Natlys er en gammel spinatplante, og en meget vigtig medicinplante.
Natlys er en gammel spinatplante, og en meget vigtig medicinplante. Foto: Anemette Olesen

Sjove rødder og knolde

Køkkenhaven

Du kan sagtens selv dyrke nogle af de mange sunde rodfrugter, som trives så fint i det milde danske klima. Rodgrøntsager er sund kost fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der er vigtige for fordøjelsen.


Grøntsager, hvor roden smager bedst

De såkaldte rodgrøntsager omfatter de urter, hvor roden foretrækkes som spise. Oftest vil denne rod være en pælerod, som er næringsdepot for selve planten. Eksempler på pælerødder er fx gulerod, skorzoner, peberrod, pastinak, persillerod og havrerod. Hos kartofler, kinaskokker, sødkartofler og jordskokker er den foretrukne spiselige del såkaldte knolde.

Rapunselklokke stammer fra de gamle klosterhaver
En meget gammel køkkenurt, er Rapunselklokke, Campanula rapunculus, der igen kan ses i offentlige urtehaver. Den blev dyrket i datidens klosterhaver og er en 30 cm høj, flerårig urt, der kommer tidligt frem med spæde bladrosetter, der kan minde om vårsalat. Bladene kan plukkes og nydes i salat eller dampes med i en suppe. På andet år sætter planten smukke lyseblå klokkeblomster fra juni til august.

Rapunselklokker spises som gulerødderFoto: Anemette Olesen
I løbet af efteråret graves rødderne fra Rapunselklokke op, og de fingertykke rødder kan spises som gulerod, rå eller kogt. Rapunselklokke kan sås eller rodformeres. Hvis man vil være sikker på at have planten på samme sted i haven, kan den plantes i en større potte, og frø klippes af i september, før de spredes med vinden.

Natlyser velegnet i havens blomstereng
Natlys, Oenothera biennis, er en vigtig medicinplante. Denne 2-årige plante kan sås i havens blomstereng, hvor den fremover kan så sig selv. På rejser i Sydeuropa, vil man kunne købe de kødfulde rødder af natlys fra torveboder. Rødderne høstes af 1-årsplanter og kan koges med i supper og minder i smag om skorzoner.

Havrerod og skorzonerrod er toårige grøntsagerFoto: Anemette Olesen
Havrerod, Tragopogon porrifolius, bliver ofte omtalt sammen med skorzonerrod. Begge er 2-årige rodgrøntsager, der tilhører den kurvblomstrende familie, men til forskel fra skorzoner med sort ydre, har havrerod en gullighvid rod.

Havreroden kan spises rå

Havreroden kan spises rå eller let dampet og kan minde om artiskokbund. Bladene af havrerod minder om havrens blade. Både rod og blade er spiselige. På andet år springer havrerod i blomst og åbenbarer lyslilla blomster, der åbner sig i solskin. Får planten lov at kaste frø, vil den villigt så sig selv. Anbefalelsesværdig sort i dag er: “Sandwich Island”.

Foto: Anemette OlesenRæddiken fra Asien
Ræddike,
Raphanus sati­vus, stammer fra Asien, hvor den har været dyrket og værdsat gennem århundreder. Den er fætter til radisen og kom til Norden med romerne. I dag, hvor interessen for asiatisk mad er skærpet, kan vi købe ræddiker af forskelligt udseende og smag. Gode sorter at dyrke er bl.a. sorten “China Rose”, der bliver rosenrød og får aflange rødder.

Pastinak
er nem at dyrke
Pasti­nak, Pastinaca sativa, minder en del om persillerod af udseende, men gulerod bruges ofte som erstatning for denne sødt­smagende rod. Pastinak er dyrket siden middelalderen og er nem at dyrke. Den angribes ikke af gulerodsfluen og er hårdfør mod brunrust og skurv. Det er en rodgrøntsag, der på ikke-udsatte steder kan overvintre på selve voksestedet. Roden spises rå i salater, koges med i gryderetter, gule ærter osv.







02 april 2009
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.