På planteskoler og -centre kan du købe færdige udplantningsplanter.
På planteskoler og -centre kan du købe færdige udplantningsplanter.

Skyd genvej til en lækker køkkenhave ved at bruge udplantningsplanter

Køkkenhaven

Med færdige planter til udplantning springer du grøntsagernes pasningskrævende babystadie over. De små planter har stadig behov for omsorg, men den første fase, hvor frøene skal spire, og de sårbare kimplanter dukke frem af jorden, er der andre, der har taget sig af under kontrollerede forhold.


Stort udvalg af grøntsager
Efterhånden kan du få rigtig mange forskellige grøntsager som udplantningsplanter. Fra de traditionelle kål- og porreplanter til majs, bladselleri og et stort udvalg af salatsorter. Dertil kommer stort set hele paletten af krydderurter, der for manges vedkommende oven i købet glimrer ved at komme igen år efter år, når de først én gang er plantet.

Plant først når jorden er lun
Du skal ikke plante grøntsager, før du er sikker på, at risikoen for frostgrader er overstået for denne gang, og jorden er lun og rar. Det giver god tid til at klargøre jorden i køkkenhaven, så den giver de bedst mulige betingelser for planterne.

Foto: Lotte BjarkeVær over ukrudtet
Det handler først og fremmest om at fjerne alt ukrudt, så de nye planter ikke skal konkurrere med ukrudtsplanter om vand og gødning. Er der rodukrudt som fx kvik eller skvalderkål der, hvor du vil plante, gælder det om at gå grundigt til værks. Enhver rod-stump, der efterlades i jorden, kan blive til en ny plante, så sørg for at få så lange rødder op som muligt frem for at hakke dem i stykker med en hakke eller en fræser.

Frøukrudt kommer igen
Frøukrudt spirer hurtigt frem, når jorden begynder at blive lun. Det betaler sig at være over det fra begyndelsen, så det ikke når at sætte frø. Hak det fremspirende ukrudt væk, og riv den kommende køkkenhavejord grundigt igennem, så jordknolde jævnes ud. Lad så jorden ligge brak i en uge eller to og gentag øvelsen, så nye, spirende ukrudtsplanter også får kamp til stregen.
Lær hvordan du finder de bedste udplantningsplanter

Gå efter de sunde planter
Udplantningsplanter er populære, og det betyder, at de kan købes mange forskellige steder. Forudsætningen for din succes er selvfølgelig, at planterne er tip-top i orden, når du planter dem ud. Det er en god idé at tjekke dem allerede i butikken. Læg mærke til, om planterne ser sunde og raske ud. De må ikke være så store, at de er ved at sprænge bakken, så er de ikke til at skille ad uden at forvolde skade på rødderne. Omvendt skal de heller ikke være så små, at de ikke er til at håndtere.

Planterne skal have farve
Læg også mærke til, om jorden i bakken er fugtig. Meget tør og meget våd jord er ikke noget godt tegn. Hvis planterne ser blege og ranglede ud, er det tegn på, at de har stået for længe ved dårlige lysforhold, og også det vil have tæret på planternes kræfter.

Foto: Lotte BjarkePlant dem hurtigst muligt
Når planterne har passeret kasseapparatet, er ansvaret for deres fortsatte trivsel dit. Det er bedst, hvis de kan blive plantet med det samme, men kan de ikke det, skal de passes med vand og placeres lyst og lidt beskyttet. Før du går i gang med at plante, skal du sørge for, at planterne er velforsynede med vand. Slå så forsigtigt hele rodklumpen ud af bakken, og skil nænsomt de små planter fra hinanden. Nu er rødderne blottet og dermed helt ubeskyttede, så det gælder om hurtigst muligt at få dem i jorden.

Foto: Lottre BjarkePlant med god afstand
Tænk på, at planterne skal have plads til at vokse og udvikle sig. Derfor skal de plantes med god afstand. Fx kålplanter med 50-60 cm mellem planter og rækker, hovedsalat med 30 cm mellem planter og rækker og porrer med 10 cm mellem planterne og 50 cm mellem rækkerne.
Pres jorden let til omkring planterne, og vand grundigt, så der skabes god kontakt mellem planternes rødder og jorden. Mens rødderne får fat, er det vigtigt, at jorden ikke tørrer ud.

Majs skal plantes i grupper
God bestøvning er forudsætningen for at få flotte majskolber. Da majs er vindbestøvet, er det vigtigt, at planterne ikke plantes på en lang række, men i grupper så man ikke risi-kerer, at alt pollen blæser væk fra rækken. Afstanden mellem de enkelte planter skal være ca. 30-35 cm.

17 marts 2010
0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.