Kompost-guide: Alt du skal vide om genbrug af have- og madaffald

En kompost er ikke bare godt for miljøet - du sparer også penge. Men hvordan virker en kompost, og hvad kan du lægge på komposten? Her er alt, du skal vide.

Stor kompost-guide: Alt du skal vide om genbrug af have- og madaffald i haven

Med din egen kompost vil du både få et større udbytte i haven, flottere planter og sundere jord.

Her finder du en guide til, hvordan du laver din egen kompost, hvilket affald du kan bruge, og hvordan du gøder jorden i haven med din ‘hjemmelavede’ kompost.

Indhold


Hvad er kompost?

Kompost er plantemateriale, der ved hjælp af dyr og mikroorganismer er nedbrudt og omsat, så de næringsstoffer, der oprindelig var bundet i blade og andre plantedele, på ny kan bruges i din have.

Ifølge Miljøstyrelsen smider hver dansker 754 kg husholdsningsaffald ud om året, hvoraf næsten en tredjedel er grønt affald, der kan komposteres. Når du komposterer dit køkkenaffald, reducerer du affaldsmængden fra din husholdning, da du kan genbruge det som næring til dine potteplanter, krukker og bede.

Udover at spare på affaldet, kommer du også uden om at skulle bruge kunstgødning – dine planter får næring gennem den bæredygtige kompost, der indeholder organisk materiale og en hær af mikroorganismer. En ren vitamin-indsprøjtning med andre ord.

Affald du kan smide på din kompost

En god kompostjord med masser af kvælstof, fosfor og kalium kommer af lige dele grønt og brunt affald. 

Grønt affald inkluderer frugt og grøntsager, mens brunt affald henviser til tørre blade, træspåner og endda gamle aviser.

Husholdingsaffald til komposten:

  • Mejeriprodukter
  • Rester fra kød, fisk og skaldyr
  • Æg og æggeskaller
  • Grøntsags- og frugtrester (ikke tilberedte)
  • Afskårne blomster og potteplanter
  • Æggebakker og husholdningspapir
  • Kaffegrums, filterposer og teblade

OBS! Hvis du vil kompostere husholdningsaffald, bør du have en lukket kompostbeholder. En åben kompost vil ikke bare lugte. Den tiltrækker også skadedyr som fx rotter.

Haveaffald til komposten:

  • Ukrudt, græsafklip
  • grene og blade fra løv- og nåletræer
  • Nedfaldsfrugter
  • Afskårne plantedele

OBS! Havekompost har ofte et lavt indhold af kvælstof, og du kan derfor med fordel få eventuelt mandligt bekendtskab til at tisse i den. Bare en gang imellem.

kompost - madaffald

Dette skal du ikke smide på din kompost:

  • Plast, metal, glas, gummi og tekstiler
  • Kemikalier og andet miljøfarligt affald
  • Cigaretskod
  • Aske fra fx brændeovnen.
  • Affald fra katte, fugle og gnavere
  • skadedyrs- og sygdomsramte planter
kompost

Vedligeholdelse af din kompost

For at fremskynde komposteringen skal din kompost iltes og fugtes jævnligt. Sidstnævnte tager det danske vejr sig som oftest af, men førstnævnte må du selv klare.

Vend rundt i din blanding hver eller hver anden uge med en skovl eller en såkaldt beluftningsstok, som er god til at vende, løfte og lufte haveaffaldet. På den måde tilføres der ilt, hvilket får nedbrydningen af affaldet til at gå hurtigere.

Går komposteringen for langsomt, kan du også tilføje mere grønt materiale og sørge for at holde komposten konstant fugtig.

Hvis komposten lugter meget kraftigt, kan du med fordel tilføje mere brunt haveaffald og ‘røre’ rundt i komposten oftere.

Hvis du har store genstande (eksempelvis grene) liggende i bunken, bør du også knække disse i mindre stykker. 

Sæt liv i komposten med kompostorme

kompostorme

I kompostbeholderen får du hurtig og god omsætning ved at tilsætte kompostorme, som du kan købe i bøtter på nettet eller (få) hos en nabo. 

Kompostormen kan ikke grave sig ned, og den er derfor følsom overfor både sol og kulde. Kompostbeholderen skal derfor stå et skyggefuldt sted, og om vinteren kan det blive nødvendigt at isolere den, hvis du vil redde ormene.

Hvornår er komposten klar?

Når din kompost ser ud og lugter som jord, er den klar til brug.

Sådan bruger du kompost

Benyt den i dine havebede eller strø den let ovenpå. Husk, at kompost ikke er et alternativ til jord, men nærmere en form for naturlig gødning, der plejer jorden og dine planter.

Kompost bør benyttes i foråret, hvor planterne er klar til at optage næringsstofferne. Gør du det senere på året, risikerer du bare, at næringsstofferne udvaskes i løbet af vinteren.

Kompostjorden kan være en kraftig cocktail, så den skal blandes med havejord, hvis du vil benytte det i køkkenhaven. Du skal altså hverken plante eller så direkte i kompost.

Kilde: Lotte Bjarke, Bolius, Havenyt Goodhousekeeping

Ajourført 2024

Mest læste artikler