Natlys er en gammel spinatplante, og en meget vigtig medicinplante.
Natlys er en gammel spinatplante, og en meget vigtig medicinplante. Foto: Anemette Olesen

Sjove rødder og knolde

Køkkenhaven

Du kan sagtens selv dyrke nogle af de mange sunde rodfrugter, som trives så fint i det milde danske klima. Rodgrøntsager er sund kost fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der er vigtige for fordøjelsen.


Grøntsager, hvor roden smager bedst

De såkaldte rodgrøntsager omfatter de urter, hvor roden foretrækkes som spise. Oftest vil denne rod være en pælerod, som er næringsdepot for selve planten. Eksempler på pælerødder er fx gulerod, skorzoner, peberrod, pastinak, persillerod og havrerod. Hos kartofler, kinaskokker, sødkartofler og jordskokker er den foretrukne spiselige del såkaldte knolde.

Rapunselklokke stammer fra de gamle klosterhaver
En meget gammel køkkenurt, er Rapunselklokke, Campanula rapunculus, der igen kan ses i offentlige urtehaver. Den blev dyrket i datidens klosterhaver og er en 30 cm høj, flerårig urt, der kommer tidligt frem med spæde bladrosetter, der kan minde om vårsalat. Bladene kan plukkes og nydes i salat eller dampes med i en suppe. På andet år sætter planten smukke lyseblå klokkeblomster fra juni til august.

Rapunselklokker spises som gulerødderFoto: Anemette Olesen
I løbet af efteråret graves rødderne fra Rapunselklokke op, og de fingertykke rødder kan spises som gulerod, rå eller kogt. Rapunselklokke kan sås eller rodformeres. Hvis man vil være sikker på at have planten på samme sted i haven, kan den plantes i en større potte, og frø klippes af i september, før de spredes med vinden.

Natlyser velegnet i havens blomstereng
Natlys, Oenothera biennis, er en vigtig medicinplante. Denne 2-årige plante kan sås i havens blomstereng, hvor den fremover kan så sig selv. På rejser i Sydeuropa, vil man kunne købe de kødfulde rødder af natlys fra torveboder. Rødderne høstes af 1-årsplanter og kan koges med i supper og minder i smag om skorzoner.

Havrerod og skorzonerrod er toårige grøntsagerFoto: Anemette Olesen
Havrerod, Tragopogon porrifolius, bliver ofte omtalt sammen med skorzonerrod. Begge er 2-årige rodgrøntsager, der tilhører den kurvblomstrende familie, men til forskel fra skorzoner med sort ydre, har havrerod en gullighvid rod.

Havreroden kan spises rå

Havreroden kan spises rå eller let dampet og kan minde om artiskokbund. Bladene af havrerod minder om havrens blade. Både rod og blade er spiselige. På andet år springer havrerod i blomst og åbenbarer lyslilla blomster, der åbner sig i solskin. Får planten lov at kaste frø, vil den villigt så sig selv. Anbefalelsesværdig sort i dag er: “Sandwich Island”.

Foto: Anemette OlesenRæddiken fra Asien
Ræddike,
Raphanus sati­vus, stammer fra Asien, hvor den har været dyrket og værdsat gennem århundreder. Den er fætter til radisen og kom til Norden med romerne. I dag, hvor interessen for asiatisk mad er skærpet, kan vi købe ræddiker af forskelligt udseende og smag. Gode sorter at dyrke er bl.a. sorten “China Rose”, der bliver rosenrød og får aflange rødder.

Pastinak
er nem at dyrke
Pasti­nak, Pastinaca sativa, minder en del om persillerod af udseende, men gulerod bruges ofte som erstatning for denne sødt­smagende rod. Pastinak er dyrket siden middelalderen og er nem at dyrke. Den angribes ikke af gulerodsfluen og er hårdfør mod brunrust og skurv. Det er en rodgrøntsag, der på ikke-udsatte steder kan overvintre på selve voksestedet. Roden spises rå i salater, koges med i gryderetter, gule ærter osv.2 april 2009
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.