Dyrk og rør din egen sennep

Køkkenhaven

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennepsfrø. Du kan også selv dyrke sennep i haven. Få opskriften på en lækker urtesennep.

Foto: iStockphoto

Tre arter af sennep

Der skelnes mellem tre arter sennep til dyrkning: sort, brun og gul sennep. Den brune sennep, Brassica juncea, stammer fra Indien. Den har en skarpere smag bagerst på tungen ligesom karry og får øjnene til at løbe i vand. Sort og gul sennep stammer oprindeligt fra Sydeuropa, – den gule sennep er mest efterspurgt, og den sorte er blevet afløst af brun sennep til madvareproduktion. Sennep kan fremstilles på mange måder med forskellig tilsætning af væske og krydderier.

Ord med græsk og latinsk oprindelse

Ordet sennep kommer af græsk sinapi, mens det engelske ord mustard og det franske moutarde kommer af det latinske ord mustum ardens, der betyder ”brændende most”, og det skyldes nok, at man i Frankrig blandede sennep med druesaft. I dag blandes de berømte franske sennepper med hvid- og rødvin. Den skarpe smag i sennep skyldes en æterisk olie, der først fremkommer, når de knuste frø kommer i forbindelse med vand.

Sådan brugte man sennep tidligere

Engang var sennep noget man dyrkede og formalede selv. De hele sennepsfrø blev brugt til pickles, syltede agurker m.m. Frø-olien blev brugt til sæbe, smøreolie, belysning og kosmetiske præparater samt medicinsk som plastre. Under 2. verdenskrig pressede man briketter af plantens tørrede stængler.

Læs også: Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Dyrk selv sennep i haven

Sennepsplanter er et-årige urter med gule blomster. Der findes sort, brun og gul sennep.

    • Så fra april og frem til august med 2 ugers mellemrum.

 

    • Så i ca. 3 cm dybe riller med ca. 20 cm’s afstand.

 

Læs også: Sæt velsmagende ukrudt på menuen

    • Høstes løbende, og både blade og blomster kan nydes i salater.

 

    • Frø høstes, når frø­hylsteret tørrer. Læg gerne buketter med tørrede frøstande i poser, og slå frøene løs fra frø­standene ved at ryste posen. Derefter sies frø gennem en sigte.

 

    • Sennepsblade kan høstes, når de er 8 cm høje som en slags skær og kom tilbage-kultur.

 

Læs også: Mikrogrønt i vindueskarmen

  • Hvis sennep sås i intervaller med to ugers mellemrum, kan du høste løbende sommeren igennem. Sidste høst kan opnås helt hen i oktober.

Opskrift på urtesennep

Det skal du bruge:

30 g sorte sennepsfrø
30 g gule sennepsfrø
1/4 tsk. tørret appelsin- og citronskal
1 tsk. honning
urteeddike
gurkemeje

Sådan gør du:
Stød senneps­kornene godt sammen i en morter sammen med appelsin- og citronskal og honning, og spæd op med lidt urte-eddike. Smag senneppen til, og farv den med gurkemeje. Opbevar den under tætsluttet glas. Den kan evt. tilsættes lidt friskhakket estragon.

30 august 2012
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.