Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet.
Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst dekorative på middagsbordet. Foto: Anemette Olesen

Rødbeder i flotte farver

Køkkenhaven

Rødbeden dyrkes som et-årig køkkenurt, men hvis den får lov at overvintre, springer den i blomst og udvikler frø, som kan så sig selv i havens jord. Rødbedefrø sår vi i maj, og vi graver de sunde runde eller aflange rødder op inden frosten sætter ind.


Grav rødbederne op i efteråret

Alle rødbeder bør graves op om efteråret og gemmes i fugtigt sand et frostfrit sted, så der er et pænt forrådskammer til vinteren af denne uundværlige og sunde, samt lækre rodfrugt.

Adskillige rødbede-varianter
Rødbeder kan være hvide - kig efter sorten 'Albinia Verecunda'. Den er dog ikke altid på de danske frølister på grund af manglende efterspørgsel. Den gule bede er mere efterspurgt, og den giver en rigtig flot gyldengul rod - spørg efter 'Burpees Golden' i frøhandelen. Den udvikler en blød bladtop, der er fin at dampe til spinat.


Som et stribet pebermyntebolche
En stribet udgave af rødbeden hedder 'Chioggia' og stammer fra Italien. Den minder mest om et stribet pebermyntebolche og pynter flot, når den serveres fintsnittet i salaten. Den egner sig ikke til at sylte, da de hvide dele let ilter og bliver grålige, men den saftige bladtop er også her værd at dampe som spinat.

Brug de røde sorter til syltning
En helt rød rødbede fra top til bund er 'Bulls Blood', der udvikler kraftigt røde bladtoppe. Andre sorter med røde blade er f.eks. 'Detroit' og sorten 'Boltardy', der udvikler en rund mørkerød rødbede. 'Boltardy' skulle også være mere resistent mod stokløbning og kan sås allerede i april måned.
En generel anbefaling til syltning er at bruge de røde sorter.

Foto: Anemette OlesenMarinerede rødbeder
6 rødbeder koges møre og skrællen gnides af. De kogte rødbeder skæres ud i passende stykker f.eks. aflange stænger. Rør de kogte rødbedestænger med en dressing af 3 dl creme fraiche 1 til 2 spsk sennep. Ibland sennepsblomster eller drys med randblomster af morgenfrue.

Rødbedeboller
4 dl vand (valle eller urtete)
20 g gær
1 tsk urtesalt
1 dl reven rødbede
ca. 300 g mel
150 g grahamsmel

Gæren udrøres i vallen og reven rødbede og urtesalt tilsættes. Melet æltes i dejen, der hæver ca. 30 minutter og formes til ca. 20 små boller der bages i ovn ved 200 °C i ca. 30 minutter.
18 juli 2008
0

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

0

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanni...

0

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

0

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Lad det IKKE gå til spilde! Følg i...

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...

0

Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det...

0

Sådan laver du den bedste støtte til dine klatrende grøntsager

Klatrende frugtbuske og grøntsager giver haven liv og sjæl. Se, hvordan du nemt kan bygge den bedste støtte til dine planter.

0

Køkkenhave på skinner

Vejret er blevet mildere og der er endelig kommet gang i køkkenhaven hos Lotte Bjarke. Se her, hvad du ikke bør undvære i køkkenhaven.

0

Krukkekøkkenhave på terrassen

Lotte Bjarke har etableret en fantastisk køkkenhave på terrassen, hvor hun kan have sæsonens krydderurter, grøntsager og bærbuske lige ved...

0

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

0

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

0

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

0

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.