Du skal snart sætte ind, hvis du vil have nye kartofler i forsommeren.
Du skal snart sætte ind, hvis du vil have nye kartofler i forsommeren. Foto: iStockphoto

Giv kartoflerne et forspring med forspiring i marts

Køkkenhaven

Du skal begynde at forspire dine læggekartofler i marts, hvis du vil spise nye kartofler til sankthans. Du kan også med fordel forspire dem, du vil høste senere på sommeren. Forspiringen kan ske i en flad kasse, æggebakke eller urtepotte, og du kan tyvstarte jorden til kartoflerne ved at varme den op med plastic.


Forspirede kartofler har forspring

Hvis du vil høste tidlige kartofler, skal du være tidligt ude. Det gælder om at give kartoffelplanterne en god start, så de er klar til at vokse, når forårssolen har varmet jorden i køkkenhaven op. Forspirede kartofler har et solidt forspring i forhold til de kartofler, der først skal til at danne spirer, når de lægges i jorden.

Forspiring i marts

Du skal regne med, at der går 5-6 uger, fra du sætter dine læggekartofler til forspiring, til du kan plante dem ud i haven. Fra lægning til høst går der 80-100 dage, så der skal lægges knolde til forspiring midt i marts, hvis du skal kunne høste kartofler i juni.

Annonce

Forspiring til senere på sommeren

Forspiring er en afgørende forudsætning for at kunne høste tidlige kartofler, men det betaler sig faktisk også at forspire kartoffelknolde til de kartofler, der skal høstes senere på sommeren. Forspirede kartofler giver et større udbytte og bliver ikke så hårdt ramt, hvis de angribes af kartoffelskimmel.

Angreb standser plantens vækst, men hvis knoldene allerede har god størrelse, betyder det ikke så meget.

Sådan forspires kartofler

Foto: Lotte Bjarke

Du kan forspire dine læggekartofler i en flad kasse eller en æggebakke. Kig på knoldene. I den ene ende kan du se en del små knopper. Knopperne er knoldens “øjne”, hvorfra den nye plante udvikler sig. “Øjnene” skal vende opad under forspiringen. Sæt knoldene tæt sammen, så de støtter hinanden, eller stil knoldene enkeltvis som æg i æggebakken.

Den rette placering - masser af lys

Nu gælder det bare om at placere knoldene det rigtige sted. Temperaturen bør være mellem 15 og 18 grader, og lokalet skal under alle omstændigheder være lyst. Jo mere sollys, jo bedre.

Gode spirer er korte, tykke og mørkegrønne, og det bliver de kun, hvis forspiringen finder sted i et lyst rum. Hvis der ikke er lys nok, bliver de lange og blege og knækker, når knoldene plantes.

Forspiring i urtepotter

Du kan også forspire dine læggekartofler enkeltvis i urtepotter med pottemuld. Det er luksusmodellen, der først og fremmest er en fordel, hvis det drejer sig om få kartoffelplanter til tidlig høst.

Forspiringen varer ca. 5-6 uger. Så er spirerne godt 1 cm lange, og knoldene er klar til at blive lagt i jorden. På det tidspunkt er foråret kommet, og risikoen for hård frost overstået.

Varm jorden op med plastic

Hvis du vil høste meget tidligt, kan du give knoldene endnu en hjælpende hånd ved at varme jorden op, før du lægger knoldene. Dæk jorden med et stykke klar plast i nogle dage, før du vil lægge kartoflerne. Når solen skinner på plasten, varmes jorden under plaststykket op, og det sætter de spirende knolde stor pris på. Dæk jorden igen, når du har lagt knoldene, og fjern plasten, så snart spirerne viser sig.

Sådan lægger du knoldene

Knoldene lægges godt 5 cm nede i jorden. Læg knoldene til de tidlige kartofler med 30 cm mellem hver knold i rækken og med 50 cm mellem rækkerne. Sene kartofler lægges med større afstand. To uger efter blomstring kan du begynde at høste. Vil du lagre kartoflerne, skal du først høste, når de overjordiske dele begynder at visne. Så har knoldene dannet en tyk skræl og kan holde sig længe.

