Sådan bekæmper du kartoffelskimmel

Køkkenhaven

Haveejere kender frygten - kartoffelskimlen, der kan æde hele høsten op. Når det sker, er det om at handle hurtigt. Læs her, hvad du kan gøre.

Foto: iStock

Kartoffelskimmel breder sig hurtigt

Kartoffelskimmel er en svamp, der hurtigt kan sprede sig i blade og stængler i kartoffelplanten for til sidst at ende i roden - og dermed i den spiselige del af kartoflen. Skimmelsygdomme kan både ramme kartofler og tomater. 

Det er vigtigt at holde et vågent høje med sine kartofler, for kartoffelskimmel spreder sig hurtigt i den enkelt kartoffelplante og videre til alle andre planter i kartoffelbedet.

Symptomer på karfoffelskimmel

  1. Kartoffelplantens blade begynder at krympe sammen og blive brune. Er vejret tørt, vil der danne sig en hvid svampevækst på undersiden af bladene.
  2. Der kan også opstå brune læsioner på stænglerne.
  3. Hvis kartoffelskimlen ikke bliver bekæmpet, vil den nå ned til roden - den spiselige del af kartoffelplanten. Kartoflerne vil have rødbrun råd under skrællen. Den virker først fast. Men jo flere bakterier, der når ned i kartoflen, jo blødere vil den blive.
  4. Er det et tidligt angreb af kartoffelskimmel, kan det måske ikke ses i kartoflerne, men er kartoflerne ramt af kartoffelskimmel, så vil de begynde at rådne senere, der hvor de opbevares.
 
Kartoffelplante angrebet af kartoffelskimmel. Billede: RHS  

Sådan forebygges kartoffelskimmel?

Hyp ofte dine kartofler. Sørg for, at kartoffelplanten altid har rigeligt med jord omkring sig. Dette gør stænglen mere solid, og det beskytter også mod angreb af kartoffelskimmel. Samtid vil dette også producere flere kartofler nede i jorden. 

Hvordan bekæmpes kartoffelskimmel?

  • Nip straks de blade af, som viser tegn på kartoffelskimmel
  • Hvis kartoffelplanten er tydligt angrebet, skal du fjerne alt det grønne. Det vil gøre det vanskeligt for kartoffelskimlen at nå ned til kartoflerne i jorden, og ofte vil angrebebet kunne slås helt tilbage.
  • Smittet plantemateriale bør enten brændes eller køres til genbrugsstationen. Materalet kan også begraves dybt, men så skal det være i mindst 50 centimeters dybde. Læg ikke plantemateriale, der har været angrebet af kartoffelskimmel, i kompostbunken. I så fald vil kartoffelskimlen få en gylden mulighed for vende tilbage med fornyet styrke.

Kilde: Royal Horticultural Society.

12. april 2016
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...