Mynte – sådan passer og plejer du den smagfulde krydderurt

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt breder sig. Derfor er det en god idé at plante den i krukker eller i en spand i jorden.

Få frisk krydderurter uden lugearbejde

Mynte er en staude, der kommer igen år efter år. Hvert år kan du høste masser af frisk mynte til mojitos, myntete og -gele. Og mere og mere år for år. Krydderurten har nemlig en stærk tendens til at brede sig. Kraftige rodskud kan kolonisere et staude- eller krydderurtebed overraskende hurtigt. Derfor skal opfordringen til at dyrke den smagfulde krydderurt suppleres med en advarsel. Hvis ikke du holder styr på mynten, får du lugearbejde med i købet.

Hvad er forskellen på mynte og pebermynte?

Det er nemt at forveksle almindelig mynte med pebermynte. Selvom det begge er krydderurter, har de meget forskellig smag og formål. Den almindelige krydderurt, som vi kender, og den som er mest brugt i madlavning, kaldes grøn mynte (Mentha spicata). Planten er en 50-70 centimeter høj krydderurt, som har forvildet sig ud i den danske natur efter tidligere dyrkning. 

Pebermynte er en hybrid mellem vandmynte og grøn mynte, som anvendes industrielt til forskellige produkter eksempelvis tandpasta, slik og duftolie. Pebermynte dyrkes på grund af dens indhold af mentol olie.

Er mynte plante giftig? 

Mynte er ikke giftig for mennesker, men dyr, eksempelvis hunde, skal man være opmærksom på, at de ikke indtager større mængder, da det kan give din hund opkast og diarré. Der er dog også en undtagelse for mennesker, nemlig Polejmynte, (Mentha pulegium), som er giftig for både mennesker og hunde. Planten har krybende stængler og små ovale blade med lyserøde blomster. Vær derfor særlig opmærksom, hvis du finder vild mynte i naturen.

Hold styr på mynten i krukker

Mynte blade
Foto: Getty Images

Det er en oplagt løsning at plante krudderurten i store krukker. Så ved du, hvor du har den. Til gengæld skal planterne plantes om og forynges årligt, ellers kan de sprænge krukkerne. De skal også holdes velforsynede med vand og gødning for at give friske skud med god smag.

Plant mynten i en spand i jorden

En anden løsning er at plante mynte i en dyb spand med drænhuller i bunden og så grave hele spanden ned i jorden. Spanden holder styr på rodskuddene, men vær opmærksom på, at kanten skal stikke op over jordoverfladen. Ellers sniger rodskuddene sig ud over kanten, og så er du lige vidt.

Sådan passer du mynten

Mynte kan dyrkes i både sol og halvskygge og holder mest af fugtig jord. Det går dog også uden, bare du vander i meget tørre perioder. Dyrker du planten i krukker, er det bedst at placere dem i halvskygge.

Brug også myntens blomster

Myntebladenes indhold af aromatiske olier er størst, lige før blomsterne springer ud midt på sommeren, så det er også på det tidspunkt, de smager bedst. De søde, lyslilla blomster er bittesmå og sidder i kranse op ad stænglerne. De er også spiselige og kan fx drysses i salaten eller urteteen. Blomsterne tiltrækker masser af insekter og sommerfugle med deres duft. Efter afblomstring går det tilbage for smagen, men hvis du klipper planterne ned, skyder der friske skud frem.

Mynte planten som lægeplante

Krydderurten skulle virke fordøjelsesfremmende og modvirke luft i maven. Derudover skulle et omslag med mynteblade angiveligt lindre insektbid og kløe, og smertestillende ved tandpine, hvis bladene tygges. 

Hvad kan man bruge mynte til?

Myntegele
Foto: Getty Images

Den friske krydderurt kan bruges i både madlavning og drinks. Herunder er nogle forslag til, hvad du kan bruge mynte til.

Mynte gele

Krudderurten vokser flittigt, og du kan bruge bladene til at lave myntegele hele sommeren og ud på efteråret. Myntegele er populært til lam, på brød eller sammen med ost, og så er det nemt at lave. Du skal blot tilføje sukker og geleringspulver, da mynte ikke indeholder naturlig pektin. Derfor skal det tilføjes for at få geleen til at stivne. Der findes mange opskrifter på myntegele online, blandt andet myntegele med lime.