Sådan ser du, hvilken størrelse kartoflerne har

Før du graver kartofler op, så tjek, hvor mange stængler der kommer op af jorden fra den enkelte knold. Er der mange stængler, er der mange små kartofler under planten. Er der få stængler, er der få, men til gengæld store kartofler under planten. Det er rart at vide, når du vil sikre dig en grydefuld ensartede kartofler at koge.

Bliv klog på sorterne

Når du skal vælge sort, er det først og fremmest nødvendigt at vide, hvornår du ønsker at høste dine kartofler. De tidlige sorter vokser hurtigere end de sene. Derfor har de tidligere et meget mindre tørstofindhold, som betyder, at de skal nydes, mens de er nye. De sene sorter er længere tid om at udvikle knolde. Til gengæld betyder det høje tørstofindhold, at de generelt smager af mere end de tidlige.

Køb førsteklasses for at undgå sygdom

Hvis du vil være selvforsynende med kartofler i en lang periode, skal du altså plante flere forskellige sorter. Det betaler sig at købe førsteklasses læggekartofler, hvis du vil undgå sygdomme i kartoffelrækkerne.

Dyrk kartofler i spande

Hvis det kniber med pladsen, eller du ikke er den heldige indehaver af en køkkenhave, kan du alligevel dyrke dine egne kartofler. Læg et par knolde i en stor spand i god pottemuld. Spanden skal være min. 30 cm dyb. Placer spanden et lunt og solrigt sted, fx i drivhus eller udestue, så kan du høste meget tidligt.

Pas på de grønne deleFoto: Lotte Bjarke

Alle grønne dele af kartoffelplanten er giftige. De indeholder stoffet solanin. Det gælder også kartoffelknolde, der har ligget i jordoverfladen og er blevet grønne. De grønne knolde skal kasseres.

7 marts 2005

3 Comment

2013-02-28
Ib Back
2013-02-28
Landboen
2013-02-28
Birgitte
0

Kulør på køkkenhaven

Nye, spændende farver mellem alt det grønne er kun et ekstra plus

0

Danmarks største kartoffel?

Kan én enkelt kartoffel give kartoffelmos til hele familien? Måske hvis de kommer fra Torben Sørensens have i Virum.

0

Lav selv tomater

Hvorfor ikke lave dine egne tomatplanter? Det er både nemt, sjovt og billigt.

0

Kingsize kartofler

Vi har spurgt de danske haveejere, hvad deres kartoffelhøst har bragt i 2008 - et entydigt svar lyder; kæmpe kartofler.

0

Haven – den perfekte ramme for velvære og hygge

Når snakken falder på haven, er det ofte havearbejdet, der stjæler opmærksomheden. Hvad gør jeg med lusene i roserne? Men i virkeligheden...

0

Gør jorden klar til nye planter

Bliv klar til den nye sæson i køkkenhaven.

0

Lækre løg til din køkkenhave

Prøv løgsorter, der er velsmagende og anderledes, i urtehaven. Hvidløg, etageløg, purløg, kinesisk purløg og pibeløg - de trives bedst i...

0

Mynte dufter og smager

Det er nemt at dyrke mynte, og vi burde bruge den meget mere herhjemme.

0

Frække farver i køkkenhaven

Limegrønne blomkål og lilla knudekål. Nye grøntsager gør køkkenhaven flottere og sjovere.

0

Årets bedste plantetid

Planter, der mistrives, er tidsrøvere og en kilde til mange ærgrelser. Derfor er det vigtigt at gi’ nye planter så god en start som muligt,...

0

Dyrk din egne wokurter

Mange af de lidt usædvanlige wokurter, der sælges fra asiatiske butikker, kan faktisk godt dyrkes i urtehaven, og så er det nu, at der skal...

0

Krydderurter med x-factor

Kryd­derurter er planter, der kan bruges, når maden skal have et ekstra pift. De kommer fra forskellige hjørner af planteriget, men de har...

0

Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet...

0

Gør køkkenhaven klar til start

Det er ikke muligt at sætte en bestemt dato for sæsonstarten i køkkenhaven. Tidspunktet skifter afhængigt af temperatur og mængden af sol...

0

Køkkenhaven skal gødes i det tidlige forår, hvis du vil have godt...

Hvis ikke du tilfører næring til planterne i køkkenhaven, kan du se langt efter en god høst af friske grøntsager. Du kan vælge mellem organi...