Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Køkkenhaven

Når først du har fået taget på persilledyrkningen, kan du dække familiens behov med et par meter, men persille kræver særbehandling i forhold til andre krydderurter. Se hvordan her.

Foto: Lotte Bjarke

Persille af egen avl smager bedst

I dag kan du købe frisk persille året rundt, men det er svært at købe sig til persille, der smager lige så godt som den, man selv plukker i sin have. Det hænger sammen med, at ting tager tid.

Persille kan godt lide fugtig jord

Hvor de fleste krydderurter sætter pris på masser af sol og ikke går af vejen for tør jord, vokser persillen bedst på steder, hvor der ikke er alt for tørt. Og hvor solen ikke bager ubønhørligt, og den udvikler sig bedst, hvis den passes med både vand og næring.

Persille kan plantes mange steder i haven

Persille er eminent som kantplante, og det gælder ikke kun i køkkenhaven. Prøv at finde et andet sted i haven, hvor persillens krav bedre kan opfyldes? En af de ting, der gør persille til en udfordring, er, at frøene er meget længe om at spire.

Ukrudtet må ikke skygge for persillen

Deet er vigtigt, at du har styr på spirende ukrudt der, hvor du sår persille, så du ikke risikerer, at ukrudtet stjæler lys og vand fra persillen. Persilleplantens kimblade er linjeformede og ligner slet ikke persille, så pas på, når du luger.

Husk at vande, når frøene spirer

Når frøene efter såning først i april er begyndt at spire, må jorden ikke tørre ud. Gør den det, dør den spæde plante. Derfor skal du sørge for at holde jorden jævnt fugtig i fremspiringsfasen.

Persillen er to-årig

Persille sås i riller, der er cirka 1 cm dybe. Når planterne spirer, tyndes der ud, så der er ca. 5 cm mellem dem. Persille er en to-årig plante. Det første år dannes kun blade. Det følgende år dukker bladene dejligt tidligt op, men snart begynder blomsterdannelsen, og så er det slut med at høste. Derfor er det en god idé at så hvert år.

Skal persillen være bredbladet eller kruset?

Persille kan deles op i to hovedtyper. Bredbladet er ældst, men har i mange år været glemt. Den blev afløst af kruspersille. De senere år er bredbladet persille, der har en lidt kraftigere smag og er nemmere at vaske, blevet populær igen.
12 april 2011
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.