Artiskok kan dyrkes i din køkkenhave

Artiskok har ry for at være svær at dyrke, og det er da også en kendsgerning, at den befinder sig på sin nordgrænse her i Danmark, og at vinteren passer den dårligt. Alligevel kan du godt kaste dig ud i artiskokdyrkning.


Så dem indendørs i februar

Hvis du sår dine planter inden døre allerede i februar-marts, kan du give dem en sæson, der er lang nok til, at der kan høstes lækre artiskokker allerede i år. Planterne dyrkes med andre ord, som om de kun er enårige.

Sådan sår du artiskok

Frøene sås i potter i såmuld og dækkes med 5 mm jord. Kom to frø i hver potte, og vand let efter såning, så frø og jord kommer i god kontakt. Efter 3-6 dage dukker kimbladene frem. Fjern den svageste plante, og stil planterne så lyst som muligt ved 15-20 grader. Vand jævnligt, men undgå overvanding. Når planterne er 10 cm høje, skal de have mere plads til rødderne. Plant dem om til en større potte i god muld.

Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Flyt dem ud i maj

Midt i maj er planterne ved at være for store til vindueskarmen. Heldigvis er det blevet forår, og risikoen for frost er ved at være overstået. Før artiskokkerne plantes ud, skal de hærdes. Stil dem ud et lunt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Forlæng gradvist perioden, og flyt dem evt. til drivhuset efter en uge eller to. Dæk evt. planterne med fiberdug i den første tid, og husk at vande grundigt i etableringsfasen.

Giv artiskokken meget plads

Der bør være mindst en meter mellem planterne ved udplantning. De trives bedst på en lun og læfyldt vokseplads. Den kraftigt voksende plante behøver kraftig jord uden for meget sand, men gerne med masser af næring. De første artiskokker kan høstes i juli-august. Det er en god idé at høste de første på et tidligt stadium, da det sætter gang i blomsterdannelsen.

Læs også: Tallerkensmækker – få tips til nem såning og udplantning

Høst i tide

Det er selve blomsterknoppen, der spises. Den er moden til høst, når de første dækblade begynder at stritte ud fra knoppen. Hvis først blomsten begynder at folde sig ud, er tidspunktet for høst forpasset, og du må i stedet glæde dig over blomstens skønhed. Den kan bruges i dekorationer og kan også tørres, men spises kan den ikke længere. Blomsten skæres af med en skarp kniv eller en rosensaks cirka 2,5 cm under blomstens bund.

Artiskok er en tidsel

Artiskok, Cynara scolymus, tilhører kurveblomstfamilien og er beslægtet med både mælkebøtter og tidsler. Der er 14 arter i Cynaraslægten. Kardon, Cynara cardunculus, er en nær slægtning til artiskokken. Kardonens blomster er mindre og for hårde til at spise. I stedet bleger man bladstænglerne og spiser dem. Kardon er mere hårdfør end artiskokken, så overvintring frembyder sjældent problemer.

Sådan tilbereder du artiskokken

Skær stilken af lige under blomsten, fjern de groveste dækblade, og kog blomsten i letsaltet vand med citron i ca. 1⁄2 time. Når de yderste blade slipper let, er den mør. Bladenes kødfulde ende dyppes i smør eller dressing og skrabes af med tænderne. Til sidst fjernes det “hårede” skæg fra blomsterbunden, der er en skattet delikatesse i sig selv.

Mest læste artikler