Få succes i krukkehaven

Krukker og potteplanter

Med de rigtige sommerblomster i krukkerne kan du glæde dig over de samme planter fra maj til frosten kommer.

Krukker i forskellige højder, former og farver skaber stemning og personlighed i haven.
Krukker i forskellige højder, former og farver skaber stemning og personlighed i haven. Foto: Lotte Bjarke

Nye sommerfavoritter

Sortimentet af sommerblomster udvikler sig fra år til år, og der kommer hele tiden nye, forbedrede sorter til. Derfor kan det godt betale sig at give nogle nye en chance. Planteforædlerne har selvfølgelig fokus på nye former og farver, men de ved også godt, at planter, der toppræsterer hele sommeren, hurtigt vinder haveejernes hjerter.Sunpatiens - en hårdfør plante


I øjeblikket hærger en svampesygdom den traditionelle flittiglise, der hedder Impatiens walleriana, på latin. Men der er en ny og nært beslægtet Impatiens, der ikke angribes af sygdommen. Forædleren kalder den Sunpatiens. 
Sidste år plantede jeg små planter af den hvidblomstrede sort i en stor zinkbalje. De stod lidt og råbte til hinanden lige efter plantning, men væksten tog hurtigt fart, og så var de nærmest ikke til at stoppe. Først da frosten kom hen i december var det endegyldigt slut, men da havde planterne også blomstret helt overdådigt hele sommeren.


Sunpatiens fås i et væld af farver og klarer både sol og skygge, regn og blæst i fin stil.

Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Solelskende begonier


Samme gode oplevelse gav en ny slags begonier, der går under navnet Betulia. De er forædlet specifikt med udendørslivet i en krukke for øje, og er derfor meget robuste. Desuden trives de både i halvskygge, som begonier normalt gør, men også i fuld sol. 
Der er fire farver at vælge imellem. Den sart rosa kan kunsten at ældes med ynde. De gamle blomster falmer og bliver sprøde som gammelt silkepapir. Det ser fint ud, men hvis planten skal friskes op, ryster man den bare, så falder de gamle blomster af. Der kommer hele tiden nye til.

Læs også:

Få succes med dine sommerblomster

Du kan nemt købe sig fattig i sommerblomster til krukker, kasser og bede. Men vælger du de rette, er det ganske nemt selv at avle planter...Blomstersky til hele sommeren


Euphorbia 'Diamond Frost' bærer det lidt belastende danske navn vortemælk, men der er tale om en helt fantastisk krukkeplante, der vokser kraftigt og udvikler et elegant filigran værk af fine stængler med småbitte blade og et mylder af små, hvide blomster.


Den er guld værd i sammenplantede krukker, hvor den giver lethed og elegance, men også super fin i en krukke for sig i en gruppe. Og den giver ikke op, før vinteren for alvor har meldt sig.

Læs også: Spændende nyt til krukkerne

Langtidsholdbar viol


Det kan også altid betale sig at investere i en australsk viol. Den lille plante ser sart og skrøbelig ud, men er et godt eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene. Efterhånden har jeg lært, at selv om det ser tosset ud, når en enkelt lille plante lige er blevet plantet i en krukke, så går der ikke lang tid, før krukken er fyldt ud og rankerne hænger elegant ud over kanten. En enkelt gang er det endda lykkedes at overvintre australsk viol i et uopvarmet drivhus.Chokoladeblomst: en uundværlighed


Chokoladeblomst, der hedder Cosmos sanguineus på latin, er blevet en uundværlighed i mange haver de senere år. Og med god grund. For her er endnu en plante, der toppræsterer hen over sommeren med stadigt nye forsyninger af lækre, chokoladefarvede blomster på lange, tynde stængler.


Du kan hjælpe chokoladeblomst lidt ekstra med at holde gang i blomstringen ved at klippe visne blomster af løbende.

Læs også:

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Læs også: Helt nyt trick: Lok dræbersneglene til at æde hinanden

29. juni 2015
Mere om Krukker og potteplanter

Årstidens smukkeste krukker

Krukker og potteplanter Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Skovstemning med julekrukker

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

Krydrede krukker gør sig i efteråret

Krukker og potteplanter Plant dine krukker til nu – og glæd dig over et farvestrålende efterår lige til frosten når os. Vi viser dig tre eksempler.

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er...

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Sådan laver du et blomstertårn

Krukker og potteplanter Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.

Lav din egen blomsterkasse

Krukker og potteplanter Blomsterkasser er både smukke og praktiske. Her viser bloggeren Karin Almström fra “Hjemmefikserne”, hvordan du nemt bygger din egen blomste...

Indian summer i krukkehaven

Krukker og potteplanter Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne, da disse kan fremtidigt kan plantes ud i haven.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Krukker og potteplanter Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

Krukker og potteplanter For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben himmel.

Uundværlige bladplanter til krukkerne

Krukker og potteplanter Bladplanter er uundværlige i Lotte Bjarkes krukker i haven. Bladplaterne binder helheden sammen, og bidrager til et harmonisk udtryk i...

Krukkeplanter på prøve

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.