Tomater

Køkkenhaven
Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden - læs mere om planten her.
TOMATER

Historien om tomaten
Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden, men det var hos det indianske folk aztekerne i 1300-tallets Mexico, at xitomatl, som de kaldte den runde frugt, for alvor vandt terræn.

Herfra bredte den sig til Europa, da den spanske hærfører Hernandez Cortés efter at have erobret aztekernes rige tog nogle tomatplanter med hjem i bagagen.

I Spanien og Italien blev tomaten fra Mexico modtaget med åbne arme. Spanierne nød den kogt med salt, peber og olivenolie, og italienerne kaldte den for pomodoro, "kærlighedens æble", hvilket hænger ved den dag i dag.

Men i resten af Europa fik tomaterne en kølig modtagelse. I rå tilstand blev de direkte anset for at være usunde ­ ja endog giftige, lød rygtet.

Og folk, der absolut ville forsøge sig med dem i madlavningen, blev rådet til at koge dem i mindst et par timer.

I dag er vi da heldigvis blevet klogere.

Store bøftomater farseret med lammekød og ris og serveret med ovnbagte hvidløg, lammeculotte og krydderurtesauce
(til 4 personer)

En skøn krydret ret med inspiration fra middelhavslandene.

Ingredienser:
Farserede tomater:
4 store bøftomater
250 g hakket lammekød
1 stort løg
250 g kogte kolde ris
1 soltørrede tomater
2 fed hvidløg
3 kviste blandede krydderurter (fx rosmarin, timian og basilikum)
2 glas rødvin
salt og peber
olie

Krydderurtesaucen:
rødvinsfond fra lammekødet
1/2 l god bouillon
3 kviste blandede krydderurter
salt og peber
lidt jævning

Tilbehør:
400 g lammeculotte (2 stk)
4 fed hvidløg
1 spsk olie
salt og peber

Fremgangsmåde:
Farserede tomater: Skær lågene af tomaterne (gem dem), udhul dem med en ske og hak tomatkødet fint. Hak løget, de soltørrede tomater og krydderurterne. Steg det hakkede løg i lidt olie, til det er gyldenbrunt og tilsæt så det hakkede lammekød. Steg igennem i 4-5 minutter, tilsæt de soltørrede tomater, hvidløg og krydderurter. Steg igen i et par minutter og krydr med salt og peber. Tilsæt det hakkede tomatkød og steg videre i 3-4 minutter og kom så rødvinen i. Kog igennem i endnu nogle minutter, før fonden sigtes fra. Tilsæt de kolde kogte ris og smag til med salt og peber. Kom fyldet i tomaterne, læg tomatlågene på, pensl med lidt olie og bag tomaterne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Krydderurtesauce: Bland bouillon og rødvinsfonden fra lammekødet, kog ind til det halve og jævn til en passende konsistens, krydr med salt og peber og tilsæt de hakkede krydderurter.

Tilbehør: Skyl hvidløgene grundigt under vand og fjern de løse skaller og blade. Skær cirka 1Ž2 cm af bunden på hvidløgene og stil dem på et lag af salt i et ildfast fad. Pensl dem med olie og bag dem i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader, til de er møre og gyldenbrune. Rids lammeculotterne og gnid dem med lidt hvidløg. Krydr med salt og peber, brun dem af på en pande og steg dem i 10 minutter i ovnen ved 200 grader. Anret tomaterne på et fad med de ovnbagte hvidløg og skiver af lammeculotte omkranset af saucen.


Tomatsalat

Tomatsalat af årstidens blandede tomater, serveret med rucola,
fetaost og gulerods-tzatziki
(til 4 personer)

Ingredienser:
Tomatsalat:
250 g rucola
250 g hjertesalat
750 g blandede tomater
4 spsk olie
1 spsk balsamico-eddike
200 g god fetaost i tern
2-3 kviste basilikum
salt og peber

Gulerodstzatziki:
2 gulerødder
2 fed hvidløg
1 limefrugt
4 dl 10% græsk yoghurt
salt og peber

Fremgangsmåde:
Tomatsalat: Skyl rocolaen og hjertesalaten grundigt, vend dem med halvdelen af olien og krydr med salt og peber. Kom salaten op i et stort fad. Tag tomaterne og skær dem i mundrette stykker. Bland resten af olien, balsamico-eddiken, fetaosten og basilikumbladene sammen, smag til med salt og peber og hæld blandingen over salaten.

Gulerodstzatziki: Skræl gulerødderne og riv dem på den fine side af rivejernet. Riv skallen og pres saften fra limefrugten og rør begge dele i gulerødderne. Riv to fed hvidløg i, tilsæt yoghurt og rør det hele sammen. Smag til med salt og peber og eventuel lidt ekstra limesaft. Kom tzatzikien ud over tomaterne og server.
11 august 2006
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.