Netop nu er mange haver omdannet til ét stort spisekammer fyldt med modne bær, frugter og spiselige blomster. Hvis du kun har en enkelt eller to bærbuske, kan du plukke bærrene i en håndevending.
Men hvis det bugner i din have af syltekirsebær, blommer, solbær, hindbær, brombær, ribs og blåbær, kan det godt være uoverkommeligt at gå i gang med høsten. Ofte ender det med, at masser af dejlige bær og frugter falder af buskene og rådner på jorden.
Læs også: Jordbær – sådan dyrker, plejer og plukker du jordbær
Hold en høstfest
Derfor kan det være en rigtig god idé at gøre det til en tradition at holde en årlig høstfest. Inviter venner og familie til en dag i haven, hvor der plukkes, ribbes, nippes og snakkes. De mindste kan tage sig af de bær, der er længst nede på buskene.
Gode redskaber til høsten
Et par redskaber gør arbejdet lidt hurtigere. En bærplukker, der består af en opsamlingskasse, som er forsynet med en ”kam”, kan effektivt og nænsomt høste mange bær ad gangen og samtidig sørge for, at kun et minimum af blade følger med.
Hold hænderne fri med frugtplukketasker
Det er også praktisk at have begge hænder fri under bærplukningen. Du kan fx fastgøre en sele til en plastikspand og sætte selen på skrå over skulderen. Men du kan også købe frugtplukketasker med seler og med mulighed for at løsne bunden, så alle bærrene kan trille ned i en større opsamlingsbeholder. Taskerne er bedst til plukning af kirsebær, mirabeller og større bær, der kan tåle at blive trykket let. En bærrenser, som er en stor, flad si, hvor blade og urenheder ryger igennem, er også fin at have ved hånden.
Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven
Spis eller forarbejd bærrene hurtigt
Når du har høstet bærrene, bør du spise eller forarbejde dem inden for kort tid. Du kan eventuelt fortsætte høstdagen i køkkenet med syltning og bagning, så alle kan få et glas marmelade eller et stykke tærte med hjem. Eller du kan fryse bærrene, så du kan nyde en omgang sommerlig rødgrød med fløde en mørk og kold vinteraften.
Spis bladene på visse bærbuske
Det er ikke kun bærrene, der kan spises – også bladene på visse bærbuske, kan tørres og anvendes til fx urtete. Det gælder blandt andet solbær- og hindbærblade. Bladene kan tørres i ovnen ved 30 grader, hvorefter du nemt kan fjerne stilkene, så du kun har det tørre ”bladkød” tilbage. Vent med at plukke bladene til efter bærhøsten.
Brug også blomster til smag og kulør
Faktisk kan du spise meget mere af din have, end du måske forestiller dig. Flere blomster giver smag og sætter kulør på alt fra salater til fiskeretter. Her og nu gælder det blandt andet blomsterkarse, kornblomster, hjulkrone, mamelukærmer og appelsin- og citrontagetes. Det er vigtigt, at ingen af blomsterne har været sprøjtet på noget tidspunkt.
Spis solsikkerne
Fra solsikkerne kan du få solsikkekerner. Men du kan også spise de store knopper eller de netop udsprungne blomster. De smager lidt hen ad artiskokker og kan også tilberedes på samme måde. Fjern det grønne rundt om bunden af knoppen eller blomsten, skyl den, og kog den i vand, til den er mør. Servér med koldt smør eller salat til.
To tips til bærplukning
- Når du plukker hindbær, så gør det så forsigtigt, at kun bærrene følger med.
- Ribs og hyldebær plukkes som klaser, der skylles, hvorefter bærrene ribbes af med en gaffel.
Æbler og pærer
Glem ikke årstidens modne æbler og pærer. De er perfekte til desserter og kager, og hvis du har rigtig mange af dem, kan de presses til dejlig saft. Ud af æblesaften kan du også lave din egen cider.
Opskrift I Lav en lækker solbærtrifli
Det skal du bruge
4 personer
Grød:
400 g solbær
200 g sukker
2 dl vand
1 spsk majsstivelse
4 spsk vand
Sæt solbær, sukker og vand over at koge i en stor gryde i ca. 10 min. Skum for urenheder, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand (følg anvisningen på posen). Kog igennem ved svag varme under omrøring i 2-3 min. Afkøl grøden.
Creme:
1 vaniljestang
2 tsk. sukker
1 dl piskefløde
1 dl fromage frais 0,2%
3 tsk. florsukker
Flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud, og massér dem sammen med sukkeret. Bland vaniljepasta, fløde, fromage frais og florsukker, og pisk til en cremet konsistens.
Sådan gør du
Knus 100 g makroner let, og væd dem med 4 spsk. solbærlikør. Læg dem i bunden af en skål, eller fordel dem i fire portionsglas. Kom grøden på, og top til sidst med cremen. Pynt med blåbær samt mynte eller citronmelisse.
Tip
Husk at tage lidt solbærgrød fra til børnene, og servér den med en kugle vaniljeis.