Årstidens smukkeste krukker

Krukker og potteplanter

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Foto: Lotte Bjarke

Når sommerblomsterne i krukkerne giver op, er der al mulig grund til at have afløsningen parat. Sommeren varer langt ud på efteråret, når krukkerne omkring huset er fyldt med årstidens dejlige krukkeplanter. Det skaber stemning og giver uderummet atmosfære på en helt anden måde end tomme krukker eller – endnu værre – krukker med halvdøde sommerblomster.

De planter, du kan plante nu, har det til fælles, at de helt naturligt står med smukke blomster, flotte frugter eller lækre blade i efteråret. Med dem kan du skabe lige så smukke krukker nu, som du kunne dengang i foråret, da det var sommerblomsterne, der skulle plantes.

Nemme at passe

Et andet kendetegn ved planterne til årstidens krukker er, at de er betydeligt nemmere at passe end sommerblomsterne. Dels er væksten begrænset nu, hvor daglængden og lyset aftager, dels dæmper årstidens kølige og ofte fugtige vejr vandforbruget, så du ikke behøver være helt så vaks med vandkanden, som du gør i sommermånederne.

Det giver nye muligheder for at lege med krukkerne for at skabe smukke sammensætninger. I de blandede krukker kan du roligt plante tæt, og er du mere til grupper med mange krukker, er der ikke noget i vejen for at lade små krukker indgå i opstillingen, nu da de ikke så nemt tørrer ud.

Vand efter behov

Faktisk er der større risiko for at komme til at overvande end det modsatte på denne årstid. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at krukkerne har et godt dræn. Det vil sige huller i bunden og helst også et lag potteskår eller lecakugler i bunden.

Før du vander, er det en god idé at mærke efter med en finger, om jorden er fugtig. Er den det, er der ingen grund til at vande yderligere.

Læs også:

Find dit eget rav

Rav er nordens guld og kinesernes potensmiddel, så kursen er høj. Læs her om hvordan man finder rav, og hvor man finder rav. Og lær den...

Ny jord til nye planter

Det er fristende bare at hive de udtjente sommerblomster op af krukken og plante afløserne i den gamle krukkejord. Men det er og bliver en dårligt idé. Jorden har forsynet sommerblomsterne med mad og drikke hele sommeren, så der er med garanti ikke mere næring tilbage. 

Desuden kan jorden være inficeret med plantesygdomme, der kan smitte dine nye planter. Derfor er ny jord til nye planter en virkelig god investering. Den gamle jord og sommerblomsterne er til gengæld fint materiale til komposten.

5 hurtige ...

1. Du kan roligt plante tæt, når du tilplanter dine efterårskrukker.

2. Kinesisk narrehat, Otacanthus, er en sjov og skulpturel plante til årstidens krukker.

Læs også:

Disse forbedringer af huset kan IKKE betale sig

Nogle forbedringer giver stor profit, når du skal sælge dit hus. Andre giver INTET. Værdiforøgelsen afhænger af geografi og aktulle trends...

3. Krukkegrupper med årstidens dejlige planter skaber stemning omkring huset. Placer dem, så de giver en hyggelig velkomst, eller så de kan nydes indefra, hvis det ikke er vejr til at være ude.

4. Lanterner mellem krukkerne hygger og forlænger den tid, du kan nyde krukkerne.

5. Flotte frugter og fine løvfarver sætter kulør på årstidens krukker. Her er der plantet prydgræs, alunrod, prydpeber og pletter i luften.

05. oktober 2017
Mere om Krukker og potteplanter

Hvide forårsbebudere i krukkerne

Krukker og potteplanter Forårsstemingen breder sig i krukkerne på trappen. Juleroserne i de store krukker er nu blevet officielt udnævnt til forårsblomster hos Lotte Bjarke. De har fået følgeskab af smukke perlehyacinter og andre løgvækster.

Sådan dyrker du en vertikal have

Krukker og potteplanter Drømmer du om en vertikal have på altanen, i haven eller indenfor? Så har vi fundet fem ting, der er gode at overveje, inden du påbegynder...

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er en rokade nødvendig.

Sådan undgår du, at krydderurter klasker sammen

Krukker og potteplanter Krydderurter fra supermarkedet klarer sig dårligt, når de ankommer til dit køkken. Nogle af dem er halvdøde efter få timer. Se her, hvad du...

Uundværlige bladplanter til krukkerne

Krukker og potteplanter Bladplanter er uundværlige i Lotte Bjarkes krukker i haven. Bladplaterne binder helheden sammen, og bidrager til et harmonisk udtryk i...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Ny rose skifter farve

Krukker og potteplanter Den nye potterose 'Infinity Evergreen' har fundet vej til Lotte Bjarkes have. Se den smukke rose her, og få gode råd til at få mest glæde...

Fin sommerkrukke med forskellige planter

Krukker og potteplanter Mange af de bedste sommerblomster til krukkerne findes i et hav af farvenuancer. Det gælder fx vingetobak, Nicotiana alata, og i høj grad...

Sådan styler du krukkehaven

Krukker og potteplanter En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

Lav din egen blomsterkasse

Krukker og potteplanter Blomsterkasser er både smukke og praktiske. Her viser bloggeren Karin Almström fra “Hjemmefikserne”, hvordan du nemt bygger din egen blomste...

Nye primula til krukkerne

Krukker og potteplanter Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter.

Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven

Krukker og potteplanter Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og uhandy krukker rundt i haven med.

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

Sådan laver du et blomstertårn

Krukker og potteplanter Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.