Giv kartoflerne et forspring med forspiring i marts

Køkkenhaven

Sæsonen for kartofler begynder i marts. Her skal du begynde at forspire dine læggekartofler, hvis du vil spise nye kartofler til sankthans. Du kan også med fordel forspire dem, du vil høste senere på sommeren. 

Du skal snart sætte ind, hvis du vil have nye kartofler i forsommeren.
Du skal snart sætte ind, hvis du vil have nye kartofler i forsommeren. Foto: iStockphoto

Forspirede kartofler har forspring

Hvis du vil høste tidlige kartofler, skal du være tidligt ude. Det gælder om at give kartoffelplanterne en god start, så de er klar til at vokse, når forårssolen har varmet jorden i køkkenhaven op. Forspirede kartofler har et solidt forspring i forhold til de kartofler, der først skal til at danne spirer, når de lægges i jorden.

Forspiring i marts

Du skal regne med, at der går 5-6 uger, fra du sætter dine læggekartofler til forspiring, til du kan plante dem ud i haven. Fra lægning til høst går der 80-100 dage, så der skal lægges knolde til forspiring midt i marts, hvis du skal kunne høste kartofler i juni.

Forspiring til senere på sommeren

Forspiring er en afgørende forudsætning for at kunne høste tidlige kartofler, men det betaler sig faktisk også at forspire kartoffelknolde til de kartofler, der skal høstes senere på sommeren. Forspirede kartofler giver et større udbytte og bliver ikke så hårdt ramt, hvis de angribes af kartoffelskimmel.

Angreb standser plantens vækst, men hvis knoldene allerede har god størrelse, betyder det ikke så meget.

Sådan forspires kartofler

Foto: Lotte Bjarke

Du kan forspire dine læggekartofler i en flad kasse eller en æggebakke. Kig på knoldene. I den ene ende kan du se en del små knopper.

Læs også: Helt fin i kanten

Knopperne er knoldens “øjne”, hvorfra den nye plante udvikler sig. “Øjnene” skal vende opad under forspiringen. Sæt knoldene tæt sammen, så de støtter hinanden, eller stil knoldene enkeltvis som æg i æggebakken.

Den rette placering - masser af lys

Nu gælder det bare om at placere knoldene det rigtige sted. Temperaturen bør være mellem 15 og 18 grader, og lokalet skal under alle omstændigheder være lyst. Jo mere sollys, jo bedre.

Gode spirer er korte, tykke og mørkegrønne, og det bliver de kun, hvis forspiringen finder sted i et lyst rum. Hvis der ikke er lys nok, bliver de lange og blege og knækker, når knoldene plantes.

Forspiring i urtepotter

Du kan også forspire dine læggekartofler enkeltvis i urtepotter med pottemuld. Det er luksusmodellen, der først og fremmest er en fordel, hvis det drejer sig om få kartoffelplanter til tidlig høst.

Forspiringen varer ca. 5-6 uger. Så er spirerne godt 1 cm lange, og knoldene er klar til at blive lagt i jorden. På det tidspunkt er foråret kommet, og risikoen for hård frost overstået.

Varm jorden op med plastic

Hvis du vil høste meget tidligt, kan du give knoldene endnu en hjælpende hånd ved at varme jorden op, før du lægger knoldene. Dæk jorden med et stykke klar plast i nogle dage, før du vil lægge kartoflerne. Når solen skinner på plasten, varmes jorden under plaststykket op, og det sætter de spirende knolde stor pris på. Dæk jorden igen, når du har lagt knoldene, og fjern plasten, så snart spirerne viser sig.

Læs også: Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Sådan lægger du knoldene

Knoldene lægges godt 5 cm nede i jorden. Læg knoldene til de tidlige kartofler med 30 cm mellem hver knold i rækken og med 50 cm mellem rækkerne. Sene kartofler lægges med større afstand.

To uger efter blomstring kan du begynde at høste. Vil du lagre kartoflerne, skal du først høste, når de overjordiske dele begynder at visne. Så har knoldene dannet en tyk skræl og kan holde sig længe.

Sådan ser du, hvilken størrelse kartoflerne har

Før du graver kartofler op, så tjek, hvor mange stængler der kommer op af jorden fra den enkelte knold. Er der mange stængler, er der mange små kartofler under planten. Er der få stængler, er der få, men til gengæld store kartofler under planten. Det er rart at vide, når du vil sikre dig en grydefuld ensartede kartofler at koge.

Bliv klog på sorterne

Når du skal vælge sort, er det først og fremmest nødvendigt at vide, hvornår du ønsker at høste dine kartofler. De tidlige sorter vokser hurtigere end de sene. Derfor har de tidligere et meget mindre tørstofindhold, som betyder, at de skal nydes, mens de er nye.

De sene sorter er længere tid om at udvikle knolde. Til gengæld betyder det høje tørstofindhold, at de generelt smager af mere end de tidlige.

Køb førsteklasses for at undgå sygdom

Hvis du vil være selvforsynende med kartofler i en lang periode, skal du altså plante flere forskellige sorter. Det betaler sig at købe førsteklasses læggekartofler, hvis du vil undgå sygdomme i kartoffelrækkerne.

Læs også: Sådan bygger du nemt en radiatorskjuler

Dyrk kartofler i spande

Hvis det kniber med pladsen, eller du ikke er den heldige indehaver af en køkkenhave, kan du alligevel dyrke dine egne kartofler. Læg et par knolde i en stor spand i god pottemuld. Spanden skal være min. 30 cm dyb. Placer spanden et lunt og solrigt sted, fx i drivhus eller udestue, så kan du høste meget tidligt.

Pas på de grønne deleFoto: Lotte Bjarke

Alle grønne dele af kartoffelplanten er giftige. De indeholder stoffet solanin. Det gælder også kartoffelknolde, der har ligget i jordoverfladen og er blevet grønne. De grønne knolde skal kasseres.

7 marts 2005
0

Anlæg et højbed til grøntsager og krydderurter

Dette par laver langtidsplanlægning i haven, pergolaer fx, men som et ekstra, hurtigtvoksende element har de bygget et højbed til køkkenhave...

0

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

0

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

0

Få flere kartofler af samme plante

Ønsker du at kunne servere lækre, nye kartofler hele sommeren, kan du her finde et par tips, som vil gøre dit kartoffel udbytte større.

0

Sådan får du mest ud af din køkkenhave

Det er ikke al slags frugt og grønt, som har lige godt af at blive dyrket ved siden af hinanden. Nogle kombinationer skal du faktisk direkte...

0

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

5

Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbombe...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Malurt er en alsidig plante, som findes i flere former

Malurt er efterhånden en sjælden haveplante – den er ellers ganske nem at have med at gøre. Der findes flere spændende former af malurt, og...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

0

Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet...

0

Rodfrugter i haven

De lækre vinterrodfrugter er nemme at dyrke selv og smager fantastisk lige fra haven.

0

Årets bedste plantetid

Planter, der mistrives, er tidsrøvere og en kilde til mange ærgrelser. Derfor er det vigtigt at gi’ nye planter så god en start som muligt,...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...