Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen.
Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen. Foto: iStockphoto

Så dine ramsløg inden vinter

Køkkenhaven

I løbet af efteråret skal ramsløg sås. Ramsløg smager dejligt, og så er de propfyldt med sunde C-vitaminer. Frøene skal i jorden, inden det bliver vinter, men har brug for kulde for at spire.

 

Spirer i slutningen af marts

Foto: iStockPhoto

Frø af ramsløg udsås med omkring en cm. mellem frøene og i en dybde på ca. en halv cm. Ramsløgene spirer frem i slutningen af marts og kan, hvis man skulle være i tvivl, kendes på lugten, der er ram. Man kan siden høste ramsløg i anden eller tredje vækstsæson.

Ramsløg breder sig

Det kan drille at få ramsløg til at spire, men det er til gengæld det eneste tidspunkt, hvor planten er vanskelig at have med at gøre, for ramsløg kan udvikle sig til en regulær ukrudtsplage, hvis den i nogle år ubevogtet får lov til at brede sig for meget.

Vokser under buskadser

Ramsløg trives ikke i fuld sol, men vokser gerne under buskadser. Man kan fx dyrke ramsløg under ribs- solbær- eller nøddebuske. Den kan også placeres under en hæk eller bruges som bunddække. Ramsløg visner ned i juni efter at have sat frø.Forvildede ramsløg i skoven

Ramsløg tilhører lilje-familien, blomsterne sidder i en flad skærm og ligner hvide stjerner. Store kolonier af forvildede og stærkt lugtende ramsløg kan om foråret opleves rundt omkring i Danmarks skove - fx Risskov i Århus.

Læs også:

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lis...

Omstridt plante

På mange godser har man i sin tid dyrket ramsløg, og siden har planten holdt ved. Også i Botanisk Have i København skal ramsløg efter sigende være en regulær ukrudtsplage. Planten er omstridt, fordi nogen synes, at den stinker.

Det gode ved ramsløg er dens velsmag, brugbarhed og tårnhøje indhold af vitamin-C. Så det er ikke uden grund, at ramsløg er blevet moderne de senere år.

Næsten hele planten kan spises

Hele planten – bortset fra de nederste rodtrævler – kan spises. Hvis man har ramsløg i haven, har man med andre ord adgang til et billigt, men sundt grønt drys i sæsonen. Og det endda på et tidspunkt, hvor husmoderen ikke har så meget andet at gøre godt med fra køkkenhaven. De fine, friske blade, der spirer frem om foråret er sprøde og med en kraftig velsmag af løg, og man kan klippe løs af toppen.

Skattet grøntsag

I Mellem- og Sydeuropa har ramsløg traditionelt været en skattet grøntsag, som man kunne købe på markederne om foråret, og det er den kultur, vi er ved at genfinde i Danmark, hvor planten til en vis grad har været gået i glemmebogen, selvom den - ifølge visse kilder – har været her i landet siden stenalderen.

God i salater

Ramsløg har mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Hele planten kan fx dampes og spises som tilbehør, eller ramsløg kan snittes og bruges i sammenkogte retter eller i salater. Men det er heller ikke forbudt selv at finde på.

Læs også:

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle...

30. september 2008
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...