Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af dine krydderurter, så er her guiden til, hvordan du mest effektivt og hygiejnisk tørrer krydderurter.   

Foto: Food52

Tørring af krydderurter - sådan!

Når krydderurterne er i sæson, er der INGEN, der kan holde trit med dem. Det er jo kun en lille dusk, man behøver til aftensmaden hver dag.

Derfor er der altid meget, der går til spilde. Sådan behøver det ikke at være. Det amerikanske website food52 har derfor sammenstillet en enkel billedguide til, hvordan du tørrer dine krydderurter. Det er blandt andet sket med væsentlige inputs fra food52's egen læser-hotline. Der er derfor stor samlet erfaring bag denne guide til tørring af krydderurter.

Tørring af tørre krydderurter

Tørrede krydderurter - her rosmarin.

Der findes mange forskellige typer af krydderurter. Det er ikke de samme retningslinier, du skal følge til dem alle. Food52 og guidens forfatter, Marian Bull, beskæftiger sig primært med robuste krydderurter, der ikke indeholder så meget væde. 

Det drejer sig om krydderurter som timian, rosmarin, merian, salvie, laurbær, dild og oregano.

Guiden handler først og fremmest om at hænge krydderurter til tørre. Denne form for hængetørring egner sig knapt så godt til krydderurter med et større indhold af væde i sig som for eksempel basilikum, estragon og mynte.

På grund af den større fugt i denne type planter kan disse former for krydderurter lettere begynde at rådne, når de hænges til tørre. 

Læs også: 6 smarte måder at bruge babypudder i haven

Guide til tørring i 6 trin

Krydderurter, der hænger til tørre på snor.

1. Rengør krydderurterne

Begynd med at gøre krydderurterne rene, så alt snavs og utøj kommer væk. Ryst krydderurterne og skyl dem derefter i vand. Tør efter med et tørt håndklæde eller noget køkkenrulle. Pluk alle de visne blade af, som du kan finde.

2. Bind krydderurterne sammen

Bind nogle stængler af krydderurterne sammen i små bundter. Det skal ikke være for mange, for der skal gerne være fri adgang til frisk luft for hver enkel kvist.

3. Hæng krydderurterne tørt

Hæng krydderurterne op et tørt sted. Den ideelle temperatur er en behersket stuetemperatur på 18-21 grader. Nogle tørrer gerne deres krydderurter over brændeovnen. Her er det dog alt for varmt, og luften er desuden ikke altid tør på dette sted. 

Læs også: Sådan laver du et blomstertårn

Tørre krydderuter udendørs

Krydderurter hænger til tørre under papirsposer.

3a. Tørre krydderurter under papirsposer

Har du en tør udendørs plads, f.eks. under en baldakin eller på en overdækket altan, så kan du hænge en papirspose rundt omkring duskene som vist på billedet. På den måde beskytter du krydderurterne mod skadedyr, skidt og støv.

Dette vil dog altid være den næstbedste måde sammenlignet med indendørs tørring ved den rette temperatur. 

Her plukkes krydderierne af stænglerne.

4. Hæng krydderurterne til tørre i 1-3 uger

Lad krydderurterne indendørs hænge i 1 til 3 uger. Hold øje med dem undervejs, så ingen skadedyr fatter kærlighed for dem. Krydderurter med med buskagtige stilke som rosmarin kræver som regel lidt længere tids tørring. 

5. Tag bladene af stilkene

Når bladene smuldrer mellem dine fingre, er de parat til at blive taget ned. Knus forsigtigt bladene på krydderurter som persille, timian og beslægtede krydderier mellem dine fingre. Krydderier som rosmarin skal bare rives direkte af stilken - og ikke videre. 

Læs også: Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

6. Opbevaring af de tørrede krydderurter

Opbevar krydderierne i en lufttæt behold på et tørt og køligt sted. 

Andre måder at tørre krydderurter på

Tørring af krydderier i isterningebakker.

Tørre krydderurter i mikrobølgeovn.

Krydderier kan også lyntørres i en mikrobølgeovn. Proceduren er i udgangspunktet det samme som ved langsom lufttørring. Krydderurterne skal også her renses og tørres, inden de lægges ind i mikrobølgeovnen.

Anbring et andet stykke køkkenrulle oven på krydderurterne. Kør mikrobølgeovnen på høj styrke i 1 minut. Fortsæt med yderlige 30 sekunder, hvis krydderurterne ikke er helt tørre efter den første tur. 

Frys krydderurter ned med olie

Krydderurter kan også fryses friske ned i lidt olie.

Læg krydderurterne ned i en isterningbakke. Der skal være ca. 2/3 krydderurter i hvert rum. Hæld olivenolie eller smeltet smør ned over krydderurterne. Sæt isterningebakken med krydderurterne ind i køleskabet. Se fremgangsmåden i sin helhed her.

Alternative bud på opbevaring af krydderier

Opbevaring af krydderier i glas.

Krydderurter i olie, salt, sukker, honning eller eddike

Ét er at tørre krydderurterne, noget andet er at udnytte deres aroma ved at opbevare dem i forskellige substanser. Det kan alt sammen være noget, der er med til at give aroma til ting som olie, salt og sukker. Læs mere om denne brug af krydderurter her

Kilde: food52.com

1 juni 2017
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...