Mynte sirup og the

Du kan nemt lave din egen myntesirup, som kan bruges i både kaffe, drinks og salater. Siruppen laves blot med vand, sukker og mynte, som koges sammen i en gryde. Du kan også prøve at blande siruppen i isthe eller danskvand for en frisk smag. Isthe kan nemt laves ved at hælde kogende vand over en håndfuld mynteblade. Herefter kan theen drikkes varm, som en frisk myntethe eller kold med et par isterninger i, som en forfriskende sommerdrik.

Tørret mynte

Tørret mynte
Foto: Getty Images

Tørret mynte er nemt at lave. Du kan både hænge dem til naturlig tørring eller bruge en dehydrator, hvis du ejer sådan én. Det er bedst at plukke den friske krydderurt til tørring tidligt på sommeren, inden den blomstrer, hvor smagen er mest kraftfuld, men du kan sagtens tørre mynte hen på sensommeren også. 

Hvis du har en dehydrator, lægger du blot en stor håndfuld myntestængler i lag i dehydratoren og lader dem tørre tre-fire timer ved 45 grader. Hvis mynten ikke er helt tør derefter, skal de tørres mere. Når den er helt tør, kan du hive de tørrede blade af stænglerne. Det er vigtigt, at bladene er helt tørre for saft, da de ellers vil mugne, når de opbevares. Hæld den tørrede mynte i et tætsluttende glas, og stil dem et mørkt sted. 

Hvis du ikke ejer en dehydrator, kan du vælge at hænge bundter af krydderurten til naturlig tørring. Du kan hænge dem et lunt sted til at starte med og efterfølgende flytte dem til et mindre varmt sted. Et godt sted kunne være i nærheden af en brændeovn. Dog skal du sikre dig, at bundterne ikke hænger i solen, men et skyggefuldt sted. Hvis mynten hænger et meget lunt sted, vil det tage et par dage at tørre bladene. Når du har sikret dig, at bladene er helt tørre og uden saft, kan du putte dem i et glas med tætsluttende låg og stille det et mørkt sted.

Forskellige slags

Mynte eller på latin, Mentha, er en planteslægt med mere end 20 arter og et hav af hybrider.

  • Ananasmynte M. suaveolens ’Variegata’, har dekorative brogede blade med cremefarvede aftegninger og en lækker frugtagtig duft og smag.
  • Grøn mynte M. spicata, har spidse, savtakkede blade og smager af spearmint.
  • Krusemynte M. spicata var. Crispa, har stærkt krusede blade, knap så kraftig vækst og smager som grøn mynte.
  • Pebermynte M. x piperata, har aflange, savtakkede blade med den velkendte pebermynte­smag.
  • Chokolademynte M. piperita choko, rødlige blade med et strejf af ”After Eight”-smag

Der findes et væld af forskellige slags mynte, som du kan plante derhjemme og bruge i sommerens madlavning. 

Marokkansk mynte (Mentha spicata Marokko)

Den marokkanske mynte har sprøde, takkede, aromatiske grønne blade, som sidder over for hinanden på stænglerne. Det er en frodig, vinterhårdfør plante, som giver mange blade. Den har en sødlig og frisk duft og smag.

Æblemynte (Mentha suaveolens)

Denne mynte er populær til saft og gele med sin æblelignende duft og lette blade. En variant af æblemynten er ananasmynten (Mentha suaveolens Variegata), der har hvidplettede blade. Æblemynten adskiller sig fra de fleste andre mynter ved at bladene har meget struktur og er let behårede.

Vandmynte (Mentha aquatica)

Denne mynte er en 30-75 centimeter høj plante, der er almindeligt voksende i Danmark omkring åer og vandhuller. Bladene er ovale og blomsterne er lyselilla. Den blomstrer fra juli til september, hvor bladene har en særlig skarp smag. 

Loppemynte (Mentha requienii)

Loppemynten kaldes også fruemynte eller korsikansk mynte og er så lille, at den er let at overse. Hvis man kommer til at træde på den, er man dog ikke i tvivl, da planten udsender en stærk mynteduft.

Mest læste artikler