Foto: Anemette Olesen

Artiskok kan dyrkes i din køkkenhave

KøkkenhavenArtiskok har ry for at være svær at dyrke, og det er da også en kendsgerning, at den befinder sig på sin nordgrænse her i Danmark, og at vinteren passer den dårligt. Alligevel kan du godt kaste dig ud i artiskokdyrkning.

Så dem indendørs i februar

Hvis du sår dine planter inden døre allerede i februar-marts, kan du give dem en sæson, der er lang nok til, at der kan høstes lækre artiskokker allerede i år. Planterne dyrkes med andre ord, som om de kun er enårige.

Sådan sår du artiskok

Frøene sås i potter i såmuld og dækkes med 5 mm jord. Kom to frø i hver potte, og vand let efter såning, så frø og jord kommer i god kontakt. Efter 3-6 dage dukker kimbladene frem. Fjern den svageste plante, og stil planterne så lyst som muligt ved 15-20 grader. Vand jævnligt, men undgå overvanding. Når planterne er 10 cm høje, skal de have mere plads til rødderne. Plant dem om til en større potte i god muld.

Flyt dem ud i maj

Midt i maj er planterne ved at være for store til vindueskarmen. Heldigvis er det blevet forår, og risikoen for frost er ved at være overstået. Før artiskokkerne plantes ud, skal de hærdes. Stil dem ud et lunt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Forlæng gradvist perioden, og flyt dem evt. til drivhuset efter en uge eller to. Dæk evt. planterne med fiberdug i den første tid, og husk at vande grundigt i etableringsfasen.

Giv artiskokken meget plads

Annonce

Der bør være mindst en meter mellem planterne ved udplantning. De trives bedst på en lun og læfyldt vokseplads. Den kraftigt voksende plante behøver kraftig jord uden for meget sand, men gerne med masser af næring. De første artiskokker kan høstes i juli-august. Det er en god idé at høste de første på et tidligt stadium, da det sætter gang i blomsterdannelsen.

Høst i tide

Det er selve blomsterknoppen, der spises. Den er moden til høst, når de første dækblade begynder at stritte ud fra knoppen. Hvis først blomsten begynder at folde sig ud, er tidspunktet for høst forpasset, og du må i stedet glæde dig over blomstens skønhed. Den kan bruges i dekorationer og kan også tørres, men spises kan den ikke længere. Blomsten skæres af med en skarp kniv eller en rosensaks cirka 2,5 cm under blomstens bund.

Artiskok er en tidsel

Artiskok, Cynara scolymus, tilhører kurveblomstfamilien og er beslægtet med både mælkebøtter og tidsler. Der er 14 arter i Cynaraslægten. Kardon, Cynara cardunculus, er en nær slægtning til artiskokken. Kardonens blomster er mindre og for hårde til at spise. I stedet bleger man bladstænglerne og spiser dem. Kardon er mere hårdfør end artiskokken, så overvintring frembyder sjældent problemer.

Sådan tilbereder du artiskokken

Skær stilken af lige under blomsten, fjern de groveste dækblade, og kog blomsten i letsaltet vand med citron i ca. 1⁄2 time. Når de yderste blade slipper let, er den mør. Bladenes kødfulde ende dyppes i smør eller dressing og skrabes af med tænderne. Til sidst fjernes det “hårede” skæg fra blomsterbunden, der er en skattet delikatesse i sig selv.

7 marts 2005

0 Comment

3

Høst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter...

1

Et kig ind i en smagfuld og funktionel køkkenhave

Hjemme hos Lotta er der både smagfuldt og funktionelt. Hun tager gerne hånd om ting, andre har kasseret og bruger dem bl.a. i sin køkkenhave. Hos Lotta...

5

Brændenælder er sunde og kan bruges i maden

Brændenælder stikker, men de smager godt. Måske skulle du se lidt mildere på dem fremover, for de er lettilgængelige og de rene vitaminbomber, når du...

0

Gøremål i haven i maj måned

I maj skal køkkenhaven plantes til, og her er udplantningsplanter en genvej til succes. De er mere hårdføre end planter, der bliver sået direkte i...

3

Få succes med at dyrke gulerødder

Når gulerodsdyrkningen skal være vellykket, spiller to vigtige faktorer ind: Planterne må ikke stå for tæt, og gulerodsfluen skal holdes på afstand....

2

Dyrk dine egne popcorn i haven

Du kan selv dyrke majs-kerner til popcorn, og det er ikke sværere end at dyrke almindelige sukkermajs. Det er dog ikke alle majskerner, der kan poppes,...

0

Gode tricks til jorden i køkkenhaven

Når du ejer en køkkenhave, kan der nemt dukke forskellige spørgsmål om dens pasning op. Skal du grave køkkenhaven grundigt igennem hvert (efter)år?...

1

Dyrk kål i haven – få gode råd til hvordan

Kål er for alvor kommet på menuen igen i takt med den voksende interesse for nordisk mad. Mange slags kål har samme baggrund – derfor er der nogle...

2

Lav græsplænen om til køkkenhave

Når du skal omdanne et stykke af græsplænen til køkkenhave, er det muligt at undgå det hårde gravearbejde, hvis du har mod på at bruge plastik eller...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og...

0

Malurt er en alsidig plante, som findes i flere former

Malurt er efterhånden en sjælden haveplante – den er ellers ganske nem at have med at gøre. Der findes flere spændende former af malurt, og de vil...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der særligt fokus...

3

Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennepsfrø. Du...

7

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven, og du kan lægge dem i jorden fra nu af, og indtil frosten for alvor sætter ind. Få syv gode råd til dyrkningen,...

4

Sådan anlægger du et jordbærbed i haven

Vil du gerne kunne plukke dine egne jordbær næste sommer, er det i år, du skal anlægge bedet. Juli er den bedste måned at anlægge et jordbærbed. Få en...