Foto: Anemette Olesen

Artiskok kan dyrkes i din køkkenhave

Køkkenhaven

Artiskok har ry for at være svær at dyrke, og det er da også en kendsgerning, at den befinder sig på sin nordgrænse her i Danmark, og at vinteren passer den dårligt. Alligevel kan du godt kaste dig ud i artiskokdyrkning.

Så dem indendørs i februar

Hvis du sår dine planter inden døre allerede i februar-marts, kan du give dem en sæson, der er lang nok til, at der kan høstes lækre artiskokker allerede i år. Planterne dyrkes med andre ord, som om de kun er enårige.

Sådan sår du artiskok

Frøene sås i potter i såmuld og dækkes med 5 mm jord. Kom to frø i hver potte, og vand let efter såning, så frø og jord kommer i god kontakt. Efter 3-6 dage dukker kimbladene frem. Fjern den svageste plante, og stil planterne så lyst som muligt ved 15-20 grader. Vand jævnligt, men undgå overvanding. Når planterne er 10 cm høje, skal de have mere plads til rødderne. Plant dem om til en større potte i god muld.

Flyt dem ud i maj

Midt i maj er planterne ved at være for store til vindueskarmen. Heldigvis er det blevet forår, og risikoen for frost er ved at være overstået. Før artiskokkerne plantes ud, skal de hærdes. Stil dem ud et lunt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Forlæng gradvist perioden, og flyt dem evt. til drivhuset efter en uge eller to. Dæk evt. planterne med fiberdug i den første tid, og husk at vande grundigt i etableringsfasen.

Giv artiskokken meget plads

Der bør være mindst en meter mellem planterne ved udplantning. De trives bedst på en lun og læfyldt vokseplads. Den kraftigt voksende plante behøver kraftig jord uden for meget sand, men gerne med masser af næring. De første artiskokker kan høstes i juli-august. Det er en god idé at høste de første på et tidligt stadium, da det sætter gang i blomsterdannelsen.

Læs også: De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Høst i tide

Det er selve blomsterknoppen, der spises. Den er moden til høst, når de første dækblade begynder at stritte ud fra knoppen. Hvis først blomsten begynder at folde sig ud, er tidspunktet for høst forpasset, og du må i stedet glæde dig over blomstens skønhed. Den kan bruges i dekorationer og kan også tørres, men spises kan den ikke længere. Blomsten skæres af med en skarp kniv eller en rosensaks cirka 2,5 cm under blomstens bund.

Artiskok er en tidsel

Artiskok, Cynara scolymus, tilhører kurveblomstfamilien og er beslægtet med både mælkebøtter og tidsler. Der er 14 arter i Cynaraslægten. Kardon, Cynara cardunculus, er en nær slægtning til artiskokken. Kardonens blomster er mindre og for hårde til at spise. I stedet bleger man bladstænglerne og spiser dem. Kardon er mere hårdfør end artiskokken, så overvintring frembyder sjældent problemer.

Sådan tilbereder du artiskokken

Skær stilken af lige under blomsten, fjern de groveste dækblade, og kog blomsten i letsaltet vand med citron i ca. 1⁄2 time. Når de yderste blade slipper let, er den mør. Bladenes kødfulde ende dyppes i smør eller dressing og skrabes af med tænderne. Til sidst fjernes det “hårede” skæg fra blomsterbunden, der er en skattet delikatesse i sig selv.

7 marts 2005
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Anlæg et højbed til grøntsager og krydderurter

Dette par laver langtidsplanlægning i haven, pergolaer fx, men som et ekstra, hurtigtvoksende element har de bygget et højbed til køkkenhave...

0

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

0

Få flere kartofler af samme plante

Ønsker du at kunne servere lækre, nye kartofler hele sommeren, kan du her finde et par tips, som vil gøre dit kartoffel udbytte større.

0

Sådan får du mest ud af din køkkenhave

Det er ikke al slags frugt og grønt, som har lige godt af at blive dyrket ved siden af hinanden. Nogle kombinationer skal du faktisk direkte...

0

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.