Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Det sidste pift bliver imidlertid endnu skarpere, hvis du har lavet senneppen selv. I denne artikel kan du blive klogere på de tre arter af sennep, lære hvordan du dyrker planten samt få en lækker hjemmelavet sennep opskrift. Til sidst kan du også finde lidt trivia om sennep, som du eventuelt kan fyre af, når du serverer din hjemmerørte sennep.
Brug hoppelinksene herunder til at springe direkte ned til det ønskede indhold
Sort, brun og gul sennep – hvad er forskellen?
Der skelnes mellem tre arter sennep til dyrkning: sort sennep, brun sennep og gul sennep.
Brun sennep, Brassica juncea, stammer fra Indien. Den har en skarpere smag bagerst på tungen og får øjnene til at løbe i vand.
Gul sennep stammer oprindeligt fra Sydeuropa. Den gule sennep har en sød og varm smag.
Sort sennep stammer også fra Sydeuropa. Den sorte sennep har en mere bitter smag og er den stærkeste af de tre arter.
Dyrk selv en sennepsplante i haven
Sennepsplanter er et-årige urter med gule blomster. Der findes sort, brun og gul sennep.
- Så fra april og frem til august med 2 ugers mellemrum.
- Så i cirka 3 cm dybe riller med cirka 20 cm’s afstand.
- Høstes løbende, og både blade og blomster kan nydes i salater.
- Frøene høstes, når frøhylsteret tørrer. Læg gerne buketter med tørrede frøstande i poser, og slå frøene løs fra frøstandene ved at ryste posen. Derefter sies frø gennem en sigte.
- Sennepsbladene kan høstes, når de er 8 cm høje.
- Hvis sennep sås i intervaller med to ugers mellemrum, kan du høste løbende sommeren igennem. Sidste høst kan opnås helt hen i oktober.
Hjemmelavet sennep opskrift
Det skal du bruge til hjemmelavet sennep opskrift:
- 30 g sorte sennepsfrø
- 30 g gule sennepsfrø
- 1/4 tsk. tørret appelsin- og citronskal
- 1 tsk. honning
- urteeddike
- gurkemeje
Hjemmelavet sennep opskrift – sådan gør du:
- Stød sennepskornene godt sammen i en mortér sammen med appelsin- og citronskal og honning, og spæd op med lidt urte-eddike.
- Smag senneppen til, og farv den med gurkemeje.
- Opbevar den i et tætsluttende glas. Den kan evt. tilsættes lidt friskhakket estragon.
Ord med græsk og latinsk oprindelse
Ordet ‘sennep’ kommer af græsk sinapi, mens det engelske ord mustard og det franske moutarde kommer af det latinske ord mustum ardens, der betyder “brændende most”, og det skyldes nok, at man i Frankrig blandede sennep med druesaft.
I dag blandes de berømte franske sennepper med hvidvin og rødvin. Den skarpe smag i sennep skyldes en æterisk olie, der opstår, når de knuste frø kommer i forbindelse med vand.
Sådan brugte man sennep tidligere
Engang var sennep noget, man dyrkede og formalede selv. De hele sennepsfrø blev førhen brugt til pickles, syltede agurker med mere. Frø-olien blev brugt til sæbe, smøreolie, belysning og kosmetiske præparater samt medicinsk som plastre. Under 2. verdenskrig pressede man briketter til optænding af plantens tørrede stængler.
Ajourført september 2023