklar nat, så giv krukken en dyne på af for eksempel fiberdug. 

Det er synd at smide forårsplanterne på komposten, når sommerblomsterne skal bruge pladsen i krukkerne. Primula’er er stauder, der kan komme igen år efter år, hvis de bliver plantet ud i haven.

Vælg et sted med halvskygge, gerne lidt læ og muldrig jord, hvor der ikke er alt for stor risiko for at planterne tørrer ud. 

Find din primula-favorit

På verdensplan findes der mere end 500 arter af Primula, der oven i købet forholdsvis let krydser sig indbyrdes. 

Det er baggrunden for det store udbud af sorter, der betyder, at man kan finde primulaer i alverdens farver, med smukke farvetegninger og med både enkelte og dobbelte blomster.

Læs også: På jagt efter sølv

Tre arter vokser vildt i den danske natur, men også de har det med at krydse sig indbyrdes, så der kan findes vildtvoksende mellemformer.

25 april 2016
0

Ny rose skifter farve

Den nye potterose 'Infinity Evergreen' har fundet vej til Lotte Bjarkes have. Se den smukke rose her, og få gode råd til at få mest glæde...

0

Sådan laver du et blomstertårn

Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.

0

Krydrede krukker gør sig i efteråret

Plant dine krukker til nu – og glæd dig over et farvestrålende efterår lige til frosten når os. Vi viser dig tre eksempler.

0

Lav din egen blomsterkasse

Blomsterkasser er både smukke og praktiske. Her viser bloggeren Karin Almström fra “Hjemmefikserne”, hvordan du nemt bygger din egen blomste...

0

Sådan styler du krukkehaven

En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

0

10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

Blomster i krukker er både smukke og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster, du kan give dig i kast med som dit næste projekt i...

0

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

0

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

0

Rokade i krukkehaven

Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er...

0

Fra potteroser til krukkeroser

Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

0

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

0

Hvide forårsbebudere i krukkerne

Forårsstemingen breder sig i krukkerne på trappen. Juleroserne i de store krukker er nu blevet officielt udnævnt til forårsblomster hos...

0

Krukke med fine forårsblomster

Vejret bliver stille og roligt mildere, og Lotte Bjarke har nu sat forårets krukkeblomster frem i haven.

0

Varme sommerfarver i krukkerne

Nogle af de første sommerblomster i Lotte Bjarkes krukker er blevet lidt trætte, så der har været brug for fornyelse. Derfor har hun plantet...

0

Fin sommerkrukke med forskellige planter

Mange af de bedste sommerblomster til krukkerne findes i et hav af farvenuancer. Det gælder fx vingetobak, Nicotiana alata, og i høj grad...