Forspiring af kartofler er lig med succes

Få konkrete tips til, hvordan du får succes med forspiringen af dine kartofler. Der findes tidlige kartoffelsorter til de ivrige og lidt senere til dem, der gerne vil sprede kartoffelhøsten lidt længere. 


Foto: Lotte BjarkeForspiring giver en succes

Forspiring af kartofler betyder, at knoldene kommer hurtigere i gang, når de plantes ud, og det giver stærkere planter og mindre risiko for sygdomme.

 
Der findes et hav af kartoffelsorter, og der kommer hele tiden nye til. De nye sorter har fx bedre spiseegenskaber og dyrkningssikkerhed. Derfor kan du opleve, at det ikke er til at opdrive læggeknolde af din gamle yndlingskartoffel. Producenterne af læggeknolde har simpelthen erstattet den med nogle bedre. 

Gode kartoffelsorter

Kartoffelsorten afhænger af, hvornår du vil høste.

 
De tidlige sorter vokser hurtigt og har derfor et mindre tørstofindhold. De skal spises, mens de er nye. Vil du have tidlige kartofler, er sorten Hamlet et godt bud. Den er både tidlig og velsmagende, og bliver ikke “vandet” under tilberedningen. Sorten Solist er endnu tidligere end Hamlet, men den skal spises meget tidligt, da holdbarheden er ringe. 
 
Sorterne Folva, Jutlandia og Sava er lidt længere om at komme i gang, men så har man også fornøjelse af dem i en længere periode. Ballerina er en lækker, delikatessekartoffel, der er en af de forholdsvis nye kartoffelsorter.

Foto: Lotte BjarkeForspiring er nemt

Du skal bruge en pose læggeknolde og æggebakker eller flade kasser. Processen varer 5-6 uger, og da knoldene skal være klar til udplantning i begyndelsen af maj, betyder det, at forspiringen skal sættes i gang i midten af marts.

Find kartoflernes øjne – de skal vende opad

Se nærmere på hver enkelt knold, så vil du opdage nogle små knopper i den ene ende af knolden.

 
Knopperne kaldes kartoflens “øjne”, og det er fra dem, den nye plante skyder frem. Derfor skal “øjnene” vende opad under hele forspiringen.
  
Sæt kartoflerne op i æggebakken eller sæt dem helt tæt sammen i bakken, så de støtter hinanden. Under forspiringen skal læggekartoflerne stå lyst og køligt. En temperatur på 15-18° er perfekt, og det er afgørende, at der er masser af sollys.

Perfekte spirer – lyset er vigtigt

Kartoffelknoldene begynder hurtigt at spire. Den perfekte spire er kort – cirka 1 cm – tyk og mørkegrøn.

 
Lange, blege spirer er tegn på, at der ikke er nok lys. Sådan nogle spirer knækker nemt, når knolden plantes ud, og så er forspiringen spildt.
 
Af samme grund skal du altid tjekke læggekartoflerne, før du køber. Lad dem ligge, hvis de allerede har lange, blege spirer.

Det skal være frostfrit, inden knoldene lægges ud

Efter 5-6 uger er læggeknoldene klar til at blive plantet ud.

 
Du skal være opmærksom på, at de overhovedet ikke tåler frost, så hold øje med vejrudsigten.
 
Knoldene lægges godt 5 cm nede i jorden. Læg de tidlige kartofler med en afstand i rækken på 30 cm og 50 cm mellem rækkerne. De senere kartofler lægges med større afstand i rækkerne.

Sådan hypper du kartoflerne 

Alle grønne dele af kartoffelplanten er giftige. Det gælder også kartoffelknolde, der har ligget i jordoverfladen og har fået lys og dermed er blevet grønne.

 
For at undgå de grønne knolde, skal kartoflerne hyppes. Det gør du ved at skubbe jorden mellem rækkerne op omkring planterne fra begge sider, som en lille vold. Gerne flere gange i løbet af dyrkningstiden.

Efter blomstring kan du høste

Kartoflerne dannes, når planterne begynder at blomstre.

 
Du kan begynde at høste et par uger efter blomstring, hvis du vil have tidlige kartofler. Hvis du vil lagre kartoflerne, skal du vente, til toppen begynder at visne. Da har knoldene dannet en tyk skræl, der gør, at de kan holde sig længe.

Mest læste artikler