Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Rabarber høster man ikke - dem trækker man
Rabarber høster man ikke - dem trækker man Foto: iStock

Rabarber kan bruges til rigtig mange forskellige ting - lige fra desserter til chutney. Kun fantasien sætter grænser.

Rabarber skal have plads

Når du planter rabarber, skal du først og fremmest tænke på, at planten kræver plads omkring sig. De store blade kan hurtigt skygge enhver anden plante væk, så du skal ikke regne med at kunne dyrke andet i en afstand af en meter fra rabarberplanten.

Plant rabarber i nærheden af kompostbunken

Den kraftigtvoksende plante sætter pris på god, næringsrig jord, og den elsker kompost. Mange planter den nær kompostbunken, hvor den suger til sig af næringen og samtidig skjuler bunken. Rabarber sætter pris på en fugtig jord, som dog ikke må være direkte våd. Bliver det meget tørt, bør der vandes ofte for at holde produktionen af skud i gang.

Fjern blomsterknoppen, så får du mange stilke

Hvis du dyrker rabarber for at høste så mange stilke som muligt, er du nødt til at gøre kort proces, når blomsterknoppen viser sig. Den stjæler kraften fra skududviklingen, der næsten går helt i stå. Hvis blomsterknoppen fjernes, fortsætter skuddannelsen.

Læs også: Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Sådan deler du en rabarberplante

Det er let at dele en rabarberplante i flere, hvis du sørger for, at hver ny plante har både et skud og rod. Del planten med en spade forår eller efterår, og plant straks de nye planter. De skal vandes omhyggeligt i etableringsfasen, og der bør ikke høstes det første år efter plantning.

Man høster ikke rabarber, man trækker rabarber

Når du høster rabarber, kaldes det at trække rabarber. Du tager godt fat om stilken et stykke nede i planten. Trækker godt til, lige opad. Det gælder om at få stilken med fod, som stilkens basis kaldes, til at løsnes med et velklingende svup. Under de største blade finder du de tykkeste stilke. Træk ikke for mange stilke ad gangen. Husk, det er bladene, der samler energi, så planten kan danne endnu flere skud.

Rabarberhøsten er slut til sankthans

Forårets første stilke er de lækreste. Når vi nærmer os sankthans, bliver stilkene grovere. Så er det en god idé at indstille høsten for i år og kaste sig over køkkenhavens andre lækkerier. Giv rabarberplanten en gang kompost eller gødning som tak for høsten. Den har godt af at samle sine kræfter, så du også kan få en god høst til næste år.

Spis aldrig rabarberblade

 
 

Hvis du planter rabarber i en potte, kan du glæde dig til den imponerende blomsterstand, der er enhver prydplante værdig.

 

Læs også: Dyrk jordbær i krukker på terrassen

Det gode ved rabarber er den raffinerede smag, men også at den er så nem at dyrke.

Den har tidligere haft lidt af et imageproblem pga. det høje indhold af oxalsyre, der kan fremme dannelsen af nyresten og afkalkning af knoglerne. Især bladene har et højt indhold af oxalsyre. Så højt, at de er let giftige. Derfor må du aldrig spise dem. Indholdet af oxalsyre i stilkene er mere begrænset og varierer betydeligt fra sort til sort. Hvis du ikke spiser rabarbergrød hver dag, er oxalsyren ikke noget problem.

En nationalspise

Den vilde rabarber stammer fra Kina og Rusland og er kommet til Europa i middelalderen. Det var først i 1800-tallet, nogen fandt på at spise rabarber, men så vandt ideen til gengæld hurtigt genklang. Det begyndte i England og bredte sig derfra. I 1860’erne var rabarberen blevet almindelig, og rabarbergrøden nationalspise.

Upopulær i efterkrigstiden

Under anden verdenskrig spillede rabarber en stor rolle i køkkenet som erstatning for lidt af hvert, og der var ikke mange haver uden rabarber. Den udbredte anvendelse er nok forklaringen på, at rabarberen i nogen grad satte sin popularitet over styr. Det var ikke særligt smart at spise rabarber i efterkrigstiden.

Mange forskellige sorter

Der findes ca. 70 forskellige rabarbersorter. Det er dog de færreste, der er i produktion, og derfor et fåtal, du vil kunne finde på planteskolerne.

Læs også: Vedbend er gratis bunddække

3 populære rabarbersorter

  • Elmsblitz har et lavt indhold af oxalsyre, svag smag, og stilkene er ikke gennemfarvede.
  • Elmsfeuer har et højt indhold af oxalsyre, rimelig smag og gennemfarvede stilke.
  • Vinrabarber har et højt indhold af oxalsyre, god smag og meget flot farve.
16 marts 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

3

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

0

Planter der gavner jorden

I dag, hvor interessen for dyrkning af jorden uden kemiske tilsætninger øges, bliver brugen af grøngødning mere og mere populær – også i...

0

Din haves børnehave

Selvsåede stauder dukker op overalt i haven, men i stedet for at luge dem ud kan du sætte dem i børnehave.

0

Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god...

0

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her.

0

Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er...

0

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

1

Middelhavssalat er nem at dyrke i din egen have

Radicchio salaten er populær i middelhavskøkkenet - og kendt for sin flotte røde farve. Den er også overraskende nem at dyrke i de danske...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Dyrk planter og blomster, der kan spises og har kulør

Du kan allerede nu begynde at tænke over, hvilke nye grøntsager og blomster du har lyst til at dyrke i haven i foråret. Og i år er der...

1

Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

God opbevaring af grøntsager

Moderne huse har ikke opbeva­rings­muligheder for havens prægtige grøntsager. Vi savner de mørke kældre og lofter, hvor der er koldt men...