Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om bærrene og planten. Her er en kort og enkel guide med ALT, du behøver at vide om hindbær.

Sådan kan hindbærrene i din have også meget let komme til at se ud.
Sådan kan hindbærrene i din have også meget let komme til at se ud. Foto: iStock

Sådan planter du hindbær

Hindbær skal plantes tidligt om foråret. Inden udplantningen er der dog et par ting, du først skal gøre. Begynd med at berige jorden i bedet med muldjord eller kompost. Derefter skal du skal gøre hindbærplantens rødder våde, så de kan trække godt med vand til sig.Hindbær er nemlig meget glade for vand.

Når du er parat til at plante ud, skal du grave et plantehul, der er 7-8 centimeter bredere end længden på rodknolden. Sørg for, at planterne står med mindst en meters afstand. Hvis du planter hindbær i rækker, skal der være mindst 2 meter mellem hver række.

Sådan planter du hindbær i krukker og højbede

Det kan nemt lade sig gøre at få hindbær til at trives i krukker og andre typer af plante-containere. Plant dog kun én hindbærplante pr. krukke. Sørg også for, at krukken er mindst en halv meter dyb og også mindst en halv meter i diameter. Sørg ligeledes for, at krukken er udstyret med et eller flere drænhuller, så fugtighed ikke ophober sig i krukken

Sådan passer og plejer du hindbærplanter

Hindbærplanter elsker fugtighed, så sørg for at give dem mindst 5 millimeter vand om ugen. Som det er tilfældet med de fleste planter, vil et lag muldjord hjælpe med til at holde på fugtigheden.

Hindbærplanter har fordel af støtte under væksten. De kan få støtte ved at vokse i espalier eller ved andre former for opstamning med blomsterpinde og lignende. Dette vil også forhindre frugten i at ende med at ligge på jorden, og samtidig vil det forebygge råd

Læs også: 6 bær og bærbuske med intens smag til din farve 

Læs også: Børnenes favoritgræskar

Sådan får du en stor høst af hindbær

Din hindbærplante vil frembringe flere rør (eller stængler) i takt med, at den gror. Fjern rørene, så snart de bliver brune. Vær opmærksom på, at planterne jævnligt skal tjekkes for råd, skadedyrsangreb og misfarvning. Fjern de ramte dele af planten, når du spotter dem.

Hvad angår skadedyr, så er der heldigvis ikke særlige mange af dem, der er alvorligt tiltrukket af hindbærplanter. Hvis du får øje på nogle, så kan du enten bruge en organisk bekæmpelsesmetode, anbringe et tyndt net over planten eller sørge for andre former for afskærmning. Disse forholdsregler vil i fællesskab både beskytte mod skadedyr og mod fugle.

Pryning er ikke nødvendigt. Hindbærplanter vil med tiden forme sig til krat. Hvis du er mere interessseret I en velorganiseret plante, så kan du trimme planten efter behag.

   
 Hindbærplantage i efteråret.  

Hvornår og hvornår høster man hindbær?

Hindbær kan høstes circa to uger efter, at frugtknopperne dukker op. De er typisk klare og dybe i farven. Bærrene skal helst let og ubesværet kunne tages af planten. Om sommeren er det en god idé at høste dagligt.

Sådan deles hindbærplanter

Del planterne i det tidlige forår, før hindbærplanterne danner krat. Grav mindre og svagere planter fri og omplant dem til et andet bed eller til en anden krukke.

Når hindbærrene er plukkede, kan du enten spise dem eller fryse dem ned til senere brug. Hindbær er fantastisk i smoothies, deserter, i marmelade – og i uendeligt mange andre sammenhænge.

Læs også: Forspiring af kartofler er lig med succes

Kilde: premediatedleftovers.com

12 juli 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Godt i gang med chili såning

Hvis du skal nå at have noget ud af dine chiliplanter, gælder det om at komme tidligt i gang. Se her, hvordan du gør.

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.