Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen.
Ramsløg minder lidt om purløg, men er mere runde i formen. Foto: iStockphoto

Så dine ramsløg inden vinter

Køkkenhaven

I løbet af efteråret skal ramsløg sås. Ramsløg smager dejligt, og så er de propfyldt med sunde C-vitaminer. Frøene skal i jorden, inden det bliver vinter, men har brug for kulde for at spire.

 

Spirer i slutningen af marts

Foto: iStockPhoto

Frø af ramsløg udsås med omkring en cm. mellem frøene og i en dybde på ca. en halv cm. Ramsløgene spirer frem i slutningen af marts og kan, hvis man skulle være i tvivl, kendes på lugten, der er ram. Man kan siden høste ramsløg i anden eller tredje vækstsæson.

Ramsløg breder sig

Det kan drille at få ramsløg til at spire, men det er til gengæld det eneste tidspunkt, hvor planten er vanskelig at have med at gøre, for ramsløg kan udvikle sig til en regulær ukrudtsplage, hvis den i nogle år ubevogtet får lov til at brede sig for meget.

Vokser under buskadser

Ramsløg trives ikke i fuld sol, men vokser gerne under buskadser. Man kan fx dyrke ramsløg under ribs- solbær- eller nøddebuske. Den kan også placeres under en hæk eller bruges som bunddække. Ramsløg visner ned i juni efter at have sat frø.Forvildede ramsløg i skoven

Ramsløg tilhører lilje-familien, blomsterne sidder i en flad skærm og ligner hvide stjerner. Store kolonier af forvildede og stærkt lugtende ramsløg kan om foråret opleves rundt omkring i Danmarks skove - fx Risskov i Århus.

Læs også:

Få masser af lækre bærbuske i din have

Ribs, hindbær, brombær og stikkelsbær i supermarkederne har sjældent den intense smag af sommer, som bær fra dine egne buske kan få. Og...

Omstridt plante

På mange godser har man i sin tid dyrket ramsløg, og siden har planten holdt ved. Også i Botanisk Have i København skal ramsløg efter sigende være en regulær ukrudtsplage. Planten er omstridt, fordi nogen synes, at den stinker.

Det gode ved ramsløg er dens velsmag, brugbarhed og tårnhøje indhold af vitamin-C. Så det er ikke uden grund, at ramsløg er blevet moderne de senere år.

Næsten hele planten kan spises

Hele planten – bortset fra de nederste rodtrævler – kan spises. Hvis man har ramsløg i haven, har man med andre ord adgang til et billigt, men sundt grønt drys i sæsonen. Og det endda på et tidspunkt, hvor husmoderen ikke har så meget andet at gøre godt med fra køkkenhaven. De fine, friske blade, der spirer frem om foråret er sprøde og med en kraftig velsmag af løg, og man kan klippe løs af toppen.

Skattet grøntsag

I Mellem- og Sydeuropa har ramsløg traditionelt været en skattet grøntsag, som man kunne købe på markederne om foråret, og det er den kultur, vi er ved at genfinde i Danmark, hvor planten til en vis grad har været gået i glemmebogen, selvom den - ifølge visse kilder – har været her i landet siden stenalderen.

God i salater

Ramsløg har mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Hele planten kan fx dampes og spises som tilbehør, eller ramsløg kan snittes og bruges i sammenkogte retter eller i salater. Men det er heller ikke forbudt selv at finde på.

Læs også:

Sådan plejer du dine potteplanter

Dine potteplanter kræver lidt arbejde for at holde sig flotte og sunde. Det er en god idé at beskære og plante om med jævne mellemrum....

30 september 2008
Mere om Køkkenhaven

Årets første rabarber kan nu høstes

Køkkenhaven Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

Børnenes favoritgræskar

Køkkenhaven Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Køkkenhaven Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Køkkenhaven Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedringsmiddel, og du kan bruge den på forskellige måder.

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Køkkenhaven Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

Kanter i køkkenhaven

Køkkenhaven Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

Hvidløg er nemme at dyrke

Køkkenhaven Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de grønne spirer spises som purløg imens. Og når hvidløgene høstes, har du midlet mod tømmermænd. 

Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Køkkenhaven Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

Sprøde bønner i bunkevis

Køkkenhaven Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Køkkenhaven Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

Læggekartofler skal vækkes blidt

Køkkenhaven Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Køkkenhaven Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til dyrkning af hvidløg i din egen have.

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Køkkenhaven De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Køkkenhaven Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...