Luksus i køkkenhaven

Køkkenhaven
I en køkkenhave med begrænset plads, kan man vælge kun at dyrke de dyre grøntsager.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 2, 2006
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann


Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan dyrke i sin køkkenhave. Hvis man vel at mærke har pladsen og tiden. Hvis det ikke er tilfældet, er det værd at overveje sagen, før du går amok i de lokkende frøstativer.

Det er skønt at være selvforsynende med frisk grønt, men det er fjollet at dyrke en hel masse, du aldrig får spist, eller som fås bedre og billigere i butikken. Så er det sjovere at høste de grøntsager, der koster mest, og dem, der hurtigt mister friskheden i køledisken.

Luksusgrøntsagerne er ikke særlig vanskelige at dyrke. Du kan roligt gå i gang – for det er ikke sværere end at dyrke gulerødder og kartofler.

Årets første asparges
Grønne asparges, Asparagus officinalis, er forårets første høst i køkkenhaven og dertil en af de allerbedste luksusgrøntsager. Og endnu bedre: Når først aspargesbedet er etableret, kommer der bare flere og flere asparges år for år, uden at du behøver gøre noget.
Foto: Fl. Houmann
Det kræver tålmodighed, før du kan høste de første asparges, men hvis du køber planter frem for frø, sparer du hurtigt et par år.

De sjove, blækspruttelignende planter plantes i render, hvor der opbygges små jordvolde til hver enkelt plante. Så kan rødderne spredes ud til alle sider og lider ikke overlast. Toppen af planten skal være ca. 5 cm under jorden, og der skal være 1⁄2 m mellem planterne.Vand efter plantning. Asparges plantes i marts-april, og de første grønne skud pibler hurtigt frem. Da kommer det eneste svære ved dyrkning af asparges. Du skal vente i to år, før du må høste de første asparges.

Køkkenhavens konge
Artiskokken, Cynara scolymus, er en eksotisk grøntsag og en af køkkenhavens kæmper. Til gengæld er den statelige kæmpetidsel lige så meget til nytte som til pryd.

Det betaler sig at komme tidligt i gang, så planten har en lang sommer at vokse i. Så derfor artiskok i vindueskarmen allerede i begyndelsen af marts. Frøene spirer godt ved stuetemperatur, og når planterne titter frem, bør de flyttes til et lyst og køligere sted. I maj kan planterne plantes ud i næringsrig jord – med 1 m mellem planterne. Høst artiskokken, lige før blomsten springer ud.

Delikate cornichoner
Cornichoner er bittesmå, syltede drueagurker, der er så lækre, at de næsten kan spises som slik – især når du selv har syltet. Men de kan være svære at finde i handlen, for de er besværlige at høste. Særligt svære at dyrke er de derimod ikke.

Frøene sås inde i april-maj eller på friland fra sidst i maj. Så dem 2 cm dybt, og plant dem, så der er omkring 1 m imellem.

Som andre agurker vokser planterne lynhurtigt. De lækreste cornichoner har en størrelse som en damelillefinger. De kan høstes over en lang periode, og jo flere du høster, jo flere danner planten. Cornichonerne kan holde sig i en uge på køl, så du kan samle sammen til en passende sylteportion.

Knasende sprøde bælge
Sukkerærter er en oplevelse, du ikke bør snyde din gane for. Sukkerærterne dyrkes som almindelige ærter. De er nøjsomme og sås i 5 cm dybe render i april-juni. Derefter klarer de næsten sig selv, hvis de får et stativ at vokse op ad.

Den største opgave er plukkearbejdet. Her skal man være på stikkerne næsten dagligt, for bælgene skal høstes, mens de er helt flade, og ærterne kun kan anes. Høster du flere, end du kan spise, kan de fryses efter blanchering.

Haricot verts til hverdag
Haricot verts er de fineste bønner, du kan få. Tynde og yderst delikate er de, når de høstes i tide.

Hemmeligheden bag vellykket bønnedyrkning er at undgå for tidlig såning. Kulde giver dårlig og uensartet spiring, så vent til begyndelsen af juni. Så i 5 cm dybe render med 10 cm mellem frøene. Det er en god idé at dække såbedet med plast for at holde på varmen.

Når høsten begynder, er det om at være på pletten – bønnerne bliver nemlig hurtigt for store. Pluk bælgene, lige før du begynder at kunne se konturen af bønnerne. Bønner i overskud kan blancheres og fryses.



9

5 marts 2006
0

Anlæg et højbed til grøntsager og krydderurter

Dette par laver langtidsplanlægning i haven, pergolaer fx, men som et ekstra, hurtigtvoksende element har de bygget et højbed til køkkenhave...

0

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

0

Få flere kartofler af samme plante

Ønsker du at kunne servere lækre, nye kartofler hele sommeren, kan du her finde et par tips, som vil gøre dit kartoffel udbytte større.

0

Sådan får du mest ud af din køkkenhave

Det er ikke al slags frugt og grønt, som har lige godt af at blive dyrket ved siden af hinanden. Nogle kombinationer skal du faktisk direkte...

0

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

5

Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbombe...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Malurt er en alsidig plante, som findes i flere former

Malurt er efterhånden en sjælden haveplante – den er ellers ganske nem at have med at gøre. Der findes flere spændende former af malurt, og...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

0

Årets bedste plantetid

Planter, der mistrives, er tidsrøvere og en kilde til mange ærgrelser. Derfor er det vigtigt at gi’ nye planter så god en start som muligt,...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.