Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet andet skal du sørge for at vande radiserne jævnligt.

Radiser er en af de første grøntsager, vi sår i haven

De har så hastig en vækst, at man bliver overrasket, når der tyndes ud mellem de unge planter, og ser, at der er små, faste, sprøde rødder allerede tre-fire uger efter såning.

Lynsteg radiser i wokken

Radiserne elsker en velgødet, fugtig jord, så husk at vande jævnligt – ellers kan de blive lidt beske i smagen.

Radisen er en gammel køkkenurt, som allerede blev dyrket for 5.000 år siden i Egypten. I dag kender vi bedst radiser som farverigt tilbehør i madpakken, som krydderi på hytteost eller fintskåren i salater.

Men du kan også gøre som kineserne og bruge radisen i wokretter – både blade, blomster, frøhylstre og rødder kan serveres lynstegt.

Radiser vokser lynhurtigt
Radiser vokser hurtigere end andre såede urter, og de kan bruges som rækkemarkør, så du kan luge udenom de senere spirende urter som fx persille, selleri, gulerod og rødbede.

Jorden til radiserne
Det en god idé at dyrke radisen i jord, hvor der ikke har vokset kål eller andre planter af den korsblomstrende familie, som radisen selv tilhører. Hvis radiserne bliver angrebet af orm, så fjern dem, og så et nyt hold et andet sted i haven.

Radiser tåler ikke for meget varmt vejr
Du kan så radiser allerede fra april. I varmt vejr går radiserne hurtigere i blomst, så hvis du sår i juni, så vælg et køligt og let skyggefuldt sted i haven. Du bliver selvforsynende med friske radiser hele sommeren, hvis du sår radiserne i små portioner ad flere omgange med cirka to ugers mellemrum.

Få en guide til fem gode radise sorter på næste side.#br

5 sorter der er nemme at dyrke i køkkenhaven
Radiser findes i et utal af sorter og i forskellige farver. Prøv at blande flere forskellige sorter. Det er især sjovt, når børnene høster dem og skal gætte på, hvilken farve radisen har. Her har vi samlet fem gode sorter, der er nemme at dyrke:

French Breakfast
Populær rød radise, som vi har kendt herhjemme siden 1800-tallet. Den udvikler aflange rosenrøde radiser med hvid spids.

Cherry Belle
Rund og helt rød radise,
der er meget let at dyrke. Radiserne kan stå længe i jorden uden
at blive træede.

Vienna
En ny sort radise, der udvikler ekstra store, runde rødder på fem cm i diameter. Husk dog at overholde den såafstand, der står på frøposen, ellers kan radiserne ikke vokse sig store. Smagen er mild.

Istap
En sjov hvid radise. Den giver aflange hvide radiser op til 10-12 cm lange. Den er frisk og sprød. Smagen er lidt stærkere end andre radisers, og Istap egner sig derfor til at finrive i dressinger.

Saxa
Har en frisk krydret
smag. En rund og helt
rød radise.

Få opskriften på dejlig kryddersmør med radise på næste side.#br

Kryddersmør med radiser

Det skal du bruge:
100 g smør
1 spsk. hakket purløg
2 knuste hvidløgsfed
_ spsk. citronsaft
1 spsk. dild eller kørvel
1 bundt radiser

Sådan gør du:
Rør smørret blødt, og tilsæt de hakkede krydderurter, hvidløg og citronsaft. Riv
radiserne groft på et rivejern, og rør dem i smørret.
Serveres til friskkogt kål,
kartofler og andre grøntsager.

Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne

Mest læste artikler