Foto: GAP Photo

Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Køkkenhaven

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet andet skal du sørge for at vande radiserne jævnligt.

Radiser er en af de første grøntsager, vi sår i haven

De har så hastig en vækst, at man bliver overrasket, når der tyndes ud mellem de unge planter, og ser, at der er små, faste, sprøde rødder allerede tre-fire uger efter såning.

Lynsteg radiser i wokken

Radiserne elsker en velgødet, fugtig jord, så husk at vande jævnligt - ellers kan de blive lidt beske i smagen.

Radisen er en gammel køkkenurt, som allerede blev dyrket for 5.000 år siden i Egypten. I dag kender vi bedst radiser som farverigt tilbehør i madpakken, som krydderi på hytteost eller fintskåren i salater.

Men du kan også gøre som kineserne og bruge radisen i wokretter - både blade, blomster, frøhylstre og rødder kan serveres lynstegt.

Radiser vokser lynhurtigt
Radiser vokser hurtigere end andre såede urter, og de kan bruges som rækkemarkør, så du kan luge udenom de senere spirende urter som fx persille, selleri, gulerod og rødbede.

Jorden til radiserne
Det en god idé at dyrke radisen i jord, hvor der ikke har vokset kål eller andre planter af den korsblomstrende familie, som radisen selv tilhører. Hvis radiserne bliver angrebet af orm, så fjern dem, og så et nyt hold et andet sted i haven.

Radiser tåler ikke for meget varmt vejr
Du kan så radiser allerede fra april. I varmt vejr går radiserne hurtigere i blomst, så hvis du sår i juni, så vælg et køligt og let skyggefuldt sted i haven. Du bliver selvforsynende med friske radiser hele sommeren, hvis du sår radiserne i små portioner ad flere omgange med cirka to ugers mellemrum.

Få en guide til fem gode radise sorter på næste side.#br

5 sorter der er nemme at dyrke i køkkenhaven
Radiser findes i et utal af sorter og i forskellige farver. Prøv at blande flere forskellige sorter. Det er især sjovt, når børnene høster dem og skal gætte på, hvilken farve radisen har. Her har vi samlet fem gode sorter, der er nemme at dyrke:

French Breakfast
Populær rød radise, som vi har kendt herhjemme siden 1800-tallet. Den udvikler aflange rosenrøde radiser med hvid spids.

Cherry Belle
Rund og helt rød radise,
der er meget let at dyrke. Radiserne kan stå længe i jorden uden
at blive træede.

Vienna
En ny sort radise, der udvikler ekstra store, runde rødder på fem cm i diameter. Husk dog at overholde den såafstand, der står på frøposen, ellers kan radiserne ikke vokse sig store. Smagen er mild.

Istap
En sjov hvid radise. Den giver aflange hvide radiser op til 10-12 cm lange. Den er frisk og sprød. Smagen er lidt stærkere end andre radisers, og Istap egner sig derfor til at finrive i dressinger.

Saxa
Har en frisk krydret
smag. En rund og helt
rød radise.

Få opskriften på dejlig kryddersmør med radise på næste side.#br

Kryddersmør med radiser

Det skal du bruge:
100 g smør
1 spsk. hakket purløg
2 knuste hvidløgsfed
_ spsk. citronsaft
1 spsk. dild eller kørvel
1 bundt radiser

Læs også:

Urtehaven dufter af citrus

Det er svært at dyrke egne citroner under vore him­melstrøg, men vi kan dyrke flere urter, der dufter af citron. De kan alle bruges til...

Sådan gør du:
Rør smørret blødt, og tilsæt de hakkede krydderurter, hvidløg og citronsaft. Riv
radiserne groft på et rivejern, og rør dem i smørret.
Serveres til friskkogt kål,
kartofler og andre grøntsager.

23 marts 2010
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.