Foto: Anemette Olesen

Artiskok kan dyrkes i din køkkenhave

Køkkenhaven

Artiskok har ry for at være svær at dyrke, og det er da også en kendsgerning, at den befinder sig på sin nordgrænse her i Danmark, og at vinteren passer den dårligt. Alligevel kan du godt kaste dig ud i artiskokdyrkning.

Så dem indendørs i februar

Hvis du sår dine planter inden døre allerede i februar-marts, kan du give dem en sæson, der er lang nok til, at der kan høstes lækre artiskokker allerede i år. Planterne dyrkes med andre ord, som om de kun er enårige.

Sådan sår du artiskok

Frøene sås i potter i såmuld og dækkes med 5 mm jord. Kom to frø i hver potte, og vand let efter såning, så frø og jord kommer i god kontakt. Efter 3-6 dage dukker kimbladene frem. Fjern den svageste plante, og stil planterne så lyst som muligt ved 15-20 grader. Vand jævnligt, men undgå overvanding. Når planterne er 10 cm høje, skal de have mere plads til rødderne. Plant dem om til en større potte i god muld.

Flyt dem ud i maj

Midt i maj er planterne ved at være for store til vindueskarmen. Heldigvis er det blevet forår, og risikoen for frost er ved at være overstået. Før artiskokkerne plantes ud, skal de hærdes. Stil dem ud et lunt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Forlæng gradvist perioden, og flyt dem evt. til drivhuset efter en uge eller to. Dæk evt. planterne med fiberdug i den første tid, og husk at vande grundigt i etableringsfasen.

Giv artiskokken meget plads

Der bør være mindst en meter mellem planterne ved udplantning. De trives bedst på en lun og læfyldt vokseplads. Den kraftigt voksende plante behøver kraftig jord uden for meget sand, men gerne med masser af næring. De første artiskokker kan høstes i juli-august. Det er en god idé at høste de første på et tidligt stadium, da det sætter gang i blomsterdannelsen.

Læs også: Dyrk dine egne løg

Høst i tide

Det er selve blomsterknoppen, der spises. Den er moden til høst, når de første dækblade begynder at stritte ud fra knoppen. Hvis først blomsten begynder at folde sig ud, er tidspunktet for høst forpasset, og du må i stedet glæde dig over blomstens skønhed. Den kan bruges i dekorationer og kan også tørres, men spises kan den ikke længere. Blomsten skæres af med en skarp kniv eller en rosensaks cirka 2,5 cm under blomstens bund.

Artiskok er en tidsel

Artiskok, Cynara scolymus, tilhører kurveblomstfamilien og er beslægtet med både mælkebøtter og tidsler. Der er 14 arter i Cynaraslægten. Kardon, Cynara cardunculus, er en nær slægtning til artiskokken. Kardonens blomster er mindre og for hårde til at spise. I stedet bleger man bladstænglerne og spiser dem. Kardon er mere hårdfør end artiskokken, så overvintring frembyder sjældent problemer.

Sådan tilbereder du artiskokken

Skær stilken af lige under blomsten, fjern de groveste dækblade, og kog blomsten i letsaltet vand med citron i ca. 1⁄2 time. Når de yderste blade slipper let, er den mør. Bladenes kødfulde ende dyppes i smør eller dressing og skrabes af med tænderne. Til sidst fjernes det “hårede” skæg fra blomsterbunden, der er en skattet delikatesse i sig selv.

7 marts 2005
0

Anlæg et højbed til grøntsager og krydderurter

Dette par laver langtidsplanlægning i haven, pergolaer fx, men som et ekstra, hurtigtvoksende element har de bygget et højbed til køkkenhave...

0

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

0

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

0

Få flere kartofler af samme plante

Ønsker du at kunne servere lækre, nye kartofler hele sommeren, kan du her finde et par tips, som vil gøre dit kartoffel udbytte større.

0

Sådan får du mest ud af din køkkenhave

Det er ikke al slags frugt og grønt, som har lige godt af at blive dyrket ved siden af hinanden. Nogle kombinationer skal du faktisk direkte...

0

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

5

Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbombe...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Malurt er en alsidig plante, som findes i flere former

Malurt er efterhånden en sjælden haveplante – den er ellers ganske nem at have med at gøre. Der findes flere spændende former af malurt, og...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

0

Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet...

0

Rodfrugter i haven

De lækre vinterrodfrugter er nemme at dyrke selv og smager fantastisk lige fra haven.

0

Årets bedste plantetid

Planter, der mistrives, er tidsrøvere og en kilde til mange ærgrelser. Derfor er det vigtigt at gi’ nye planter så god en start som muligt,...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.