Rabarber - havens nemmeste plante

Køkkenhaven

Sådan får du den største høst af rabarber. Sådan deler du rabarberplanterne - og denne del af planten er giftig.

Rabarber høster man ikke - dem trækker man
Rabarber høster man ikke - dem trækker man Foto: iStock

Rabarber kan bruges til rigtig mange forskellige ting - lige fra desserter til chutney. Kun fantasien sætter grænser.

Rabarber skal have plads

Når du planter rabarber, skal du først og fremmest tænke på, at planten kræver plads omkring sig. De store blade kan hurtigt skygge enhver anden plante væk, så du skal ikke regne med at kunne dyrke andet i en afstand af en meter fra rabarberplanten.

Plant rabarber i nærheden af kompostbunken

Den kraftigtvoksende plante sætter pris på god, næringsrig jord, og den elsker kompost. Mange planter den nær kompostbunken, hvor den suger til sig af næringen og samtidig skjuler bunken. Rabarber sætter pris på en fugtig jord, som dog ikke må være direkte våd. Bliver det meget tørt, bør der vandes ofte for at holde produktionen af skud i gang.

Fjern blomsterknoppen, så får du mange stilke

Hvis du dyrker rabarber for at høste så mange stilke som muligt, er du nødt til at gøre kort proces, når blomsterknoppen viser sig. Den stjæler kraften fra skududviklingen, der næsten går helt i stå. Hvis blomsterknoppen fjernes, fortsætter skuddannelsen.

Læs også: Lækker spinat i køkkenhaven

Sådan deler du en rabarberplante

Det er let at dele en rabarberplante i flere, hvis du sørger for, at hver ny plante har både et skud og rod. Del planten med en spade forår eller efterår, og plant straks de nye planter. De skal vandes omhyggeligt i etableringsfasen, og der bør ikke høstes det første år efter plantning.

Man høster ikke rabarber, man trækker rabarber

Når du høster rabarber, kaldes det at trække rabarber. Du tager godt fat om stilken et stykke nede i planten. Trækker godt til, lige opad. Det gælder om at få stilken med fod, som stilkens basis kaldes, til at løsnes med et velklingende svup. Under de største blade finder du de tykkeste stilke. Træk ikke for mange stilke ad gangen. Husk, det er bladene, der samler energi, så planten kan danne endnu flere skud.

Rabarberhøsten er slut til sankthans

Forårets første stilke er de lækreste. Når vi nærmer os sankthans, bliver stilkene grovere. Så er det en god idé at indstille høsten for i år og kaste sig over køkkenhavens andre lækkerier. Giv rabarberplanten en gang kompost eller gødning som tak for høsten. Den har godt af at samle sine kræfter, så du også kan få en god høst til næste år.

Spis aldrig rabarberblade

 
 

Hvis du planter rabarber i en potte, kan du glæde dig til den imponerende blomsterstand, der er enhver prydplante værdig.

 

Læs også: Bambus - vælg den rigtige, så du undgår den blomstrer

Det gode ved rabarber er den raffinerede smag, men også at den er så nem at dyrke.

Den har tidligere haft lidt af et imageproblem pga. det høje indhold af oxalsyre, der kan fremme dannelsen af nyresten og afkalkning af knoglerne. Især bladene har et højt indhold af oxalsyre. Så højt, at de er let giftige. Derfor må du aldrig spise dem. Indholdet af oxalsyre i stilkene er mere begrænset og varierer betydeligt fra sort til sort. Hvis du ikke spiser rabarbergrød hver dag, er oxalsyren ikke noget problem.

En nationalspise

Den vilde rabarber stammer fra Kina og Rusland og er kommet til Europa i middelalderen. Det var først i 1800-tallet, nogen fandt på at spise rabarber, men så vandt ideen til gengæld hurtigt genklang. Det begyndte i England og bredte sig derfra. I 1860’erne var rabarberen blevet almindelig, og rabarbergrøden nationalspise.

Upopulær i efterkrigstiden

Under anden verdenskrig spillede rabarber en stor rolle i køkkenet som erstatning for lidt af hvert, og der var ikke mange haver uden rabarber. Den udbredte anvendelse er nok forklaringen på, at rabarberen i nogen grad satte sin popularitet over styr. Det var ikke særligt smart at spise rabarber i efterkrigstiden.

Mange forskellige sorter

Der findes ca. 70 forskellige rabarbersorter. Det er dog de færreste, der er i produktion, og derfor et fåtal, du vil kunne finde på planteskolerne.

Læs også: Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

3 populære rabarbersorter

  • Elmsblitz har et lavt indhold af oxalsyre, svag smag, og stilkene er ikke gennemfarvede.
  • Elmsfeuer har et højt indhold af oxalsyre, rimelig smag og gennemfarvede stilke.
  • Vinrabarber har et højt indhold af oxalsyre, god smag og meget flot farve.
16 marts 2016
0

Årets første rabarber kan nu høstes

Mmmh rabarber... Tiden er nu inde til, at årets første rabarber kan høstes.

0

Børnenes favoritgræskar

Vil du selv dyrke græskar, så skal du tidlig i gang. kernerne. Prøv fx på at sætte rekord.

3

Nytrimmede tomatplanter giver flere tomater

Tomatplanterne blomstrer lystigt i Lotte Bjarkes drivhus – faktisk er det lidt for meget af det gode, da planten ikke kan udvikle alle de...

6

Brug komposten rigtigt, og giv havens planter en hjælpende hånd

Kompostbunken gemmer på en skat, der har stor værdi for havens planter. Hjemmelavet kompost er både miljøvenlig gødning og et jordforbedring...

0

Køkkenhaven har brug for vitaminer i form af gødning

Nogle steder i haven kan du godt undlade at gøde - men ALDRIG i køkkenhaven! Det skyldes, at vi hvert år fjerner en masse plantemateriale,...

0

Kanter i køkkenhaven

Form køkkenhaven med kantplanter, som er nyttige på flere måder: Nogle kan spises, andre tiltrækker nyttedyr.

3

Hvidløg er nemme at dyrke

Hvidløg er ikke svære at dyrke, det kræver bare lidt tålmodighed. Hvidløg tager omkring 10 måneder om at udvikle sig. Heldigvis kan de...

0

Få styr på bedene i dine køkkenhave med malede sten

Det er let at miste overblikket over, hvad der står i bedene i køkkenhaven. De små pinde, som markerer rækkerne, går alligevel til i løbet...

0

Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.

0

Vinterærter med de smukkeste ærteblomster

Store, fine blomster med et lækkert farvespil fylder klatrestativet i køkkenhaven lige nu.

0

Læggekartofler skal vækkes blidt

Nu er læggekartoflerne sat til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt, som knoldene skal have det for at...

9

Dyrk dine egne hvidløg i haven

Det er nemt at dyrke hvidløg i haven eller i krukker. Med de rigtige sætte-løg er der faktisk en succesfaktor på 95 %. Få 7 gode råd til...

0

Gem dine egne frø, og så dem næste forår

De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Men der er forskel på, hvordan planter danner...

6

Bliv selvforsynende med mynte i krukker

Mynte er meget nem at dyrke, og du bliver hurtigt selvforsynende i sommermånederne. Det sværeste er at holde styr på planten, da den hurtigt...

0

Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt...