Krydderurter

Køkkenhaven

Krydderurter dufter og smager, men de pynter også mellem havens stauder.


Krydderurter er en populær plantegruppe, ikke mindst fordi de hjemmedyrkede urter har en duft og en smag, supermarkedets udbud slet ikke kan hamle op med.

Urterne er også smukke, og de kan sagtens plantes sammen med stauderne.
De fleste krydderurter er utroligt nemme at dyrke og kræver stort set ikke pasning. De holder af sol og varme og skal ikke ha’ for meget vand.

Faktisk klarer de lidt tørke bedre end de fleste haveplanter, og det er en af årsagerne til, at de også er gode som krukke- og terrasseplanter.

Så hvorfor ikke dyrke dem nær terrassen, der hvor du griller eller ved køkkendøren, hvor de dels er tilgængelige, dels spreder lækre dufte omkring sig.

Kønne urter
  • Anisisop, Agastache anisata, med lange aks af lilla blomster er en af sommerfuglenes favoritter. Bladene har en lækker duft af anis og bruges som pynt på desserter, i dagens salat eller til te.
  • Dild, Anethum graveolens, er ikke en staude, men da planten gerne sår sig selv, dukker den alligevel op år efter år. Blomstrende dild virker ligesom andre skærmplanter som en magnet på svirrefluer, og de lette, gulgrønne blomsterskærme er fantastisk dekorative.
  • Lavendel, Lavandula an - gustifolia, er et kendt forbillede for ideen om at bruge krydderurter som prydplante. Lavendel blomstrer midt på sommeren med lavendelblå, lyserøde eller hvide blomster. Lavendel indgår i den kendte franske krydderblanding, Herbes de Provence.
  • Oregano, Origanum vulgare, er duften, enhver kender fra pizzariaet. Men oregano er også en køn og nem staude, der blomstrer med skyer af sart lilla eller rosa blomster i en lang periode hver sommer.
  • Purløg, Allium schoenoprasum, er en krydderurt, alle kender. Men har du nogensinde tænkt på, at den også er dekorativ. Fra maj til juli blomstrer purløg med utallige lilla blomsterbolde på 30 cm lange stængler.
  • Salvie, Salvia officinalis, er en staude, der er smuk i staudebedet en stor del af året. De karakteristiske blade er sølvgrå og blomsterne, der sidder i lange aks, blåviolette. Salvie har en krydret og gennemtrængende smag, der egner sig godt til kraftige kødretter.
  • Timian, Thymus, findes i en række forskellige arter og sorter, der udmærker sig ved duftende blade uanset årstiden. Nogle sorter er ganske lave og dermed velegnede som bunddække eller mellem fliserne, mens andre er lave halvbuske.

Gode nytteplanter
Krydderurternes duftegenskaber og indhold af aromatiske olier er ikke kun til glæde for haveejeren. De tiltrækker også insekter, som haveejeren kan have go’ nytte af, for ikke at tale om yndefulde sommerfugle, der gerne flokkes om krydderurterne og giver havebilledet en ekstra dimension.

Undgå drivhusplanter
De krydderurter, du finder i supermarkedet, er som regel drevet frem i et væksthus og er for svage til at klare en udplantning i haven. Køb i stedet krydderurter til haven i havecentret.
18 april 2007

0 Comment

0

Tomater

Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden - læs mere om planten her.

0

Gør jorden klar til nye planter

Bliv klar til den nye sæson i køkkenhaven.

0

Rabarberplanten - havens nemmeste

Det kommer som en overraskelse hvert år, når rabarberens skud som knytnæver bryder frem gennem jordskorpen allerede i marts. Det så ellers...

0

Servér en dyrk-selv pizza med krydderurter og grønt fra haven

Med egne krydderurter eller grøntsager i havekrukkerne og bedene er det oplagt at lave sin egen dyrk-selv pizza til aftensmaden. Og hvis...

4

Bliv selvforsynende med sprøde squash i rigelige mængder

Squash kræver varme for at trives og må ikke sås for tidligt. I juni er det lunt nok, og så går det stærkt, for planterne vokser hurtigt....

1

Mistbænk til de nye planter

En mistbænk er egentlig en formeringskasse, der gør det muligt at få planterne i gang, før det er muligt på friland, fordi kassens lidt...

4

Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

Amaranth og quinoa er vigtige fødevarer i Sydamerika, men vinder også indpas herhjemme, da de er glutenfri og nærende. Inka-indianernes...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

0

Søren Ryge Petersen opfordrer haveejere til at anlægge en køkkenhav...

Begrebet køkkenhave får mere plads i fremtiden, spår havemanden Søren Ryge Petersen. Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på at dyrke...

1

10 tricks til at dine jordbær bliver meget bedre

At vande rigtigt - og samtidig spare på gødningen i jordbærbedet er gode tips, hvis du konkurrerer med naboen om de flotteste jordbær. Få...

3

Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennep...

4

Din regnvandstønde kan være en bakteriebombe i sommervarmen

Salat, krydderurter og grøntsager, der spises rå, må ikke vandes med vand fra regnvandstønden - vandet kan indeholde farlige bakterier, der...

0

Guide til giftige planter

Det er næsten umuligt at undgå giftige planter i haven, så lær ungerne at de spiselige planter kun findes i køkkenhaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven, og du kan lægge dem i jorden fra nu af, og indtil frosten for alvor sætter ind. Få syv gode råd til...