Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske køkkenhaver – faktisk endnu nemmere end almindelig hovedsalat. Det gælder også andre endivie-salater. Læs her, hvordan du dyrker salaten i din egen have, og få opskriften på risotto med radicchio.


Radichhio er mere hårdfør end almindelig salat

Radicchio er stadig ikke så almindelig i køkkenhaven. Det er synd, for den er lige så nem at dyrke som almindelig hovedsalat. Ja faktisk endnu nemmere, for radichhio er mere hårdfør, mindre udsat for angreb af sygdomme og har langt mindre tendens til at gå i stok.

Giver ekstra pift til en blandet salat

Endivie- og cikoriesalater er let bitre og meget sprøde. De giver et ekstra pift til en blandet salat takket være både smag, struktur og farve. Det sidste gælder ikke mindst radicchio, der er en cikoriesalat, som danner faste, smukke, røde hoveder. Den er efterhånden blevet en standardvare i danske supermarkeder.

Så frøene i bakker

Radicchio vokser ret langsomt, så det kan være en fordel at så frøene i bakker inden døre og siden plante småplanterne ud i køkkenhaven. Så dem i bakker med gennemfugtet spiremuld, og dæk med plastic. Når planterne har sat et par bladpar, er tiden inde til at plante dem ud. Rens jordstykket for ukrudt, før du planter ud, og plant de små planter med 25 centimeters afstand. Sørg for at vande jævnligt, da udtørring resulterer i bitre blade.

Hoveddannelse og farve kommer senere

I første omgang ligner salaten ikke det produkt, du kender fra supermarkedet. De sætter grønne blade og danner ikke hoveder. Først et godt stykke hen på sommeren begynder hoveddannelsen, og samtidig skifter farven til dybt rød.

Høst helt ud på efteråret

Du skal heller ikke blive bekymret over, at de yderste blade kommer til at se lidt medtagede ud. Når du høster, fjerner du bare de grimme blade, der gemmer på de fineste, røde radicchiohoveder. Høsten kan fortsætte langt ud på efteråret, for hovederne tåler let frost.

Hold gang i væksten

Cikorie- og endiviesalater kan sås af flere omgange i sæsonens løb. Så kan der høstes en stor del af året, for planterne er ganske hårdføre. Klip de blade, du skal bruge, og lad roden være. Så kommer der løbende nye, friske blade. Cikoriesalaterne er flerårige, så de vil skyde med nye, friske blade i det tidlige forår.

Risotto med radicchio

300 g skåret radicchio
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 g italienske ris
1 l grøntsagsboullion (på kogepunktet i en seperat gryde)
60 g parmesan-ost
Jomfruolivenolie

Sådan gør du: 1. Sautér halvdelen af salaten, løg og hvidløg i olien. 2. Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med et par minutter, indtil blandingen er kogt ind. 3. Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen med lidt af den resterende salat, og hvidvinen. 4. Rør konstant rundt, indtil risene er kogte (ca. 16-17 min – risotto skal “bølge” ned på tallerknen, ikke sejle). 5. Tilsæt cognac under de sidste minutter af kogningen, og tilsæt revet parmesan inden serveringen.

Opskriften er fra italy.dk

Mest læste artikler