Mynte dufter og smager

Køkkenhaven

Det er nemt at dyrke mynte, og vi burde bruge den meget mere herhjemme.


Myntete kan drikkes både varm og afkølet med isterninger i, så den kan være en læskende drik på en varm sommerdag. Det er nemt og godt. Et par stilke med blade stoppes i en tekande, og der hældes kogende vand over. Til sommerens desserter kan et mynteblad i bagværket, ved flødeisen eller i chokolademoussen være et pikant pift.

De fleste mynter har en behagelig duft, og så kan de gro med sådan en kraft, at man kan dele ud af planten til naboer og andre interesserede. Mynteslægten omfatter 150 arter, der er krydset til et ufatteligt antal sorter.

Selv om mynte ikke bruges særlig meget som krydderurt i madlavningen herhjemme, så er det dog en af de mest anvendte krydderplanter i verden, og den anvendes i tandpastaer, bolsjer, medicin, cremer m.m.

Mynter i handlen

Vandmynte, Mentha aquatica, er almindeligt voksen de ved åer og vandhuller i Danmark. Blomsterne er bleglilla og sidder i kranse for enden af de oprette stængler. Kransene sidder så tæt, at de danner kuglerunde hoveder. Bladene har en skarp smag.

Grøn mynte, Mentha spica - ta, findes forvildet fra tidligere dyrkning. Stænglerne er brunrøde og hårede. Bladene tilspidsede og savtakkede.

Krusemynte, Mentha spicata ‘Crispa’, dyrkes af og til som krydderurt. Den får krusede blade og rødlilla læbeblomster og bliver ca. 50 cm høj.

Pebermynte, Mentha X. pipe - rita, er en hybrid mellem vandmynte og grøn mynte. Pebermynte er en ca. 70 cm høj plante med savtakkede, lancetformede og stilkede blade.

Ingefærmynte, Mentha x gracilis ‘Variegata’, dufter stærkt krydret. Planten er smukkest i det tidlige forår, hvor gule aftegninger er tydelige. Planten tager sig bedst ud i skygge.

Æblemynte, Mentha suaveolens, er en dejlig mynte til saft og gele og fin at hakke i salaten med dens æbleagtige duft og de lette bløde blade.

Eau de colognemynte, Mentha piperita ‘Citrata’, dufter af parfume og er god til badevandet. Friske blade, der gnides mod kroppen, giver huden en parfumeret velduft.

Hold den i potterne

Alle myntearter har en gennemtrængende duft på grund af deres indhold af flygtige olier, der sidder på stængel og blade. Lopper og myrer kan ikke lide duften.

Da myntens rodsystem breder sig kraftigt og aggressivt, vil jeg dog betakke mig for at have den i en køkkenhave med sædskifte. En enkelt plante kan hurtigt blive en plage i haven. Hvis man vil kunne kontrollere plantens vækst, er det bedst at sætte den i potter og spande, og evt. grave dem ned i haven.

Mynten kan sås, men det er lettere at formere ved at dele en plante. Mynter trives næsten alle steder, men giver størst udbytte i en velgødet og fugtig jord, og gerne i lidt skygge.
28. marts 2007
Mere om Køkkenhaven

Porreblomster på menuen

Køkkenhaven En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Så nemt laver du din egen, indendørs køkkenhave

Køkkenhaven Kål og porrer direkte i skraldespanden? Aldrig mere. Ved at plante den sidste lille rod, kan du nemt og hurtigt få din egen, indendørs...

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Køkkenhaven Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Køkkenhaven Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den spiselige have kan dyrkes hele sommeren

Køkkenhaven Krydderurter og grøntsager kan sagtens sås og plantes ud i højsommeren. Læs om de skønneste spiselige sorter her.

Så let er det at dyrke hindbær

Køkkenhaven Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Genialt trick, som får planter til at vokse hurtigere

Køkkenhaven Gartneren Anders Nordrum har gjort en opdagelse. Tomatplanter vokser væsentligt hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.  

Få succes i køkkenhaven med disse 10 tricks

Køkkenhaven Det er sundt, lækkert og tilfredsstillende at dyrke sine egne grøntsager. Med disse råd kommer du godt i gang.

Fra drivhus til dybfryser

Køkkenhaven Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Køkkenhaven Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Køkkenhaven Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Køkkenhaven Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Køkkenhaven Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Køkkenhaven Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Køkkenhaven Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.