Af Lotte Bjarke, idényt nr. 2, 2006
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann
Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan dyrke i sin køkkenhave. Hvis man vel at mærke har pladsen og tiden. Hvis det ikke er tilfældet, er det værd at overveje sagen, før du går amok i de lokkende frøstativer. Det er skønt at være selvforsynende med frisk grønt, men det er fjollet at dyrke en hel masse, du aldrig får spist, eller som fås bedre og billigere i butikken. Så er det sjovere at høste de grøntsager, der koster mest, og dem, der hurtigt mister friskheden i køledisken. Luksusgrøntsagerne er ikke særlig vanskelige at dyrke. Du kan roligt gå i gang – for det er ikke sværere end at dyrke gulerødder og kartofler. De sjove, blækspruttelignende planter plantes i render, hvor der opbygges små jordvolde til hver enkelt plante. Så kan rødderne spredes ud til alle sider og lider ikke overlast. Toppen af planten skal være ca. 5 cm under jorden, og der skal være 1⁄2 m mellem planterne.Vand efter plantning. Asparges plantes i marts-april, og de første grønne skud pibler hurtigt frem. Da kommer det eneste svære ved dyrkning af asparges. Du skal vente i to år, før du må høste de første asparges. Det betaler sig at komme tidligt i gang, så planten har en lang sommer at vokse i. Så derfor artiskok i vindueskarmen allerede i begyndelsen af marts. Frøene spirer godt ved stuetemperatur, og når planterne titter frem, bør de flyttes til et lyst og køligere sted. I maj kan planterne plantes ud i næringsrig jord – med 1 m mellem planterne. Høst artiskokken, lige før blomsten springer ud. Delikate cornichoner Frøene sås inde i april-maj eller på friland fra sidst i maj. Så dem 2 cm dybt, og plant dem, så der er omkring 1 m imellem. Som andre agurker vokser planterne lynhurtigt. De lækreste cornichoner har en størrelse som en damelillefinger. De kan høstes over en lang periode, og jo flere du høster, jo flere danner planten. Cornichonerne kan holde sig i en uge på køl, så du kan samle sammen til en passende sylteportion. Den største opgave er plukkearbejdet. Her skal man være på stikkerne næsten dagligt, for bælgene skal høstes, mens de er helt flade, og ærterne kun kan anes. Høster du flere, end du kan spise, kan de fryses efter blanchering. Haricot verts til hverdag Hemmeligheden bag vellykket bønnedyrkning er at undgå for tidlig såning. Kulde giver dårlig og uensartet spiring, så vent til begyndelsen af juni. Så i 5 cm dybe render med 10 cm mellem frøene. Det er en god idé at dække såbedet med plast for at holde på varmen. Når høsten begynder, er det om at være på pletten – bønnerne bliver nemlig hurtigt for store. Pluk bælgene, lige før du begynder at kunne se konturen af bønnerne. Bønner i overskud kan blancheres og fryses. |
9