Tomater

Køkkenhaven
Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden - læs mere om planten her.
TOMATER

Historien om tomaten
Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden, men det var hos det indianske folk aztekerne i 1300-tallets Mexico, at xitomatl, som de kaldte den runde frugt, for alvor vandt terræn.

Herfra bredte den sig til Europa, da den spanske hærfører Hernandez Cortés efter at have erobret aztekernes rige tog nogle tomatplanter med hjem i bagagen.

I Spanien og Italien blev tomaten fra Mexico modtaget med åbne arme. Spanierne nød den kogt med salt, peber og olivenolie, og italienerne kaldte den for pomodoro, "kærlighedens æble", hvilket hænger ved den dag i dag.

Men i resten af Europa fik tomaterne en kølig modtagelse. I rå tilstand blev de direkte anset for at være usunde ­ ja endog giftige, lød rygtet.

Og folk, der absolut ville forsøge sig med dem i madlavningen, blev rådet til at koge dem i mindst et par timer.

I dag er vi da heldigvis blevet klogere.

Store bøftomater farseret med lammekød og ris og serveret med ovnbagte hvidløg, lammeculotte og krydderurtesauce
(til 4 personer)

En skøn krydret ret med inspiration fra middelhavslandene.

Ingredienser:
Farserede tomater:
4 store bøftomater
250 g hakket lammekød
1 stort løg
250 g kogte kolde ris
1 soltørrede tomater
2 fed hvidløg
3 kviste blandede krydderurter (fx rosmarin, timian og basilikum)
2 glas rødvin
salt og peber
olie

Krydderurtesaucen:
rødvinsfond fra lammekødet
1/2 l god bouillon
3 kviste blandede krydderurter
salt og peber
lidt jævning

Tilbehør:
400 g lammeculotte (2 stk)
4 fed hvidløg
1 spsk olie
salt og peber

Fremgangsmåde:
Farserede tomater: Skær lågene af tomaterne (gem dem), udhul dem med en ske og hak tomatkødet fint. Hak løget, de soltørrede tomater og krydderurterne. Steg det hakkede løg i lidt olie, til det er gyldenbrunt og tilsæt så det hakkede lammekød. Steg igennem i 4-5 minutter, tilsæt de soltørrede tomater, hvidløg og krydderurter. Steg igen i et par minutter og krydr med salt og peber. Tilsæt det hakkede tomatkød og steg videre i 3-4 minutter og kom så rødvinen i. Kog igennem i endnu nogle minutter, før fonden sigtes fra. Tilsæt de kolde kogte ris og smag til med salt og peber. Kom fyldet i tomaterne, læg tomatlågene på, pensl med lidt olie og bag tomaterne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Krydderurtesauce: Bland bouillon og rødvinsfonden fra lammekødet, kog ind til det halve og jævn til en passende konsistens, krydr med salt og peber og tilsæt de hakkede krydderurter.

Tilbehør: Skyl hvidløgene grundigt under vand og fjern de løse skaller og blade. Skær cirka 1Ž2 cm af bunden på hvidløgene og stil dem på et lag af salt i et ildfast fad. Pensl dem med olie og bag dem i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader, til de er møre og gyldenbrune. Rids lammeculotterne og gnid dem med lidt hvidløg. Krydr med salt og peber, brun dem af på en pande og steg dem i 10 minutter i ovnen ved 200 grader. Anret tomaterne på et fad med de ovnbagte hvidløg og skiver af lammeculotte omkranset af saucen.


Tomatsalat

Tomatsalat af årstidens blandede tomater, serveret med rucola,
fetaost og gulerods-tzatziki
(til 4 personer)

Ingredienser:
Tomatsalat:
250 g rucola
250 g hjertesalat
750 g blandede tomater
4 spsk olie
1 spsk balsamico-eddike
200 g god fetaost i tern
2-3 kviste basilikum
salt og peber

Gulerodstzatziki:
2 gulerødder
2 fed hvidløg
1 limefrugt
4 dl 10% græsk yoghurt
salt og peber

Fremgangsmåde:
Tomatsalat: Skyl rocolaen og hjertesalaten grundigt, vend dem med halvdelen af olien og krydr med salt og peber. Kom salaten op i et stort fad. Tag tomaterne og skær dem i mundrette stykker. Bland resten af olien, balsamico-eddiken, fetaosten og basilikumbladene sammen, smag til med salt og peber og hæld blandingen over salaten.

Gulerodstzatziki: Skræl gulerødderne og riv dem på den fine side af rivejernet. Riv skallen og pres saften fra limefrugten og rør begge dele i gulerødderne. Riv to fed hvidløg i, tilsæt yoghurt og rør det hele sammen. Smag til med salt og peber og eventuel lidt ekstra limesaft. Kom tzatzikien ud over tomaterne og server.
11 august 2006
0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.