Alle klarer ærterne

Køkkenhaven
Ingen køkkenhave uden ærter: De gror, så det næsten kan ses, og de kan spises lige fra planten.


Foto: Annemette Olesen

Af Ulla Sørensen, idényt nr. 3, 2005
Fotos: Anemette Olesen

Både voksne og børn nyder det sprøde lille smæld, når man åbner den friskplukkede ærtebælg, og fornemmelsen af de glatte, grønne kugler, når de triller ud i hånden og derfra lige ind i munden. Den helt specielle, friske søde smag, som vi alle kender. Det er indbegrebet af sommer. Og så er ærter tilmed noget af det allernemmeste, du kan dyrke i din køkkenhave.

Frøene spirer inden for en til to uger, og stænglerne vokser med en fart, så det næsten kan ses med det blotte øje. Det tiltaler såvel børn som barnlige sjæle.

Så i flere omgange
Frøene skal sås fra slutningen af april, når jorden har samlet lidt solvarme. Det fremmer spiringen, hvis de inden såningen lægges i blød i lunkent vand natten over.

Flere af de almindelige sorter er udviklet til professionel dyrkning. Her ønsker man, at alle ærter modner samtidig, så de kan høstes effektivt med maskiner. Haveejerne derimod vil gerne kunne plukke friske ærter over en længere periode. Her forlænger det sæsonen betragteligt at så nye rækker med en til to ugers mellemrum – dog ikke senere end til udgangen af juni – eller at vælge flere forskellige sorter.
Flere slags ærter
Marværter er de almindeligste i haverne. Der findes en række sorter med højder fra 40-50 cm og op til et par meter. De lave og mellemhøje er nemmest at plukke.
Skalærter dyrkes efterhånden sjældent. De er knap så søde som marværter, og smagen kan virke lidt bitter. Men de er hårdføre og hurtigt spiseklare. Det er den type, der bruges til at lave gule ærter af.
Sukkerærter har ikke de seje hinder i bælgene og kan derfor spises hele. De skal høstes, mens bælgene endnu er flade og sprøde. Sorterne bliver fra 40 til 75 cm høje.
Slikærter er en krydsning mellem marvært og sukkerært. Bælgene er ekstra søde og spises med ærterne indeni. Sorterne varierer i højde på samme måde som marvært.

Frøene sættes i 5-6 cm dybe riller i jorden, 5-8 cm fra hinanden. Af hensyn til den senere opbinding er det en god idé at så i dobbeltrækker med 10-20 cm’s afstand. Næste dobbeltrække sås med cirka 50 cm’s afstand til den forrige, så du kan komme ind og plukke ærterne.

Afstanden mellem rækkerne kan passende udnyttes til andre lækkerier som radiser, spinat og salat, der udvikler sig ret hurtigt og således er spist, før ærterne for alvor får brug for pladsen.
Foto: Annemette Olesen
Ærterne gøder jorden
Fuglene – navnlig duerne – er vilde med de nysåede frø og de nyspirede ærter. Dæk derfor ærtestykket med grene eller trådnet, indtil planterne er omkring 10 cm høje. Så er det alligevel tid til at sørge for opbinding.

Når ærterne begynder at sætte blomster og senere danne bælge, er det vigtigt, at jorden holdes jævnt fugtig. Ellers bliver ærterne hurtigt seje og melede. Det gør de også, hvis bælgene når at blive for trinde på planten. Høst ofte – gerne dagligt. Det er kun en ekstra fornøjelse at gå en runde omkring ærtestykket efter en håndfuld til salatskålen eller bare til at spise lige på stedet.

Gødning er sjældent nødvendig. Ærter opsamler ligesom bønner kvælstofdannende bakterier og er dermed selvforsynende med næring. Næringen bliver i jorden efter høst og er næste år et værdifuldt tilskud til mere grådige planter som de forskellige kålsorter.

Den næringsrige jord efter ærterne kan også udnyttes til udplantning af grønkål, som tåler at stå ude den kommende vinter. Eller du kan i august så en omgang spinat til at spise, inden vinteren sætter ind.

I øvrigt er kaniner og forskellige andre husdyr meget glade for den høstede ærtehalm.

Praktisk og dekorativ opbinding
Foto: Annemette OlesenÆrter klatrer ved hjælp af slyngtråde, som dannes af det yderste af bladene. De snor sig omkring alt, hvad de møder, og holder på den måde planten fast.

Den enkleste form for opbinding er blot at stikke kviste fra beskæring af træer og buske ned i jorden på begge sider af dobbeltrækkerne. Det er tilstrækkeligt til ærter med en højde på 60-70 cm. Et sirligt fletværk af kæppe fra bambus, hassel eller pil mellem dobbeltrækkerne kan gøre ærtebedet til et meget dekorativt indslag i køkkenhaven.

Eller du kan slå stokke i jorden for enden af rækkerne og trække tråde, snore eller trådnet mellem dem og mellem dobbeltrækkerne. Det giver stabilt fæste også for de meterhøje sorter.


7 april 2005

0 Comment

0

Giv aspargesbedet en efterårskur

Siden aspargeshøsten sluttede, har de fine, lange filigran-skud samlet næring til plantens underjordiske dele, så der bliver masser af...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Giv kartoflerne et forspring med forspiring i marts

Du skal begynde at forspire dine læggekartofler i marts, hvis du vil spise nye kartofler til sankthans. Du kan også med fordel forspire...

4

Sådan får du en mobil køkkenhave i krukker

Høst hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter til middagsbordet helt uden køkkenhave. Du kan dyrke grøntsager og krydderurter i næsten hvad...

1

10 tricks til at dine jordbær bliver meget bedre

At vande rigtigt - og samtidig spare på gødningen i jordbærbedet er gode tips, hvis du konkurrerer med naboen om de flotteste jordbær. Få...

0

Artiskok kan dyrkes i din køkkenhave

Artiskok har ry for at være svær at dyrke, og det er da også en kendsgerning, at den befinder sig på sin nordgrænse her i Danmark, og at...

2

Dyrk dine egne popcorn i haven

Du kan selv dyrke majs-kerner til popcorn, og det er ikke sværere end at dyrke almindelige sukkermajs. Det er dog ikke alle majskerner, der...

3

Høst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

0

Rabarberplanten - havens nemmeste

Det kommer som en overraskelse hvert år, når rabarberens skud som knytnæver bryder frem gennem jordskorpen allerede i marts. Det så ellers...

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Mens de fleste grøntsager i køkkenhaven sås eller plantes om foråret og...

3

Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennep...

0

Gøremål i haven i maj måned

I maj skal køkkenhaven plantes til, og her er udplantningsplanter en genvej til succes. De er mere hårdføre end planter, der bliver sået...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

0

Køkkenhave til børnene - sådan lærer de at dyrke grøntsager

Den gamle sandkasse blev forvandlet til havebed og Elisabet Broomés børn fik deres egen køkkenhave. Her lærer de at få ting til at vokse,...

0

Luksus i køkkenhaven

I en køkkenhave med begrænset plads, kan man vælge kun at dyrke de dyre grøntsager.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.