Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet.
Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet. Foto: Anemette Olesen

Rødbeder i flotte farver

Køkkenhaven

Rødbeden dyrkes som et-årig køkkenurt, men hvis den får lov at overvintre, springer den i blomst og udvikler frø, som kan så sig selv i havens jord. Rødbedefrø sår vi i maj, og vi graver de sunde runde eller aflange rødder op inden frosten sætter ind.


Grav rødbederne op i efteråret

Alle rødbeder bør graves op om efteråret og gemmes i fugtigt sand et frostfrit sted, så der er et pænt forrådskammer til vinteren af denne uundværlige og sunde, samt lækre rodfrugt.

Adskillige rødbede-varianter
Rødbeder kan være hvide - kig efter sorten 'Albinia Verecunda'. Den er dog ikke altid på de danske frølister på grund af manglende efterspørgsel. Den gule bede er mere efterspurgt, og den giver en rigtig flot gyldengul rod - spørg efter 'Burpees Golden' i frøhandelen. Den udvikler en blød bladtop, der er fin at dampe til spinat.


Som et stribet pebermyntebolche
En stribet udgave af rødbeden hedder 'Chioggia' og stammer fra Italien. Den minder mest om et stribet pebermyntebolche og pynter flot, når den serveres fintsnittet i salaten. Den egner sig ikke til at sylte, da de hvide dele let ilter og bliver grålige, men den saftige bladtop er også her værd at dampe som spinat.

Brug de røde sorter til syltning
En helt rød rødbede fra top til bund er 'Bulls Blood', der udvikler kraftigt røde bladtoppe. Andre sorter med røde blade er f.eks. 'Detroit' og sorten 'Boltardy', der udvikler en rund mørkerød rødbede. 'Boltardy' skulle også være mere resistent mod stokløbning og kan sås allerede i april måned.
En generel anbefaling til syltning er at bruge de røde sorter.

Foto: Anemette OlesenMarinerede rødbeder
6 rødbeder koges møre og skrællen gnides af. De kogte rødbeder skæres ud i passende stykker f.eks. aflange stænger. Rør de kogte rødbedestænger med en dressing af 3 dl creme fraiche 1 til 2 spsk sennep. Ibland sennepsblomster eller drys med randblomster af morgenfrue.

Rødbedeboller
4 dl vand (valle eller urtete)
20 g gær
1 tsk urtesalt
1 dl reven rødbede
ca. 300 g mel
150 g grahamsmel

Gæren udrøres i vallen og reven rødbede og urtesalt tilsættes. Melet æltes i dejen, der hæver ca. 30 minutter og formes til ca. 20 små boller der bages i ovn ved 200 °C i ca. 30 minutter.
18 juli 2008
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.