Sådan bekæmper du kartoffelskimmel

Køkkenhaven

Haveejere kender frygten - kartoffelskimlen, der kan æde hele høsten op. Når det sker, er det om at handle hurtigt. Læs her, hvad du kan gøre.

Foto: iStock

Kartoffelskimmel breder sig hurtigt

Kartoffelskimmel er en svamp, der hurtigt kan sprede sig i blade og stængler i kartoffelplanten for til sidst at ende i roden - og dermed i den spiselige del af kartoflen. Skimmelsygdomme kan både ramme kartofler og tomater. 

Det er vigtigt at holde et vågent høje med sine kartofler, for kartoffelskimmel spreder sig hurtigt i den enkelt kartoffelplante og videre til alle andre planter i kartoffelbedet.

Symptomer på karfoffelskimmel

  1. Kartoffelplantens blade begynder at krympe sammen og blive brune. Er vejret tørt, vil der danne sig en hvid svampevækst på undersiden af bladene.
  2. Der kan også opstå brune læsioner på stænglerne.
  3. Hvis kartoffelskimlen ikke bliver bekæmpet, vil den nå ned til roden - den spiselige del af kartoffelplanten. Kartoflerne vil have rødbrun råd under skrællen. Den virker først fast. Men jo flere bakterier, der når ned i kartoflen, jo blødere vil den blive.
  4. Er det et tidligt angreb af kartoffelskimmel, kan det måske ikke ses i kartoflerne, men er kartoflerne ramt af kartoffelskimmel, så vil de begynde at rådne senere, der hvor de opbevares.
 
Kartoffelplante angrebet af kartoffelskimmel. Billede: RHS  

Sådan forebygges kartoffelskimmel?

Hyp ofte dine kartofler. Sørg for, at kartoffelplanten altid har rigeligt med jord omkring sig. Dette gør stænglen mere solid, og det beskytter også mod angreb af kartoffelskimmel. Samtid vil dette også producere flere kartofler nede i jorden. 

Hvordan bekæmpes kartoffelskimmel?

  • Nip straks de blade af, som viser tegn på kartoffelskimmel
  • Hvis kartoffelplanten er tydligt angrebet, skal du fjerne alt det grønne. Det vil gøre det vanskeligt for kartoffelskimlen at nå ned til kartoflerne i jorden, og ofte vil angrebebet kunne slås helt tilbage.
  • Smittet plantemateriale bør enten brændes eller køres til genbrugsstationen. Materalet kan også begraves dybt, men så skal det være i mindst 50 centimeters dybde. Læg ikke plantemateriale, der har været angrebet af kartoffelskimmel, i kompostbunken. I så fald vil kartoffelskimlen få en gylden mulighed for vende tilbage med fornyet styrke.

Kilde: Royal Horticultural Society.

12 april 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...