Foto: GAP Photo

Sådan dyrker du rækkevis af radiser

Køkkenhaven

Den sprøde radise sætter prikken over hytteosten og salaten. Den er både sund og nem at dyrke, når du følger nogle ganske enkle råd. Blandet andet skal du sørge for at vande radiserne jævnligt.

Radiser er en af de første grøntsager, vi sår i haven

De har så hastig en vækst, at man bliver overrasket, når der tyndes ud mellem de unge planter, og ser, at der er små, faste, sprøde rødder allerede tre-fire uger efter såning.

Lynsteg radiser i wokken

Radiserne elsker en velgødet, fugtig jord, så husk at vande jævnligt - ellers kan de blive lidt beske i smagen.

Radisen er en gammel køkkenurt, som allerede blev dyrket for 5.000 år siden i Egypten. I dag kender vi bedst radiser som farverigt tilbehør i madpakken, som krydderi på hytteost eller fintskåren i salater.

Men du kan også gøre som kineserne og bruge radisen i wokretter - både blade, blomster, frøhylstre og rødder kan serveres lynstegt.

Radiser vokser lynhurtigt
Radiser vokser hurtigere end andre såede urter, og de kan bruges som rækkemarkør, så du kan luge udenom de senere spirende urter som fx persille, selleri, gulerod og rødbede.

Jorden til radiserne
Det en god idé at dyrke radisen i jord, hvor der ikke har vokset kål eller andre planter af den korsblomstrende familie, som radisen selv tilhører. Hvis radiserne bliver angrebet af orm, så fjern dem, og så et nyt hold et andet sted i haven.

Radiser tåler ikke for meget varmt vejr
Du kan så radiser allerede fra april. I varmt vejr går radiserne hurtigere i blomst, så hvis du sår i juni, så vælg et køligt og let skyggefuldt sted i haven. Du bliver selvforsynende med friske radiser hele sommeren, hvis du sår radiserne i små portioner ad flere omgange med cirka to ugers mellemrum.

Få en guide til fem gode radise sorter på næste side.#br

5 sorter der er nemme at dyrke i køkkenhaven
Radiser findes i et utal af sorter og i forskellige farver. Prøv at blande flere forskellige sorter. Det er især sjovt, når børnene høster dem og skal gætte på, hvilken farve radisen har. Her har vi samlet fem gode sorter, der er nemme at dyrke:

French Breakfast
Populær rød radise, som vi har kendt herhjemme siden 1800-tallet. Den udvikler aflange rosenrøde radiser med hvid spids.

Cherry Belle
Rund og helt rød radise,
der er meget let at dyrke. Radiserne kan stå længe i jorden uden
at blive træede.

Vienna
En ny sort radise, der udvikler ekstra store, runde rødder på fem cm i diameter. Husk dog at overholde den såafstand, der står på frøposen, ellers kan radiserne ikke vokse sig store. Smagen er mild.

Istap
En sjov hvid radise. Den giver aflange hvide radiser op til 10-12 cm lange. Den er frisk og sprød. Smagen er lidt stærkere end andre radisers, og Istap egner sig derfor til at finrive i dressinger.

Saxa
Har en frisk krydret
smag. En rund og helt
rød radise.

Få opskriften på dejlig kryddersmør med radise på næste side.#br

Kryddersmør med radiser

Det skal du bruge:
100 g smør
1 spsk. hakket purløg
2 knuste hvidløgsfed
_ spsk. citronsaft
1 spsk. dild eller kørvel
1 bundt radiser

Læs også: Køkkenhaven skal gødes i det tidlige forår, hvis du vil have godt udbytte

Sådan gør du:
Rør smørret blødt, og tilsæt de hakkede krydderurter, hvidløg og citronsaft. Riv
radiserne groft på et rivejern, og rør dem i smørret.
Serveres til friskkogt kål,
kartofler og andre grøntsager.

23 marts 2010
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Rabarber - havens nemmeste plante

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.