Luksus i køkkenhaven



Af Lotte Bjarke, idényt nr. 2, 2006
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann


Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan dyrke i sin køkkenhave. Hvis man vel at mærke har pladsen og tiden. Hvis det ikke er tilfældet, er det værd at overveje sagen, før du går amok i de lokkende frøstativer.

Det er skønt at være selvforsynende med frisk grønt, men det er fjollet at dyrke en hel masse, du aldrig får spist, eller som fås bedre og billigere i butikken. Så er det sjovere at høste de grøntsager, der koster mest, og dem, der hurtigt mister friskheden i køledisken.

Luksusgrøntsagerne er ikke særlig vanskelige at dyrke. Du kan roligt gå i gang – for det er ikke sværere end at dyrke gulerødder og kartofler.

Årets første asparges
Grønne asparges, Asparagus officinalis, er forårets første høst i køkkenhaven og dertil en af de allerbedste luksusgrøntsager. Og endnu bedre: Når først aspargesbedet er etableret, kommer der bare flere og flere asparges år for år, uden at du behøver gøre noget.
Foto: Fl. Houmann
Det kræver tålmodighed, før du kan høste de første asparges, men hvis du køber planter frem for frø, sparer du hurtigt et par år.

De sjove, blækspruttelignende planter plantes i render, hvor der opbygges små jordvolde til hver enkelt plante. Så kan rødderne spredes ud til alle sider og lider ikke overlast. Toppen af planten skal være ca. 5 cm under jorden, og der skal være 1⁄2 m mellem planterne.Vand efter plantning. Asparges plantes i marts-april, og de første grønne skud pibler hurtigt frem. Da kommer det eneste svære ved dyrkning af asparges. Du skal vente i to år, før du må høste de første asparges.

Køkkenhavens konge
Artiskokken, Cynara scolymus, er en eksotisk grøntsag og en af køkkenhavens kæmper. Til gengæld er den statelige kæmpetidsel lige så meget til nytte som til pryd.

Det betaler sig at komme tidligt i gang, så planten har en lang sommer at vokse i. Så derfor artiskok i vindueskarmen allerede i begyndelsen af marts. Frøene spirer godt ved stuetemperatur, og når planterne titter frem, bør de flyttes til et lyst og køligere sted. I maj kan planterne plantes ud i næringsrig jord – med 1 m mellem planterne. Høst artiskokken, lige før blomsten springer ud.

Delikate cornichoner
Cornichoner er bittesmå, syltede drueagurker, der er så lækre, at de næsten kan spises som slik – især når du selv har syltet. Men de kan være svære at finde i handlen, for de er besværlige at høste. Særligt svære at dyrke er de derimod ikke.

Frøene sås inde i april-maj eller på friland fra sidst i maj. Så dem 2 cm dybt, og plant dem, så der er omkring 1 m imellem.

Som andre agurker vokser planterne lynhurtigt. De lækreste cornichoner har en størrelse som en damelillefinger. De kan høstes over en lang periode, og jo flere du høster, jo flere danner planten. Cornichonerne kan holde sig i en uge på køl, så du kan samle sammen til en passende sylteportion.

Knasende sprøde bælge
Sukkerærter er en oplevelse, du ikke bør snyde din gane for. Sukkerærterne dyrkes som almindelige ærter. De er nøjsomme og sås i 5 cm dybe render i april-juni. Derefter klarer de næsten sig selv, hvis de får et stativ at vokse op ad.

Den største opgave er plukkearbejdet. Her skal man være på stikkerne næsten dagligt, for bælgene skal høstes, mens de er helt flade, og ærterne kun kan anes. Høster du flere, end du kan spise, kan de fryses efter blanchering.

Haricot verts til hverdag
Haricot verts er de fineste bønner, du kan få. Tynde og yderst delikate er de, når de høstes i tide.

Hemmeligheden bag vellykket bønnedyrkning er at undgå for tidlig såning. Kulde giver dårlig og uensartet spiring, så vent til begyndelsen af juni. Så i 5 cm dybe render med 10 cm mellem frøene. Det er en god idé at dække såbedet med plast for at holde på varmen.

Når høsten begynder, er det om at være på pletten – bønnerne bliver nemlig hurtigt for store. Pluk bælgene, lige før du begynder at kunne se konturen af bønnerne. Bønner i overskud kan blancheres og fryses.



9

5 marts 2006

0 Comment

3

Høst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter...

1

Et kig ind i en smagfuld og funktionel køkkenhave

Hjemme hos Lotta er der både smagfuldt og funktionelt. Hun tager gerne hånd om ting, andre har kasseret og bruger dem bl.a. i sin køkkenhave. Hos Lotta...

5

Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbomber, når du...

0

Gøremål i haven i maj måned

I maj skal køkkenhaven plantes til, og her er udplantningsplanter en genvej til succes. De er mere hårdføre end planter, der bliver sået direkte i...

3

Få succes med at dyrke gulerødder

Når gulerodsdyrkningen skal være vellykket, spiller to vigtige faktorer ind: Planterne må ikke stå for tæt, og gulerodsfluen skal holdes på afstand....

2

Dyrk dine egne popcorn i haven

Du kan selv dyrke majs-kerner til popcorn, og det er ikke sværere end at dyrke almindelige sukkermajs. Det er dog ikke alle majskerner, der kan poppes,...

0

Gode tricks til jorden i køkkenhaven

Når du ejer en køkkenhave, kan der nemt dukke forskellige spørgsmål om dens pasning op. Skal du grave køkkenhaven grundigt igennem hvert (efter)år?...

1

Dyrk kål i haven – få gode råd til hvordan

Kål er for alvor kommet på menuen igen i takt med den voksende interesse for nordisk mad. Mange slags kål har samme baggrund – derfor er der nogle...

2

Lav græsplænen om til køkkenhave

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og...

0

Malurt er en alsidig plante, som findes i flere former

Malurt er efterhånden en sjælden haveplante – den er ellers ganske nem at have med at gøre. Der findes flere spændende former af malurt, og de vil...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der særligt fokus...

3

Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennepsfrø. Du...

7

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven, og du kan lægge dem i jorden fra nu af, og indtil frosten for alvor sætter ind. Få syv gode råd til dyrkningen,...

4

Sådan anlægger du et jordbærbed i haven

Vil du gerne kunne plukke dine egne jordbær næste sommer, er det i år, du skal anlægge bedet. Juli er den bedste måned at anlægge et jordbærbed. Få en...