Forspiring af kartofler er lig med succes

Køkkenhaven

Få konkrete tips til, hvordan du får succes med forspiringen af dine kartofler. Der findes tidlige kartoffelsorter til de ivrige og lidt senere til dem, der gerne vil sprede kartoffelhøsten lidt længere. 

2,5 kg læggekartofler rækker til cirka 10 kvm køkkenhave.
2,5 kg læggekartofler rækker til cirka 10 kvm køkkenhave. Foto: Lotte Bjarke

Foto: Lotte BjarkeForspiring giver en succes

Forspiring af kartofler betyder, at knoldene kommer hurtigere i gang, når de plantes ud, og det giver stærkere planter og mindre risiko for sygdomme.
 
Der findes et hav af kartoffelsorter, og der kommer hele tiden nye til. De nye sorter har fx bedre spiseegenskaber og dyrkningssikkerhed. Derfor kan du opleve, at det ikke er til at opdrive læggeknolde af din gamle yndlingskartoffel. Producenterne af læggeknolde har simpelthen erstattet den med nogle bedre. 

Gode kartoffelsorter

Kartoffelsorten afhænger af, hvornår du vil høste.
 
De tidlige sorter vokser hurtigt og har derfor et mindre tørstofindhold. De skal spises, mens de er nye. Vil du have tidlige kartofler, er sorten Hamlet et godt bud. Den er både tidlig og velsmagende, og bliver ikke "vandet" under tilberedningen. Sorten Solist er endnu tidligere end Hamlet, men den skal spises meget tidligt, da holdbarheden er ringe. 
 
Sorterne Folva, Jutlandia og Sava er lidt længere om at komme i gang, men så har man også fornøjelse af dem i en længere periode. Ballerina er en lækker, delikatessekartoffel, der er en af de forholdsvis nye kartoffelsorter.

Foto: Lotte BjarkeForspiring er nemt

Du skal bruge en pose læggeknolde og æggebakker eller flade kasser. Processen varer 5-6 uger, og da knoldene skal være klar til udplantning i begyndelsen af maj, betyder det, at forspiringen skal sættes i gang i midten af marts.

Find kartoflernes øjne - de skal vende opad

Se nærmere på hver enkelt knold, så vil du opdage nogle små knopper i den ene ende af knolden.
 
Knopperne kaldes kartoflens "øjne", og det er fra dem, den nye plante skyder frem. Derfor skal "øjnene" vende opad under hele forspiringen.
  
Sæt kartoflerne op i æggebakken eller sæt dem helt tæt sammen i bakken, så de støtter hinanden. Under forspiringen skal læggekartoflerne stå lyst og køligt. En temperatur på 15-18° er perfekt, og det er afgørende, at der er masser af sollys.

Perfekte spirer - lyset er vigtigt

Kartoffelknoldene begynder hurtigt at spire. Den perfekte spire er kort – cirka 1 cm - tyk og mørkegrøn.
 
Lange, blege spirer er tegn på, at der ikke er nok lys. Sådan nogle spirer knækker nemt, når knolden plantes ud, og så er forspiringen spildt.
 
Af samme grund skal du altid tjekke læggekartoflerne, før du køber. Lad dem ligge, hvis de allerede har lange, blege spirer.

Det skal være frostfrit, inden knoldene lægges ud

Efter 5-6 uger er læggeknoldene klar til at blive plantet ud.
 
Du skal være opmærksom på, at de overhovedet ikke tåler frost, så hold øje med vejrudsigten.
 
Knoldene lægges godt 5 cm nede i jorden. Læg de tidlige kartofler med en afstand i rækken på 30 cm og 50 cm mellem rækkerne. De senere kartofler lægges med større afstand i rækkerne.

Sådan hypper du kartoflerne 

Alle grønne dele af kartoffelplanten er giftige. Det gælder også kartoffelknolde, der har ligget i jordoverfladen og har fået lys og dermed er blevet grønne.
 
For at undgå de grønne knolde, skal kartoflerne hyppes. Det gør du ved at skubbe jorden mellem rækkerne op omkring planterne fra begge sider, som en lille vold. Gerne flere gange i løbet af dyrkningstiden.

Efter blomstring kan du høste

Kartoflerne dannes, når planterne begynder at blomstre.
 
Du kan begynde at høste et par uger efter blomstring, hvis du vil have tidlige kartofler. Hvis du vil lagre kartoflerne, skal du vente, til toppen begynder at visne. Da har knoldene dannet en tyk skræl, der gør, at de kan holde sig længe.
21 februar 2008
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.