Søren Ryge Petersen opfordrer haveejere til at anlægge en køkkenhave

Køkkenhaven

Begrebet køkkenhave får mere plads i fremtiden, spår havemanden Søren Ryge Petersen. Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på at dyrke grøntsager. Selv er tv-manden blevet bedre til bare at nyde haven.

Haven er Sørens yndlingssted

Søren Ryge Petersen går afslappet omkring i sin have,
mens han fortæller om sine yndlingssteder i haven. Til sidst ender han med at konstatere, at hele haven er hans yndlingssted. Og man tror ham godt. Søren Ryge - manden der nu på fjerde årti laver tv om haven. Det lyser ud af ham, at han nyder at befinde sig i sin have eller rettere sagt sine 20 tønder land med både kultiveret have, vild birkelund og åbne marker.

Køkkenhaven har en fremtid

I dag lever de fleste danskere i byerne, hvor den eneste flig, vi har tilbage af bondesamfundet, er vores have. Men det er en have, mange af os anlægger, så den er meget nem at holde - så den er måske også snart klar til at blive helt afviklet? Nej, fremtiden er lys for køkkenhaven, mener Søren Ryge. Han håber, men også tror, at danskerne vil genopdage glæde ved hjemmedyrkede grøntsager.

Tag børnene med i køkkenhaven

- Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på en køkkenhave. Og det er en stor selvfed løgn, hvis en familie med børn bilder sig ind, at de ikke har tid til en køkkenhave. Tag børnene med ud! Lille Dagmar elsker det. Og det behøver ikke tage mere end en time om ugen at holde køkkenhave.

Vintergøremål i haven

Oktober er sæson for at plante, men ellers tynder havesæsonen snart ud for vinteren. Søren Ryges yndlingsgøremål i haven i løbet af vinteren er ganske enkelt at nyde den. - Der er altid et træ, der er væltet, og skal ordnes, men ellers så går jeg bare min tur derude. Kigger. Lytter. Mærker. Sanser. Registrerer. Jeg skal ikke lave noget, men bare sanse.

Hvorfor skal haven passe sig selv?

- Jeg synes, det er træls, når jeg igen og igen hører eller læser "sådan anlægger du din have, så den passer sig selv". Det er et mantra, der kører. Ja, man skal slå græs, men resten skal passe sig selv. Ikke noget med at luge eller hakke. Bavl! Og så hælder de granitskærver over det hele! Det er en af mine yndlingsaversioner, siger han på sin velkendte rolige facon, men passionen bag ordene er man ikke i tvivl om.

Køkkenhaven er nem

Og faktisk er en køkkenhave, ifølge Søren Ryge, det nemmeste i verden. - Gu' er det ej besværligt, som nogle tror. Og folk med en have bor, så de kan lave en køkkenhave. De skal ikke spørge nogen om lov, de skal bare gøre det, siger han.

Glæden er aftensmad fra køkkenhaven

Et af hans råd er at have to hele rækker kartofler frem for kun fem planter - på den måde bliver du næsten selvforsynende med kartofler, i hvert fald sommeren over. Dyrk også andre grøntsager - fx porrer, rødbeder, gulerødder, så du kan hente basisvarerne i køkkenhaven.
- Det handler ikke om at spare penge, men om en grundlæggende glæde eller tilfredsstillelse. At spise aftensmad, hvor alt er hentet fra køkkenhaven. Dén glæde uddør ikke.

Ryges yndlingsnaboer hedder Anders og Julius

- Jeg har de yndlingsnaboer, jeg har brug for. De er nemlig fine. Jeg drømmer ikke om, at Malene Schwartz eller nogen andre bestemte personer skal bo lige her. Jeg har de naboer, jeg har, og jeg er utrolig glad for Anders og Julius lige heroppe på gården. Julius er død nu, men i deres velmagtsdage gav de mig og danskerne noget af det bedste fjernsyn, jeg har lavet.
9 september 2010
0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.