Luksus i køkkenhaven

I en køkkenhave med begrænset plads, kan man vælge kun at dyrke de dyre grøntsager.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 2, 2006
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann

Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan dyrke i sin køkkenhave. Hvis man vel at mærke har pladsen og tiden. Hvis det ikke er tilfældet, er det værd at overveje sagen, før du går amok i de lokkende frøstativer.

Det er skønt at være selvforsynende med frisk grønt, men det er fjollet at dyrke en hel masse, du aldrig får spist, eller som fås bedre og billigere i butikken. Så er det sjovere at høste de grøntsager, der koster mest, og dem, der hurtigt mister friskheden i køledisken.

Luksusgrøntsagerne er ikke særlig vanskelige at dyrke. Du kan roligt gå i gang – for det er ikke sværere end at dyrke gulerødder og kartofler.

Årets første asparges
Grønne asparges, Asparagus officinalis, er forårets første høst i køkkenhaven og dertil en af de allerbedste luksusgrøntsager. Og endnu bedre: Når først aspargesbedet er etableret, kommer der bare flere og flere asparges år for år, uden at du behøver gøre noget. Foto: Fl. HoumannDet kræver tålmodighed, før du kan høste de første asparges, men hvis du køber planter frem for frø, sparer du hurtigt et par år.

De sjove, blækspruttelignende planter plantes i render, hvor der opbygges små jordvolde til hver enkelt plante. Så kan rødderne spredes ud til alle sider og lider ikke overlast. Toppen af planten skal være ca. 5 cm under jorden, og der skal være 1⁄2 m mellem planterne.Vand efter plantning. Asparges plantes i marts-april, og de første grønne skud pibler hurtigt frem. Da kommer det eneste svære ved dyrkning af asparges. Du skal vente i to år, før du må høste de første asparges.

Køkkenhavens konge
Artiskokken, Cynara scolymus, er en eksotisk grøntsag og en af køkkenhavens kæmper. Til gengæld er den statelige kæmpetidsel lige så meget til nytte som til pryd.

Det betaler sig at komme tidligt i gang, så planten har en lang sommer at vokse i. Så derfor artiskok i vindueskarmen allerede i begyndelsen af marts. Frøene spirer godt ved stuetemperatur, og når planterne titter frem, bør de flyttes til et lyst og køligere sted. I maj kan planterne plantes ud i næringsrig jord – med 1 m mellem planterne. Høst artiskokken, lige før blomsten springer ud.

Delikate cornichoner
Cornichoner er bittesmå, syltede drueagurker, der er så lækre, at de næsten kan spises som slik – især når du selv har syltet. Men de kan være svære at finde i handlen, for de er besværlige at høste. Særligt svære at dyrke er de derimod ikke.

Frøene sås inde i april-maj eller på friland fra sidst i maj. Så dem 2 cm dybt, og plant dem, så der er omkring 1 m imellem.

Som andre agurker vokser planterne lynhurtigt. De lækreste cornichoner har en størrelse som en damelillefinger. De kan høstes over en lang periode, og jo flere du høster, jo flere danner planten. Cornichonerne kan holde sig i en uge på køl, så du kan samle sammen til en passende sylteportion.
Knasende sprøde bælge
Sukkerærter er en oplevelse, du ikke bør snyde din gane for. Sukkerærterne dyrkes som almindelige ærter. De er nøjsomme og sås i 5 cm dybe render i april-juni. Derefter klarer de næsten sig selv, hvis de får et stativ at vokse op ad.

Den største opgave er plukkearbejdet. Her skal man være på stikkerne næsten dagligt, for bælgene skal høstes, mens de er helt flade, og ærterne kun kan anes. Høster du flere, end du kan spise, kan de fryses efter blanchering.

Haricot verts til hverdag
Haricot verts er de fineste bønner, du kan få. Tynde og yderst delikate er de, når de høstes i tide.

Hemmeligheden bag vellykket bønnedyrkning er at undgå for tidlig såning. Kulde giver dårlig og uensartet spiring, så vent til begyndelsen af juni. Så i 5 cm dybe render med 10 cm mellem frøene. Det er en god idé at dække såbedet med plast for at holde på varmen.

Når høsten begynder, er det om at være på pletten – bønnerne bliver nemlig hurtigt for store. Pluk bælgene, lige før du begynder at kunne se konturen af bønnerne. Bønner i overskud kan blancheres og fryses.

9

Mest læste artikler