Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen.
Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen. Foto: iStockphoto

Så dine ramsløg inden vinter

Køkkenhaven

I løbet af efteråret skal ramsløg sås. Ramsløg smager dejligt, og så er de propfyldt med sunde C-vitaminer. Frøene skal i jorden, inden det bliver vinter, men har brug for kulde for at spire.

 

Spirer i slutningen af marts

Foto: iStockPhoto

Frø af ramsløg udsås med omkring en cm. mellem frøene og i en dybde på ca. en halv cm. Ramsløgene spirer frem i slutningen af marts og kan, hvis man skulle være i tvivl, kendes på lugten, der er ram. Man kan siden høste ramsløg i anden eller tredje vækstsæson.

Ramsløg breder sig

Det kan drille at få ramsløg til at spire, men det er til gengæld det eneste tidspunkt, hvor planten er vanskelig at have med at gøre, for ramsløg kan udvikle sig til en regulær ukrudtsplage, hvis den i nogle år ubevogtet får lov til at brede sig for meget.

Vokser under buskadser

Ramsløg trives ikke i fuld sol, men vokser gerne under buskadser. Man kan fx dyrke ramsløg under ribs- solbær- eller nøddebuske. Den kan også placeres under en hæk eller bruges som bunddække. Ramsløg visner ned i juni efter at have sat frø.Forvildede ramsløg i skoven

Ramsløg tilhører lilje-familien, blomsterne sidder i en flad skærm og ligner hvide stjerner. Store kolonier af forvildede og stærkt lugtende ramsløg kan om foråret opleves rundt omkring i Danmarks skove - fx Risskov i Århus.

Læs også: Turbo på græsplænen: Få en flottere plæne end naboen

Omstridt plante

På mange godser har man i sin tid dyrket ramsløg, og siden har planten holdt ved. Også i Botanisk Have i København skal ramsløg efter sigende være en regulær ukrudtsplage. Planten er omstridt, fordi nogen synes, at den stinker.

Det gode ved ramsløg er dens velsmag, brugbarhed og tårnhøje indhold af vitamin-C. Så det er ikke uden grund, at ramsløg er blevet moderne de senere år.

Næsten hele planten kan spises

Hele planten – bortset fra de nederste rodtrævler – kan spises. Hvis man har ramsløg i haven, har man med andre ord adgang til et billigt, men sundt grønt drys i sæsonen. Og det endda på et tidspunkt, hvor husmoderen ikke har så meget andet at gøre godt med fra køkkenhaven. De fine, friske blade, der spirer frem om foråret er sprøde og med en kraftig velsmag af løg, og man kan klippe løs af toppen.

Skattet grøntsag

I Mellem- og Sydeuropa har ramsløg traditionelt været en skattet grøntsag, som man kunne købe på markederne om foråret, og det er den kultur, vi er ved at genfinde i Danmark, hvor planten til en vis grad har været gået i glemmebogen, selvom den - ifølge visse kilder – har været her i landet siden stenalderen.

God i salater

Ramsløg har mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Hele planten kan fx dampes og spises som tilbehør, eller ramsløg kan snittes og bruges i sammenkogte retter eller i salater. Men det er heller ikke forbudt selv at finde på.

Læs også: Derfor skal du tisse i haven

Redaktøren anbefaler

30 september 2008
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...