Dyrk smagen af lakrids i din have med fennikel, anis

Det er nemt at dyrke de krydderurter og planter, der smager af lakrids: anis, estragon, kørvel, anisisop, fennikel og fennikelfrø. Det er nemmere end at dyrke en lakridsbusk, og urterne og planterne smager skønt i maden. Se hvordan du dyrker dem, og hvad du kan bruge dem til. Få også en opskrift på en lækker lakrids-snack.

Fennikel/fennikelfrø

Mild smag af lakrids

Fennikelplanten består af stængler, der forneden breder sig ud og tilsammen udgør en bred knold. Alle dele af grøntsagen kan bruges. Fennikel forspires i potter i april til sidst i juli. Den plantes ud, når risikoen for nattefrost er ovre. Planten er klar i sommeren, og frøene i august-september. Planten kræver en del sol og bør konstant holdes fugtig, men er ellers meget nem at dyrke. Den bliver 40-50 cm høj.

Det kan du bruge den til: Den milde smag af lakrids og anis gør planten bredt anvendelig i retter med fisk, æg og kylling. Du kan tørre stænglerne og bruge dem i fx en grillet fisk. Frøene er meget velegnede til at binde smag sammen med og giver en rundhed i brød. Frøene bliver brugt i fx pølser og chutney, og de udgør en væsentlig del af en krydderiblanding som bl.a. karry.

Anis – til salat, supper og desserter

Lakridsduftende frø og blade

Anisplanten er en spinkel et-årig urt med hvide skærme og lakridsduftende frø og blade. Planten giver i sig selv ikke meget smag, men frøenes smag er meget intens. Forspir anis i potter og plant den ud, når det er lunt. Den blomstrer i sommeren, og frøene er klar i august-september. Den trives bedst i sol og i god, løs og velgødet jord. Anis bliver 40-50 cm høj.

Det kan du bruge den til: Drys blomsterne, der ikke har så meget smag, over salater, supper m.v. Brug frøene med den intense smag og sødme i desserter eller i brød, hvor de giver en rund smag og sødme.

Estragon – til saucer og smørrebrød

Stærkest lakridssmag i fransk og tysk estragon

Russisk estragon er den mest almindelige estragon herhjemme, men den har ikke så stærk en lakridssmag som den franske og tyske. Planten er en hårdfør stedsegrøn staude. Estragon skal plantes ud; det kan gøres løbende frem til august-september (afhængigt af vejret). Jorden skal være god og veldrænet, og du skal huske at vande den nyomplantede estragon. Gød jorden, hvis det er nødvendigt. Estragon trives bedst i rigelig sol, men klarer sig også fint i halvskygge. Den russiske plante bliver ca. en meter høj, den franske ca. 40 cm og den tyske ca. 60 cm. 

Det kan du bruge den til: I alt med “bearnaisesmag”: fx smørrebrød som æggemad, i saucer, som grønt drys m.v.

Anisisop – bruges i te, salat og bagværk

Indianermynte

Anisisop kaldes også Anise hyssop eller indianermynte og er en staude, der har stærkt lakridsduftende blade og nektarfyldte oprette violette og lyserøde blomster-aks. Frøene skal forspires indendørs og plantes ud i maj-juni. De blomstrer i juni-september. Anisisopen kræver som andre krydderurter meget sol, men er nem at dyrke. Den bliver ca. 1-1 ½ m høj.

Det kan du bruge den til: De friske eller tørrede blade til en forfriskende te. Hæld kogende vand over og afkøl den. Eller hak bladene og brug som drys på salat eller bagværk.

Kørvel

Kørvel i alt fra supper til is

Der findes flere forskellige, bl.a. mexicansk/spansk kørvel, der er flerårig og den danske et-årige plante, der er beskrevet her. Kørvel kan plantes løbende som frø fra april til august og er klar til brug ca. tre uger efter, hvor du klipper topskuddene af og bruger dem i maden. Efter yderligere en måned går planten i blomst. Kørvel bliver ca. 40 cm høj.

Det kan du bruge den til:
Løvet fra kørvel er med sin svage smag af lakrids velegnet til fx supper, over salater, i desserter, over frisk frugt og is.

 

Planter med lakridssmag.

 

Snack med fennikel, kørvel og estragon (Five Spice Dukkah)

Det skal du bruge

Til fire-seks personer

50 g mandler
1 strøget tsk. Five Spice-krydderi (miks af fennikelfrø, stjerneanis, kanel, nellike og peber eller koriander. Kan købes færdigblandet hos grønthandlere, eller du kan blande det selv.)
½ tsk. flagesalt
½ tsk. sukker
1 spsk. sort sesam- eller nigellafrø
2 spsk. finthakkede, friske krydderurter (estragon, fennikel, kørvel)
En god, kraftig oliven­olie

Sådan gør du

1. Rist mandlerne let på panden.
2. Blend dem sammen med krydderi, flagesalt og sukker så groft som muligt og ikke i for lang tid (ellers ender det med at blive dukkah-pesto).
3. Rist den sorte sesam og tilsæt disse frø hele.
4. Bland de lakridssmagende krydderurter i til sidst.

Opskriften er fra krydderi­firmaet Mill & Mortar. 

Leder du efter en nem opskrift med lakridsurten estragon, kan du altid tjekke denne supernemme opskrift ud på en idiotsikret bernaisesauce på 10 minutter.

God fornøjelse med den naturlige lakrids fra din have!

Læs også: Nellike | Se 5 smukke sorter til haven og lær om såning og pasning

Mest læste artikler