Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet.
Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet. Foto: Anemette Olesen

Rødbeder i flotte farver

Køkkenhaven

Rødbeden dyrkes som et-årig køkkenurt, men hvis den får lov at overvintre, springer den i blomst og udvikler frø, som kan så sig selv i havens jord. Rødbedefrø sår vi i maj, og vi graver de sunde runde eller aflange rødder op inden frosten sætter ind.


Grav rødbederne op i efteråret

Alle rødbeder bør graves op om efteråret og gemmes i fugtigt sand et frostfrit sted, så der er et pænt forrådskammer til vinteren af denne uundværlige og sunde, samt lækre rodfrugt.

Adskillige rødbede-varianter
Rødbeder kan være hvide - kig efter sorten 'Albinia Verecunda'. Den er dog ikke altid på de danske frølister på grund af manglende efterspørgsel. Den gule bede er mere efterspurgt, og den giver en rigtig flot gyldengul rod - spørg efter 'Burpees Golden' i frøhandelen. Den udvikler en blød bladtop, der er fin at dampe til spinat.


Som et stribet pebermyntebolche
En stribet udgave af rødbeden hedder 'Chioggia' og stammer fra Italien. Den minder mest om et stribet pebermyntebolche og pynter flot, når den serveres fintsnittet i salaten. Den egner sig ikke til at sylte, da de hvide dele let ilter og bliver grålige, men den saftige bladtop er også her værd at dampe som spinat.

Brug de røde sorter til syltning
En helt rød rødbede fra top til bund er 'Bulls Blood', der udvikler kraftigt røde bladtoppe. Andre sorter med røde blade er f.eks. 'Detroit' og sorten 'Boltardy', der udvikler en rund mørkerød rødbede. 'Boltardy' skulle også være mere resistent mod stokløbning og kan sås allerede i april måned.
En generel anbefaling til syltning er at bruge de røde sorter.

Foto: Anemette OlesenMarinerede rødbeder
6 rødbeder koges møre og skrællen gnides af. De kogte rødbeder skæres ud i passende stykker f.eks. aflange stænger. Rør de kogte rødbedestænger med en dressing af 3 dl creme fraiche 1 til 2 spsk sennep. Ibland sennepsblomster eller drys med randblomster af morgenfrue.

Rødbedeboller
4 dl vand (valle eller urtete)
20 g gær
1 tsk urtesalt
1 dl reven rødbede
ca. 300 g mel
150 g grahamsmel

Gæren udrøres i vallen og reven rødbede og urtesalt tilsættes. Melet æltes i dejen, der hæver ca. 30 minutter og formes til ca. 20 små boller der bages i ovn ved 200 °C i ca. 30 minutter.
18 juli 2008
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.